Havazás percről-percre: Vas megyében már csak öt útszakasz járhatatlan

Frisss • 2013. február 14., csütörtök •
A rendkívüli időjárási körélményekre tekintettel, ismét elindítjuk percről-percre közvetítésünket a havazásról. Abban az esetben, ha szeretné megosztani fotóit, észrevételeit a hóhelyzettel kapcsolatban küldje el nekünk az info@frisss.hu-ra!
Havazás percről-percre: Vas megyében már csak öt útszakasz járhatatlan

08 óra 00 perc- Vas megyében már csak öt útszakasz járhatatlan

Már csak öt olyan alsóbbrendű útszakasz maradt péntek reggelre Vas megyében, amely az előző napok hófúvásai miatt járhatatlan. Minden főút járható, de vannak jégbordás, havas utak, ahol fokozott óvatosságra van szükség - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint Vas megyében a főutak túlnyomó része jól járható, de még most is több helyen vannak jégbordás, havas útszakaszok, főleg a megye északi és keleti részén, Szombathely és Sárvár térségében.

Hozzáfűzte: a mellékutakon egyelőre még téliesebb az útviszonyok, de folyamatosan dolgoznak a hófúvások nyomainak eltüntetésén, a lezárt szakaszok felszabadításán.

Vas megyében még járhatatlan a 8-as út és Jánosháza, a Celldömölk és Mesteri, a Tokorcs és Kemenesmihályfa, a Csénye és Bögöt közötti útszakasz, valamint a 8459-es út Nemeskocsnál.


20 óra 20 perc - Már csak nyolc alsóbbrendű út van lezárva Vas megyében

Tovább javultak a közlekedés feltételei Vas megyében, este hét óra után már csak nyolc alsóbbrendű útszakasz van lezárva hóátfúvás miatt - tájékozatta a Magyar Közút Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a 8-as főút és Jánosháza, a Celldömölk és Mesteri, a Tokorcs és Kemenesmihályfa, a Kemenessömjén és a 8611-es jelű út, a Mersevát és a 8611-es jelű út, a Csénye és Bögöt, a Nemeskocs és a 8429-es jelű út csomópontja, valamint a Vát és Vasszilvágy közötti útszakasz maradt lezárva.

A szóvivő korábbi tájékoztatása szerint a közútkezelő minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik minél rövidebb idő alatt megtisztítani az utakat. Előbb a helyenként jegessé, jégbordássá vált  főutak síkosságmentesítését végezték el, majd a lezárt alsóbbrendű útszakaszok felszabadítása következik.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: Szombathelyen, Körmenden, Hegyfalu, Tompaládony és Sárvár térségében összesen 375 tehergépjárművet várakoztattak, de miután a hóátfúvások megszűntek, ezek a járművek is elindulhattak céljuk felé, rendőri felvezetéssel segítették őket.


18 óra 31 perc- Már több út járható Vas megyében – íme a lezárt utak listája

 

8-as főút és Jánosháza között,

Celldömölk-Mesteri,

Celldömölk-Kemeneskápolna,

Szeleste - Ölbő

Tokorcs – Kemenesmihályfa

Kemenessömjén és a 8611. jelű út között

Mersevát és 8611. jelű út között,

Csénye – Bögöt

Nemeskocstól a 8429.csomópontig

Vát – Vasszilvágy


17 óra 30 perc - Erősödik a havazás, de az utak egyelőre járhatóak

Információink szerint a Közútkezelő egész éjjel takarítja majd az utakat, mivel jelenleg is havazással, síkos felületekkel szembesülhet, aki autóba ül.

A Tesco előtt, illetve az elkerülőn már most nagyon csúsznak az utak. Ez éjszaka veszélyes lehet azok számára, akik nem számítanak rá - hívta fel a figyelmet egy autóstársunk a város széli állapotokra.

16 óra 30 perc - Újra havazik többfelé a megyében - Szombathelyen is

Az elmúlt percekben újra elkezdett esni a hó a megyeszékhelyen. Előtte már több hallgatónk jelezte, hogy a kisebb településeken is havazik. A csapadék délről, Rum - Sorkifalud - Balogunyom irányban tart Szombathelyre. Jeleneg kisebb szélmozgásokkal kísérve közepes pelyhekben hull a hó.

A Vasi Volán tájékoztatása szerint nem közlekednek a menetrend szerinti autóbuszjáratok a következő útvonalakon:

  • Peresznye – Répcevis
  • Kőszeg – Nemescsó – Kőszegpaty
  • Söpte – Salköveskút – Vassurány – Acsád – Meszlen
  • Kőszeg – Csepreg – Újkér

A MÁV Zrt. és GYSEV Zrt. járatai kisebb késésekkel közlekednek.

15 óra 28 perc - Videó Szombathely útjairól - röviden

Videó Szombathely útjairól. Mielőtt még elindulna hazafelé tájékozódjon ebből a videóból, hogy hogyan is érdemes. Csupán 1 perc, s megtudja milyenek az útviszonyok.


15 óra 13 perc - Hófúvások miatt lezárt utak Vas megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az alábbi utak járhatatlanok a hóátfúvás miatt:

8-as főút és Jánosháza között,
megyehatár és Pápoc között,
Bokodpuszta és Köcsk között,
Celldömölk-Mesteri útvonalon,
Celldömölk és Kemeneskápolna között,
Kám és Sárvár közötti összekötő úton,
Csempeszkopács és Meggyeskovácsi között,
Szeleste és Ölbő között,
Tokorcs, Kemenessömjén és Kemenesmihályfa környékén,
Mersevát és 8611. jelű út között,
Csénye és Bögöt között,
Nemeskocstól a 8429.csomópontig,
Bük - Sajtoskál útvonalon,
Vát és Vasszilvágy között,
Söpte és Vassurány között.

15 óra 06 perc - Még mindig várakoznak a kamionok

Ezeket a fotókat olvasónk Karesz jutatta el szerkesztőségünkbe:

 

14 óra 42 perc - halad a forgalom városon belül

Ismét tettünk egy kört autóval, hogy megtudjuk, mi a helyzet a város útjain. A belváros főbb útvonalai jól járhatóak, csak vizesek. Az elkerülő a Körmendi út felé helyenként még havas és jégbordás így az út arra felé szó szerint rázós.

 

A Körmendi út teljesen tiszta.

A Metrót a Tescoval összekötő elkerülő még mindig havas jeges, nincs eltakarítva. a felüljáró mindkét oldalán rendőrautó áll, és eltereli a kamionokat a 86-os felől. Tehát a városból kamionok nem haladhatnak a 86-os felé.

Ezt a képet pedig egy olvasónktól kaptuk. Jelenleg ilyen az út Győr és Szombathely között.


14 óra 05 perc - Már nem várható sok friss hó, megszűnik a hófúvás

Csütörtökön jelentős mennyiségű friss hóra már nem kell számítani, és délutántól a hófúvás is szűnni kezd - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében.

Jelenleg öt megyében - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Ott a szél magas hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztetésében azt írta: csütörtökön a kezdetben még erős lökésekkel kísért északi szél a Dunántúl nyugati harmadán hófúvást okoz, délutántól viszont a szél fokozatos mérséklődésével egyre több helyen megszűnik a hófúvás.

A Dunántúlon még többfelé, pénteken már kevesebb helyen várható havazás, de jelentős, öt centiméteresnél több friss hó a legtöbb helyen már nem valószínű. Hozzátették: a hó az alacsonyabban fekvő területeken - 250-300 méter alatt - napközben olvadni fog.

Az éjszakai órákban több helyen lehet ködfoltokra számítani - írta a meteorológiai szolgálat.


13 óra 56 perc - itt vannak a fotók a tegnapi, gencsi buszbalesetről


13 óra 39 perc - Kamiont mentettek a vasi katasztrófavédők (videóval)

Ma délelőtt Bő és Mesterháza között a Chernelházadamonya elágazásnál mentettek a katasztrófavédők egy elakadt kamiont. A mentéshez Zalaegerszegről is érkeztek, méghozzá egy daruval, de a teherautó kiszabadításában részt vettek a sárváriak is.

 

Mentés 1

Mentés 2

Mentés 3


13 óra 10 perc - Már az autóbuszok sem járnak mindenhol

A Magyar Közút és a Katasztrófavédelem kérése a közlekedők felé, hogy lehetőleg senki ne induljon útnak a megye közúthálózatán. Az erős szél, a folyamatos takarítás ellenére, sok helyen hóátfúvásokat okoz, melyek miatt bárhol forgalmi akadályok képződhetnek. A hóátfúvásos szakaszokon.

Az autóbuszok átmenetileg - az útlezárások miatt - nem közlekednek az alábbi viszonylatokon:
Salköveskút - Acsád - Meszlen - Vasszilvágy,
Szombathely - Vasasszonyfa - Csepreg - Bükfürdő,
Szombathely - Csepreg - Újkér,
Kőszeg - Nemescsó - Kőszegpaty,
Peresznye - Répcevis.

A megye főútjai járhatóak, az alsóbbrendű utak havasak, síkosak. A közútkezelő folyamatosan végzi az utak sózását és letakarítását. A Vasi Volán Zrt. autóbuszjáratai esetében nagyobb késések előfordulhatnak.
 

Jelenleg  az alábbi lezárt útvonalak vannak Vas megye területén:

1. 88. sz. főút Sárvár elkerülő
2. 8-as főút és Jánosháza között,
3. Nádasd-Őrimagyarósd között (Újra lezárva)
4. Pápoc megyehatár,
5. Köcsk bekötő út, Bokodpuszta-Köcsk között,
6. Celldömölk-Mesteri,
7. Celldömölk-Kemeneskápolna,
8. Jánosháza és 8-as út között,
9. Kám-Sárvár ök. út 
10. Csempeszkopács- Meggyeskovácsi,
11. Szeleste - Ölbő
12. Tokorcs – Kemenesmihályfa
13. Kemenessömjén és a 8611. jelű út között
14. Mersevát és 8611. jelű út között,
15. Jánosháza és Kissomlyó között,
16. Csénye – Bögöt
17. Nemeskocstól a 8429.csomópontig,
18. Bük – Sajtoskál (Új)
19. Vát – Vasszilvágy
20. Söpte-Vassurány.
21. Nádasd-Daraboshegy

 

12 óra 14 perc - meleg teát kapnak a Vas megyében várakozó kamionosok

A mai napon 8:30-tól 10:00-ig a megye tűzoltó egységei további 3 alkalommal hajtották végre személy- és tehergépjárművek, valamint menetrend szerinti autóbuszok műszaki mentését - tájékoztat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 A Cáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület 5 fővel, a Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2 fővel, valamint a Gencsapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület 3 fővel vesz részt a beavatkozásokban.

 Jelenleg 4 beavatkozás van folyamatban.

 Végrehajtott intézkedések:

 A mentőszolgálat folyamatosan szervezi a dialízises betegek kezelésre történő beszállítását, amely akadálymentesen folyik.

 A 87-es főúton, Kőszeg és Szombathely között, a vasúti átjárónál több jármű, köztük menetrend szerinti autóbuszok is elakadtak. A katasztrófavédelmi operatív törzs irányításával a GYSEV Zrt. érintett szakaszon közlekedő vonatjáratai biztosították az autóbuszok utasainak továbbszállítását.

Vas megye területén korlátozzák a tehergépjárművek forgalmát. A megyében Rábafüzesen, Körmenden, Szombathelyen, és Hegyfalu – Tompaládony – Zsédeny térségében 300 tehergépjárművet várakoztatnak.

A kenyérellátás biztosítása folyamatban van.

 A vöröskereszt a polgárőrség segítségével a Szombathelyen kényszervárakoztatott tehergépjárművek sofőrjei részére meleg teát biztosít.

 A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint járataik 4-15 perces késésekkel közlekednek, a GYSEV Zrt. járataival utazóknak 5-15-20 perces késésekkel kell számolni.

Jelenleg 23 lezárt mellékút van a megyében, lezárták a Csénye – Bögöt közötti, a Gencsapáti – Gyöngyösfalu közötti mellékútvonalakat, és a jánosházi körforgalomtól a 84-es főútvonalat.

 Megközelíthetetlen település nincs Vas megye területén, az ellátás mindenütt biztosított.


11 óra 08 perc - Délben részben feloldják a Szlovénia felőli kamiontilalmat

 M7-es autópályán Budapest felé tartó teherforgalom számára délben feloldják a magyar-szlovén határon szerda este elrendelt belépési korlátozást - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön az MTI-t. Rigó Csaba kormánymegbízott, a bizottság elnöke közölte: 12 órától ismét beléphetnek Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek, de csak azok, amelyek Budapest felé tartanak az M7-es autópályán. A másfelé tartó kamionokra a belépési tilalom továbbra is vonatkozik.


11 óra 05 perc  - újabb utat zártak le

Lezárták a Bük – Sajtoskál közötti útszakaszt is, aki teheti kerüljön, vagy ne induljon útnak. Ha Önnek is van közlekedéssel kapcsolatos információja, vagy fotója a hóhelyzetről, küldje el nekünk a facebook oldalunkra! Balesetmentes közlekedést kívánunk.


10 óra 57 perc - Autóbuszok akadtak el egy vasúti átjárónál Szombathely és Kőszeg között

Több jármű, köztük menetrend szerinti autóbuszok is elakadtak a 87-es főúton, Kőszeg és Szombathely között a vasúti átjárónál - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 Balogh Nikoletta hozzátette: az érintett szakaszon a GYSEV Zrt. közlekedő vonatjáratai biztosították az autóbuszok utasainak továbbszállítását.

A szóvivő tájékoztatása szerint Vas megye területén korlátozzák a tehergépjárművek forgalmát, a megyében Rábafüzesen, Körmenden, Szombathelyen, és Hegyfalu-Tompaládony-Zsédeny térségében háromszáz tehergépjárművet várakoztatnak a hófúvás miatt. A vöröskereszt és a polgárőrség segítségével a Szombathelyen a sofőröknek meleg teát osztanak.

Balogh Nikoletta ismertetése szerint jelenleg 23 lezárt mellékút van a megyében, többek között a Csénye és Bögöt közötti, a Gencsapáti és Gyöngyösfalu közötti mellékutakat, továbbá a jánosházai körforgalomtól a 84-es főútvonalat is.


10 óra 14 perc - Járhatatlan utak listája Vas megyében

8-as főút–Jánosháza között

Nádasd–Őrimagyarósd között

megyehatár–Pápoc között

Celldömölk–Mesteri, valamint,Mesteri–Vásárosmiske között

Celldömölk–Kemeneskápolna között

Jánosháza–8-as főút között

Kám–Sárvár között

Csempeszkopács–Meggyeskovácsi között

Szeleste–Ölbő között

Tokorcs–Kemenesmihályfa között

Kemenessömjén–8611-es jelű út között

Mersevát–8611-es jelű út között

Jánosháza–Kissomlyó között

Csénye–Bögöt között

Nemeskocs–8429-es jelű út között

Söpte–Vassurány között

Nádasd–Daraboshegy között

Bokodpuszta–Köcsk között

Sárvár elkerülő szakasz

Vát – Vasszilvágy

10 óra 08 perc - OKF: néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró

Az országban néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró, hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye összesen 24 kistérségében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel. Az OKF tájékoztatása szerint jelenleg az országban 14 megye és a főváros területén van hótakaró. A hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legvastagabb, helyenként a 35 centimétert is meghaladja.Szerdán negyvenöten sérültek meg az országban közúti és egyéb balesetekben, hatan pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

Közölték azt is, hogy szerdán a katasztrófavédelem ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás miatt 115 segélyhívás érkezett. A szervezet munkatársai ötvennyolc embert mentettek meg a téli időjárás következményeitől, közülük hetet a kihűléstől.


 

10 óra 05 perc - Minden vasútvonal járható, Volán-bérleteket is elfogad a GYSEV

Minden vonalon folyamatos a vasúti közlekedés, bár a szeles, havas időjárás az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést - közölte csütörtök reggel a Mávinform az MTI-vel. A közlemény szerint a hó borította területeken, így Szombathely és Győr környékén folyamatosan tisztítják a váltókat. A szerelvények menetszele által visszahordott hó miatt ezen a területen több vonalon átlagosan 5-15 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

A Kisalföld Volán és a Vasi Volán bérleteit is elfogadja járatain csütörtök reggel óta a GYSEV - közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Rázó László hozzátette: a vasúttársaság a két Volán-társasággal együtt azért döntött így, mert a leesett nagy mennyiségű hó és a viharos szél olyan erős hófúvásokat okozott, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megye több településére nem tudnak eljutni a buszok. Tájékoztatása szerint az intézkedés a csütörtöki üzemzárásig lesz érvényben, de ha szükséges, meghosszabbítják. Kitért arra is, hogy a havazás miatt egyes járataik közlekedésében előfordulhat késés, de annak mértéke nem haladja meg a 10-20 percet.


 9 óra 39 perc - 120 centis hótorlaszok Velemben

Olvasónk, Csaszy azt írta a facebook oldalunkra, hogy Kőszegszerdahely és Velem között hóátfúvások vannak,helyenként 100-120cm-e hótorlaszokkal, tegnap este óta Velembe se ki se be nem lehet közlekedni. Csaszy fotókat is küldött.


7 óra  45 perc Elakadt egy szülő nőt szállító mentőautó Szombathelynél

Elakadt a hóban egy szülő nőt szállító mentőautó csütörtökön kora reggel a Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál. A közútkezelő járművének kíséretében a mentőautó biztonságosan megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Balogh Nikoletta közölte: kora reggelig tizenegyszer mentettek ki elakadt járműveket a hóból. A megyében húsz alsóbbrendű út van lezárva hóátfúvások miatt, elzárt település viszont továbbra sincs. Hajnalban az operatív törzs közreműködésével biztosították Nemescsó, Pusztacsó és Kőszegpaty kenyérellátását, és eljuttattak hatvan egységnyi vért Szombathelyről Győrbe.
 

Balogh Nikoletta tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Vöröskereszt helyi aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglésre kényszerült kamionok sofőrjei között.


7 óra 15 perc  Nehezen, de még közlekednek az autóbuszok Vasban

Nehézségek közepette, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell - mondta el az MTI érdeklődésére csütörtök reggel Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. illetékes üzemigazgatója. Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják - közölte. Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették - tette hozzá.


6 óra 30 perc Egyre több a hófúvás

Az éjszaka folyamán tovább erősödött a szél, a hóátfúvás miatt lezárt útszakaszok száma pedig húszra emelkedett Vas megyében. Le kellett zárni a Sárvárt elkerülő 88-as út egy szakaszát is - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának útügyeletese csütörtökön az MTI-t. Kecskés Péter közölte, hogy elzárt település továbbra sincs a megyében, de az utak a folyamatos tisztítás ellenére is havasak, helyenként csúszósak, jégbordásak.A kamionforgalmat korlátozták. Elakadt autóbuszt és néhány személyautót kellett menteni éjjel és hajnalban. Az előrejelzések szerint a szél erőssége csak délután csökken.


6 óra 15 perc Megerősített szolgálat az észak-dunántúli vasúti pályákon

Az időjárás miatt továbbra is megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok Észak-Dunántúl térségében, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán - közölte a MÁVINFORM az MTI-vel csütörtök hajnalban.

 A MÁV-START az összes vonatát közlekedteti. Késésekre számíthatnak azonban a Hegyeshalom-Szombathely vonalon utazók, mert a GYSEV Szombathely és VÉP állomása között 400 méteres szakaszon 1,5 méteres hófal miatt csak egy vágány járható.
 

Szombathely és Győr környékén I. fokú hókészenlétet vezetett be a MÁV, mert az erős szél, valamint az elhaladó vonatok után keletkezett menetszél visszahordja a havat a váltószerkezetekbe, amelyeket ki kell tisztítani. A közlemény szerint az elmúlt napokban több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés. Mindezen túl készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépék, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.


23 óra 46 perc - Már az osztrákoknál is baj van – lezárt út Oberwartnál 

Olvasónk jelezte Obewartba nem lehet az elkerülőn menni Schachendorf fele terelik az autósokat. Ha önnek is van közlekedéssel kapcsolatos információja, akkor  keresse fel facebook oldalunkat, ahol üzenettel, vagy bejegyzéssel  tudathaja tapasztalatait. Vigyázzanak magukra! Balesetmentes közlekedést kívánunk.


23 óra 9 perc - Életveszélyes a közlekedés városon kívül (videóval)

Ezt a videót Karesz jutatta el szerkesztőségünkbe. Autóval a  Szombathely-Lukácsháza-Kőszeg-Horvátzsidány-Szombathely távot tette meg. A videóból is kiderül: életveszélyes a közlekedés városon kívül.

22 óra 46 perc -130 kamion kényszerül várakozásra a hófúvás miatt Vas megyében

Összesen több mint 130 kamion kényszerül várakozásra a hófúvás miatt Szombathely határában, Körmenden a Szarvas csárdánál, valamint Rábafüzesen  - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán este.

 Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint 17 órától teljes útzár van a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál pedig lezárták a határátkelő állomásokat a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek elől.

Közlése szerint jelenleg 18 lezárt útszakasz van Vas megyében a hóátfúvások miatt, a korábbiakon kívül lezárták a Celldömölköt Mesterivel, Nádasd és Daraboshegy és Nádasdot Őrimagyarósddal összekötő alsórendű utat is.


22 óra 40 perc - 15 lezárt útszakasz van Vas megyében:

A lezárt útszakaszok számában nincs változás, 15 lezárt mellékút van a megye területén, illetve a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakasza. Azokat a személygépjárműveket, akiknek a tulajdonosa a Hegyfalu és Répcelak közötti településeken lakik, azoknak a járműveknek a rendőrség biztosítja a szabad hazajutást. A Vasi Volán Zrt. járatai Répcelakig közlekednek.

 

Jánosháza 8-as főút között

Pápóc – megyehatár

Csempeszkopács – Meggyeskovácsi

Kemenespálfa – Kissomlyó

Köcsk bekötőút

Kemenessömjén – Vönöck

Kemenesszentmárton – Mersevát

Kám – Egervölgy

Söpte – Salköveskút

Boba – Nemeskocs

Celldömölk – Gérce

Celldömölk – Vásárosmiske

Karakó – Jánosháza

Bucsu bekötő – Szombathely

Csepreg – Újkér

Elzárt, megközelíthetetlen település nincs Vas megye területén.

 

 

21 óra 02 perc  - Hótoló és kamion ütközött - ismét lezártak több utat

Keresztbe fordult egy kamion a 86-os főúton, Szombathely és Zanat között. A jármű műszaki mentése nagy erőkkel folyik, a feltorlódott kamionokat Szombathelyen, a Tesco-parkolóban várakoztatják. Teherjárművek várakoznak Körmenden, a Szarvas-csárdánál is - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint hóátfúvások miatt lezárták a Jánosháza és a 8-as főút közötti összekötő utat, a Pápóc és a megyehatár, a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi, a Kemenespálfa és Kissomlyó, a Köcsk bekötő, a Kemenessömjén és Vönöck, a Kemenesszentmárton és Mersevát, a Kám és Egervár, a Söpte és Salköveskút, a Boba és Nemeskocs, a Celldömölk és Gérce, a Celldömölk és Vásárosmiske, a Karakó és Jánosháza, a Bucsu bekötő és Szombathely, valamint a Csepreg és Újkér közötti útszakaszt. Továbbra is zajlik a műszaki mentés a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán. Elzárt település változatlanul nincs a megyében - tette hozzá a szóvivő.  Azoknak, akik Hegyfalu és Répcelak közötti településeken laknak és személyautóval tartanak hazafelé, a rendőrség biztosítja a szabad hazajutást, a Vasi Volán Zrt. járatai a térségben Répcelakig közlekednek - fűzte hozzá Balogh Nikoletta. Információink szerint egyébként a Söptei úton egy kamion és egy hótoló ütközött össze, ezt az utat is lezárták.

A fotókat egyik olvasónk küldte


20 óra 22 perc - Folytatódik a havazás Vas megyében, holnap is erős szél lesz

Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében csütörtökre is erős hófúvásra és magas hótorlaszokra kell felkészülni, emiatt ezekre a megyékre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emellett Somogy és Zala megyére a havazás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ezeken a területeken csütörtökön több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szerda este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az éjszaka a Dunántúl nyugati felében folytatódik a havazás. Reggelig Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében 1-6 centiméternyi, míg Zala és Somogy megye nyugati, délnyugati felében néhol 10 centiméternyi vagy akár annál is több hó hullhat.

A meteorológiai szolgálat ismételten megjegyezte, hogy "mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet".


20 óra 15 perc -Közútkezelő: az éjszaka lehetőleg senki se induljon útnak Vas megyében

A megfeszített munka ellenére továbbra is hófúvások és jégbordás utak nehezítik a közlekedést, ezért a közút kezelője arra kéri a járművezetőket, hogy a z éjszakai órákban lehetőség szerint senki ne induljon útnak Vas megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda este az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint szakembereik az éjszakai és a hajnali órákban is folyamatosan dolgoznak. Vas megyében 13 alsóbbrendű út jelenleg is le van zárva hófúvások miatt, megközelíthetetlen település azonban nincs - tette hozzá.

Elmondása szerint szerdán nem a friss hó okozott gondot, hanem az, hogy az erős szél visszahordta a burkolatra az elmúlt napokban az utak mellett felhalmozott havat.


20 óra 6 perc - Olvasónk írta a frisss.hu facebook oldalára!

Helyzetjelentés: Oladi városrész - Torony

A Penny-től kezdődően hóátfúvásokra lehet számítani. Az utat sok helyen a most leesett hó borítja vékony rétegben. A Sé- Torony közötti szakasz nagy részét a szél befújta és a Torony felé vezető sávban egyre több buckára, hókupacra lehet számítani.

Ha önnek is van közlekedéssel kapcsolatos információja, írjon facebook oldalunkra!


19 óra 53 perc - elmarad a Budapest Bár koncert

A ma esti AGORA - Sportházban  meghirdetett Budapest Bár koncert elmarad. A rendkívüli időjárásban, Csornánál akadt el az együttes tagjait szállító autó.


19 óra 02 perc - Senki se induljon útnak: megdöbbentő fotók!

Elindultunk autóval, hogy megtudjuk, milyen is az utak állapota Szombathelyen és környékén. Kíváncsiak voltunk az Újperint - Ják közötti szakaszra. Az erdősávok mentén jól járható az út, ám azokon a részeken, ahol csak szántó van az út mellett, járhatatlan, balesetveszélyes. Egy hótoló járt előttünk még délután 5 óra körül. A gép szabályosan szél-malom harcot vívott.

Újperint - Ják

Bizonyára sokan tisztában vannak azzal, hogy Nárai és Ják között van egy összekötő út. Így volt ez a mai napig. A hó teljesen eltüntette ezt a mellékutat.

Volt egyszer egy út...Ják és Nárai között

Utunk során az elkerülőn találkoztunk elakadt kamionnal is. Az autósok türelmesen kerülgették a szerencsétlenül járt teherautóst.

Elakadva

A Vép felé vezető útra nem mertünk rákanyarodni. Olvasóinknak is azt ajánljuk, csak ha nagyon muszáj, akkor menjenek Vépre.

Vép felé

A Zanat felé, be és kivezető utak is kritikusak. A szél folyamatosan fújja a havat az útra.

Zanat felé

 

Zanat vége...

 

A legmegdöbbentőbb élményünk a Szombathely Sárvár közötti útszakaszon volt. Nem igazán értjük miért nincs még lezárva az út. Tényleg életveszélyes. Rutinos sofőröknek sem ajánljuk, hogy nekivágjanak ennek a szakasznak. A szél az útközepére hordja a havat, így olyan, mintha egy korlát keletkezett volna az út közepén. Bizonyos részeken azonban, egyáltalán nem tudni hol az út széle.

Sárvár felé

Ezt a fotót pedig egy olvasónk küldte. A 86-os főúton Sárvár felé  készült. Megállt az élet!


18 óra 40 perc Szombathelyről Körmendre még járhatóak az utak, a kisebb falvakban már nem

Hírszerkesztőnk, Bikali Balázs jelenti, a Szombathelyről Körmendre tartó út még járható. Nem sokkal a szombathelyi körforgalom után egy kamionba hátulról belecsúszott egy személyautó, mindketten a külső, kanyarodó sávban parkolnak - mellettük az út forgalomképes.

Körmend felé a főút egyre havasabb, a szél komolyabb hótorlaszokat kezd emelni - Balogunyomnál a vasúti átjáró előtt és után szinte csak lépésben lehet haladni. Sorkikápolnától Nemeskolta felé az út nagyon erősen hóbordás, emiatt is rendkívül csúszós. A Sorkifaludi vasútállomástól a falu felé a hókotrók az út közepén csíkot hagytak a hóból, amiben a kisebb autók elakadhatnak, rendszámukat elveszíthetik. Ha éjszaka a várt hómennyiség megérkezik, akkor az erős széllel együtt szinte garantált, hogy megakadályozza a reggeli buszközlekedést a környéken.


17 óra 10 perc Ismét elfogadja a GYSEV a buszbérleteket

A hóhelyzet miatt ismét elfogadja a Vasi Volán buszbérleteit a GYSEV Zrt. A hóátfúvások miatt a megye több helyszínén szünetel a buszos közlekedés a térségben. Ezért a vasúttársaság a Vasi Volánnal egyeztetve úgy döntött: szerda délutántól üzemzárásig elfogadja járatain az érvényes buszbérleteket.

A térségben a vonatközlekedés folyamatos, mindössze néhány perces késések fordulhatnak elő.


16 óra 07 perc

Lezárt utak listája Vas megyében:

 

8-as főút és Jánosháza között,

Nádasd-Őrimagyarósd

megyehatár-Pápoc között,

Celldömölk-Mesteri,

Mesteri-Vásárosmiske,

Celldömölk-Kemeneskápolna,

Jánosháza és 8-as út között,

Kám-Sárvár összekötő út

Csempeszkopács- Meggyeskovácsi,

Kemenessömjén és a 8611. jelű út között

Mersevát és 8611. jelű út között,

Jánosháza és Kissomlyó között,

Nemeskocstól a 8429.csomópontig,

Bozsok

Nádasd-Daraboshegy

Bokodpuszta-Köcsk között

Vát- Acsád

15 óra 59 perc - Vát és Acsád között lezárják az utat

Információink szerint Vát és Acsád között lezárják az utat. Vasszilvágy és Vát között két autó csúszott az árokba, a hótoló pedig elakadt az úton – tudtuk meg tudósítónktól.


15 óra 38 perc - Gyerekeket szállító kisbusz csúszott az árokba Vas megyében

Gyerekeket szállító kisbusz és két személygépkocsi is az árokba csúszott szerda délután a Vas megyei Nemescsó és Lukácsháza között. A hó fogságában rekedt embereket a tűzoltók mentették ki, nem sérült meg senki - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a kisbuszban kilenc gyermek és a jármű sofőrje utazott, a két személygépkocsiban pedig összesen négyen ültek, így a tűzoltók tizennégy embert helyeztek biztonságba, a járműveket pedig kiemelték az árokból.

Hozzátette: Szombathely és Vép között az úttesten keresztbe fordult egy tehergépjármű, annak a műszaki mentésén is dolgoztak a tűzoltók, arra az időre az utat teljes szélességében lezárták. Szerdán eddig hét esetben mentettek a hófúvás miatt elakadt járműveket és azokban utazókat a vasi tűzoltók.

Balogh Nikoletta közlése szerint jelenleg a megyében 14 alsóbbrendű út van lezárva. A közútkezelőnek sikerült megtisztítania a Bucsu és Bozsok közötti útszakaszt, így az már ismét járható.

A szomszédos megyékből két hómaró érkezett, ezeket is a hófúvás miatt lezárt útszakaszok felszabadításához használják.


15 óra 25 perc - Karambol az elkerülőn

A városból kivezető főbb útszakaszok nagyrészt járhatóak. Tiszta a Körmendi út és a Kőszeg és Bucsu felé kivezető út is.

Bucsu felé kivezető szakasz

Kőszeg felé kivezető út

 

A Tesco és Metro áruházak közötti elkerülő úton jégbordás az út, úgy tudjuk nemrég két autó koccant, az egyik az árokba csúszott.  Az erős szél hordja a havat, így nem csak az útviszonyok, de a látási viszonyok is nagyon rosszak.

A 86-os felé kivezető felüljáró tiszta és jól járható.

 


14 óra 25 perc - Autó az árokban

Autó az árokban. Riporterünk a körgyűrűtől Vasszécseny felé kivezető úton fedezte fel, amint épp egy autót próbálnak kihúzni az árokból

A mentést segítő teherautó elállja az utat. Információink szerint Gencsapátinál pedig egy busz csúszott az árokba. A Vépi úton egy tartály kocsi az úton keresztbe fordult, ez is nehezíti a közlekedést.


14 óra 01 perc - Félpályán halad a forgalom Mosonszolnoknál a 86-os főúton

Félpályán halad a forgalom Mosonszolnoknál a 86-os főúton, ahol a havas úton több kamion elakadt, és egy teherautó árokba csúszott - közölte Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerda kora délután az MTI-vel. A mosonmagyaróvári tűzoltók végezték el annak a kamionnak a műszaki mentését, amely keresztbefordult az úton - mondta Dobos Viktória, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense.


12 óra 38 perc - Újabb vasi utakat zártak le

Lezárták a Karakó és Jánosháza, Jánosháza és egy bekötőút, a Kemenespálfa és Kissomlyó és a Kemenessömjén és Vönöck közötti utat.


12 óra 10 perc - Késnek a buszok, kimaradhatnak járatok Vas megyében

 Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint lezárták a Celldömölk és Mesteri, a Mesteri és Vásárosmiske, a Celldömölk és Kemeneskápolna, a Bokodpuszta és Köcsk, a Nemeskocs és a 8429-es számú út csomópontja, valamint korábban a Pápóc és a megyehatár, a Nádasd és Őrimagyarósd, a Nádasd és Daraboshegy, valamint a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi közötti utat.

A szóvivő közlése szerint az egész Dunántúlon továbbra is havazik, a következő órákra is intenzív hóesést jeleztek, a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak pedig szinte mindenütt a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatók.

Felhívta a figyelmet: az erősödő szél miatt bárhol lehetnek hóátfúvások, így Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala, valamint Veszprém megyében, amennyiben nem szükséges, senki ne induljon útnak.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint időközben lezárták a Karkó és Jánosháza, Jánosháza és egy bekötőút, a Kemenespálfa és Kissomlyó és a Kemenessömjén és Vönöck közötti utat is.

Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. üzletág-igazgatójának tájékoztatása szerint autóbuszaik Celldömölk és Sárvár környékén egyre nehezebb körülmények között közlekednek, késésekre, esetleges járatkimaradásokra is számítani lehet.

A GYSEV Zrt. és a MÁV Zrt. információi szerint egyelőre a vonatközlekedésben csak néhány perces késéseket okoznak az időjárási körülmények.


11 óra 48 perc - 9 utat lezárták Vasban

Lezárták Vas megyében az utat Celldömölk és Mesteri között, Mesteri és Vásárosmiske között, Celldömölk és Kemeneskápolna között, Bokodpuszta és Köcsk között. Lezárták az utat Nemeskocs faluvégtől a 8429-es út csomópontjáig, 8406-os utat veszprémi megyehatár és Pápoc faluvég között, a 7447-es utat Nádasd és Őrimagyarósd között,  74167-es utat Nádasd és Daraboshegy között,  a 8442-es utat Csempeszkopács és Meggyeskovácsi között.


11 óra 05 perc - Négy utat lezártak Győr megyében

A hófúvás miatt négy alsóbbrendű utat lezártak Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda délelőtt az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Magyarkeresztúr–Mihályi, a Magyarkeresztúr–Vadosfa és a Páli–Edve szakaszon nem lehet közlekedni.

Csorna és Fertőszentmiklós térségében több négy számjegyű úton, valamint a 86-os főút Kapuvár és Fertőendréd közötti szakaszán kell hófúvással számolni.

A 86-os főút Páli és a megyehatár közötti szakaszát a teherforgalom elől zárták le a megromlott útviszonyok miatt.


10 óra 44 perc - Lezárták a 86-os utat Páli és Beled között

A 86-os út Páli és Beled közötti szakaszát lezárta szerda délelőtt a rendőrség, az említett útszakaszon elakadt kamionokat mentenek - mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek. Kálmán Gabriella közölte: a forgalmat Csornán keresztül tereli a rendőrség.


10 óra 18 perc - Négy alsórendű utat lezártak hófúvás miatt Vasban

Lezárták szerda délelőtt hóátfúvások miatt a Nádasd-Daraboshegy, a Nádasd-Őrimagyarósd, a Csempeszkopács-Meggyeskovácsi, valamint a Pápóc és a megyehatár közötti alsórendű utat - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Balogh Nikoletta közölte: egy Győr-Moson-Sopron megyében zajló műszaki mentés miatt a 86-os útról a teherforgalmat Hegyfalunál a 84-es re terelik, a személyforgalmat pedig Belednél Kapuvár felé irányítják.

Elzárt, megközelíthetetlen település Vas megyében továbbra sincs, a tűzoltók eddig két, a hó fogságában rekedt személygépkocsit mentettek ki Celldömölknél.

A megyében a dialízisre szoruló betegek kezelésre szállítását megszervezték, az zavartalanul folyik - emelte ki a szóvivő.


9 óra 55 perc - Lezárták a 87-es főutat Rum és Kám között

Baleset miatt teljes útzár van érvényben Vas megyében a 87-es főúton Rum és Kám között  - tájékoztat a  Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján.  A 87-es főúton Rum és Kám között árokba hajtott egy kisteherautó. A műszaki mentés végéig a főutat lezárták, terelni nem lehet, áll a forgalom.


8 óra 53 perc - Hóátfúvások miatt lezártak egy utat Zalában

Egy kisebb forgalmú mellékutat le kellett zárni Zalában, mert a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda reggel az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a nagy erejű széllökések miatt Nagyrécse térségében olyan mértékű hóátfúvások alakultak ki, hogy le kellett zárni a Galambokra vezető mellékutat. A település ugyanakkor más irányból megközelíthető, jelentősebb fennakadást ezért nem okoz az útlezárás.

Zalában a legerősebb havazást Keszthely térségéből jelezték a cég útellenőrei. A Dunántúlon a szél is felerősödött, ezért Zala megyében is télies útviszonyokra, több útszakaszon pedig hóátfúvásokra számíthatnak az autósok.

Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Zalaszentgrót és Zalabér között egy szójadarát szállító negyventonnás teherautó keresztbe fordult az úton, a 76-os főúton, a nagykapornaki emelkedőn pedig két kamion akadt el a hóban a kora reggeli órákban.


 

7 óra 50 perc- Menetrend szerint járnak az autóbuszok Vas megyében

Fennakadások nélkül, menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Vas megyében - közölte az MTI-vel a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgatója. Pathy Tivadar tájékoztatása szerint egyelőre minden településre eljutnak autóbuszaik. A sofőröktől olyan jelzéseket kaptak, hogy néhány útszakaszon már hordja a havat a szél, de a közlekedést akadályozó hóátfúvások egyelőre nem alakultak ki.


7 óra 30 perc- Nincs már fennakadás határainkon

Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál megszűnt a határzár, mindkét irányban zavartalan a forgalom. A feltorlódott kamionok késő este óta folyamatosan átléphetnek Szlovéniába- olvasható a Magyar Közút oldalán.

 


21 óra 8 perc - Készülnek a rendkívüli hóhelyzetre Vas megyében

A felkészülés jegyében kedden összeült a Vas megyei védelmi bizottság, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára piros figyelmeztető előrejelzést adott ki a megyére hófúvás és újabb havazás miatt - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem szakmai irányításával készenlétbe helyezik a polgári védelemi szervezeteket, valamint felkészülnek az Őrség Mentőcsoport esetleges bevetésére is. A hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok felkészülnek arra, hogy több műszaki mentést kell majd végrehajtaniuk, és a veszélyesáru-szállítók figyelmét is felhívják arra, hogy lehetőség szerint korlátozzák fuvarozási tevékenységüket.

Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója a védelmi bizottság ülésén elmondta: felkészültek a rendkívüli helyzetre, gépeik műszaki állapotát felülvizsgálták, saját és bérelt gépek segítségével folyamatosan végzik az utak takarítását. Ha a hó vastagsága vagy az erős szél azt szükségessé teszi, akkor az ország más területéről átcsoportosítással további gépjárműveket tudnak munkába állítani.

Dedics Zoltán rendőr ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója az ülésen elmondta: kedden kora délután megnyitották a szlovén határt, az eddig veszteglésre kényszerült tehergépjárművek szakaszosan hagyják el az országot.


17 óra 19 perc - Ma 23 órától PIROS riasztás Vas és Zalamegyére !

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. A nagyobb mennyiségű hó (kedd hajnaltól - szerda éjfélig összegezve) főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati felén/harmadán jellemzően kb. 25-50 cm között valószínű.

Fotó: met.hu

A Dunántúl középső részén (kb. a Komárom-Somogy sávban) jellemzően kb. hófolt/lepel - 15/20 cm valószínű (ezen belül kelet felé gyorsan csökkenő mennyiség becsülhető).

Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos (kb. 45-65 km/h) lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati felén/harmadán hófúvást okoz. Erős hófúvás is lehetséges magas hótorlaszokkal.

Ma és éjjel helyenként átmeneti jelleggel ónos/fagyott eső is hullhat főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében.

A lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a piros fokozatú hófúvás riasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén.

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között LÉNYEGES eltérés lehet.


15 óra 55 perc - Játék : jöhetnek a hóemberek

A hóhelyzetre való tekintettel meghosszabbítottuk hóember építő versenyünket. Még mindig várjuk facebook oldalunkra a fotókat. Nem kell mást tenni, mint lefényképezni az Ön által készített hóembert, vagy hó szobrot, like-olni a frisss.hu facebook oldalát és feltölteni a képet. A legtöbb megosztást kapó fotót értékes ajándékcsomaggal jutalmazzuk.


13:42 Hóátfúvások nehezítik a közlekedést

Több helyen hóátfúvások nehezítik a közúti közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor közleménye szerint a Dunántúlon Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom, illetve Pest megye területén is változó intenzitással havazik, Székesfehérvár térségében pedig ónos eső esik.

A főutak ezekben a megyékben havasak, hókásásak, néhol latyakosak. A Dunántúl déli részén és a Duna-Tisza közén vizesek, az Északi-középhegység területén nedvesek, a Tiszántúlon pedig szárazak a főutak. A mellékutak és az alsóbbrendű utak is  havasak, latyakosak, nedvesek, helyenként jégbordásak.
    

A közútkezelő a Komárom-Esztergom megyei 8137-es jelű összekötő utat Tata és Kömlőd között hóátfúvások miatt lezárta, a közlekedők Környén át kerülhetnek. Pest megyében a Zsámbéki-medencénél a Perbál és Budajenő, illetve a Perbál és Tinnye közötti mellékutakon szintén hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Hasonló a helyzet Monor térségében is, itt Valkónál, Turánál és Zsámboknál vannak hóátfúvások. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csaknem háromszáz munkagépe és hatszáz munkatársa dolgozik hóeltakarításon és az utak síkosságmenesítésén. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei. A társaság a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform 06-1-336-2400-as telefonszámán, valamint a cég megyei ügyeletein - elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - olvasható a közleményben.
    .


13:31 Megszervezték a kamionosok ellátását

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt segít az M7-es autópálya térségében a szlovén kamionos korlátozás miatt feltorlódott járművek sofőrjeinek ellátásában - mondta el a Zala megyei kormánybiztos kedden az MTI-nek. Rigó Csaba az M7-es autópálya sormási pihenőjénél beszélt a hétfő óta, az olaszországi rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzetről. Elmondta: Eszteregnye és Nagykanizsa között több mint 250 kamion várakozik az autópálya leállósávjában és a pihenőhelyeken.  A nagykanizsai és a letenyei védelmi bizottság reggeli ülésén felkérték a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Vöröskeresztet, hogy segítsenek az út mentén rekedt kamionosok ellátásában. A két karitatív szervezet munkatársai forró teát, élelmiszert, egészségügyi ellátást biztosítanak a veszteglő sofőröknek.

Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke ugyanitt arról számolt be, hogy az eszteregnyei lehajtótól Nagykanizsa irányába két és fél kilométeres kamionos sor torlódott fel, rendőrségi autók biztosítják a várakozásukat. Közölte azt is, hogy a szlovén hatóságok dél körül ideiglenesen feloldották a kamionstopot a szlovén-magyar határnál, Tornyiszentmiklósnál és Rédicsnél, de csak a szlovén rendszámú kamionok léphetik át a határt. A személygépkocsik forgalma továbbra is zavartalan a határátkelőkön.
    

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az M7-es autópályán, a Letenye felé vezető oldalon hosszú sorban várakoznak a járművek, többségében külföldiek. Az eszteregnyei lehajtónál a rendőrség visszafordítja a nem szlovén rendszámú kamionokat, de a Budapest felé vezető oldalon is megtelt a sormási pihenőhely, így itt is egyre többen vesztegelnek a leállósávban. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábbi közlése szerint reggelre már csaknem 800 kamion várakozott Zala megyében, elsősorban a magyar-szlovén határhoz vezető főbb útvonalak melletti pihenőhelyeken.


13:17 A java még hátra van?

 A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó hullhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében. Nagyobb mennyiségű hó főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén 25-50 centiméter között valószínű. Kiemelték továbbá, hogy az éjszakai óráktól helyenként viharos, 45-65 kilométer/órás széllökések is lehetnek, amelyek a Dunántúl nyugati felén-harmadán hófúvást okoznak. Erős hófúvásra is számítani lehet magas hótorlaszokkal. A lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a piros fokozatú hófúvásriasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén. A meteorológiai szolgálat közlése szerint "mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet".


12:01 Így állnak sorba a kamionok az M7-esen

Sormás, 2013. február 12. A havazás miatt a magyar-szlovén határon fennálló forgalomkorlátozás következtében kamionok vesztegelnek az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, Sormás közelében, a leállósávban 2013. február 12-én. MTI Fotó: Varga György

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sormás, 2013. február 12. A havazás miatt a magyar-szlovén határon fennálló forgalomkorlátozás következtében kamionok vesztegelnek az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, Sormás közelében, a leállósávban 2013. február 12-én. MTI Fotó: Varga György


 

11 óra 45 perc -Enyhül a havazás

Enyhül a havazás, már csak helyenként havas, nagyreszt inkább vizes és jól járható a Hunyadi út, a Körmendi út városból kivezető szakasza és az elkerülő is.

 

Körmendi út


10 óra 59 perc - Riporterünk jelenti: a városban lehet autózni

A frisss.hu riportere is elindult, hogy autóval felmérje az utak járhatóságát a város forgalmasabb pontjain. Fontos,hogy mielőtt útnak indulnak a  balesetek elkerülése érdekében az autó tetejéről is takarítsák le a havat.

 

A gyöngyöshermáni részen az utak havasak, nincsenek eltakarítva, csak a helyi járatok útvonalai. Ezeken a szakaszokon hókásásak és latyakosak az utak. A körgyűrű csúszós, havas. Érdemes a letaposott keréknyomokban haladni. Az út mellett várakozók kamionok több helyen is szűkítik az utakat.

A Zanati út viszonylag jól járható.

A Thököly és az Óperint utcában is halad a forgalom. Az utak itt is csúszósak és hókásásak.

Óperint utca

Az Emlékműnél már szánkóznak a gyerekek.

A domb tetejére felvezető útszakasz is járható. Vezetés közben is hallgassák a FrisssFM-et a legfrissebb közlekedési információkért, valamint kövessék a frisss.hu percről-percre tudósítást!


 

10:12 Egyelőre kezelhető a hóhelyzet

Jelenleg Vas megye területén összesen 286 tehergépjármű várakozik, melyek a váti elkerülőn, Vép és Zanat között, Vépen a Galambos Transnál, Körmenden a Szarvas-csárdánál, Szombathelyen a Praktikernél kerültek elhelyezé sre. A mai napon ez idáig két árokba csúszott személygépjármű műszaki mentését hajtották végre a megye tűzoltói. Műszaki mentés jelenleg nincs folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 7:30-tól elrendelte a Veszélyhelyzeti Központ felállítását a hóhelyzet koordinálására, valamint a megyei műveletirányítás és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok megerősített szolgálatra történő felkészülését. A Veszélyhelyzeti Központ egyeztetett a polgárőrséggel és a vöröskereszttel, hogy szükség esetén biztosítsák a kényszervárakoztatott tehergépjárművek ellátását. A közútkezelő tájékoztatása szerint az utak havasak, hókásásak, csúszósak, de folyamatosan dolgoznak ezek takarításán, járhatatlan út és elzárt település nincs a megye területén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! -áll a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.  

 


9:57 - Nincs tömegközlekedés korlátozás

A buszok és a vonatok is közlekednek, bár itt-ott némi késés előfordulhat. A Frisss.hu-nak a Vasi Volánnál elmondták, valószínűleg nem áll le a közlekedés később sem, de arra kérik az utasokat, hogy tájékozódjanak a 94/506-144-es telefonszámon.


9: 33 - Tovább szigorították a kamion stop-ot

Győr-Moson-Sopron megye mind az öt közúti határátkelőjén korlátozzák a kamionforgalmat - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.  A várhatóan elhúzódó intenzív havazás és a hófúvások valószínűsége miatt a megyei védelmi bizottság úgy határozott, hogy Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál sem léphetnek be az országba a Szlovéniába, Olaszországba tartó, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek. 


9 óra 19 perc - Két autó ütközött a körgyűrűn

 Olvasónk jelenti: két Fiat Punto ütközött a Körmendi úton a városból kifelé a körgyűrű után az egyik az árokba csúszott. fennakadásokra lehet számítani ezen a szakaszon.


9 óra 10 perc - Megtartják a Farsang Farkát Szombathelyen, csak nem a Fő téren

A szervezők tájékoztatása szerint az időjárásra való tekintettel a Farsang Farka rendezvényre meghirdetett futós verseny elmarad. A színpadi programokat és jelmezes felvonulást a Kisfaludy Sándor utca 1. szám alatt, az első emeleti  színházteremben tartják.


8 óra 55 perc: Figyelmezteti a vasiakat az OMSZ, a katasztrófavédelem és a rendőrség!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Vas megye területére. Az előrejelzés alapján február 12-én, kedden nagy mennyiségű friss hó várható. Kedd éjfélig a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján 20 cm-t meghaladó friss hó várható, de Vas megye nyugati határszélén 25 cm is lehullhat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a balesetek elkerülése érdekében felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak téli gumikkal felszerelt járművel közlekedjenek, és az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek!

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy az útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal közlekedjenek! A megye területén a havazás miatt a megszokottnál lassabban, de zavartalanul haladhatnak a járművek.


 

8 óra 37 perc: Rengeteg kamion vesztegel a havazás miatt

Az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt tovább szigorították a magyar-szlovén határon a kamionforgalom korlátozását, reggel hat órától már a szlovén rendszámú vagy Szlovéniába árut szállító teherjárműveket sem engedik át a határon - közölte Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Kedd reggelre már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt emiatt Zala megyében, elsősorban Rédics térségében, a 86-os úton, az M70-es autóúton és az M7-es autópályán lévő pihenőhelyeken és benzinkutakon. Mintegy száznyolcvan jármű az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, a leállósávban áll.

Vas megyében a 86-os és a 860-as út mentén is rengeteg Szlovéniába tartó kamion állt félre, így Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okoznak - közölte az MTI érdeklődésére kedd reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor elmondta: a szlovén hatóságok a 7,5 tonnásnál nagyobb tehergépjárművek forgalmát korlátozták, a Szlovéniána és Olaszországba tartó kamionokat már a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határállomásokon próbálják félreállítani, a magyar-szlovák határon Rajka, Vámosszabadi és Komárom felől érkezőket pedig már be sem engedik Magyarországra. A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik - fűzte hozzá a szóvivő.

Az Útinform jelentése szerint a Hegyeshalom felől érkező, szlovén vagy olasz célállomásra tartó teherjárműveket az M1-es autópálya parkolóiba terelik.

Az M7-es és M70-es pihenőhelyein és parkolóiban tegnap óta több száz kamion várakozik, a jobb oldali parkolók szinte mindenhol megteltek. Az M7-es autópályán már a főváros felé tartó oldal parkolóihoz fordítják vissza a Szlovéniába tartó teherkocsikat.

 A zalai katasztrófavédelem a honlapján beszámolt arról is, hogy nem sokkal fél hét után a Sárhida és Gellénháza közötti összekötő úton egy tehergépkocsi keresztbe fordult, és elakadt egy autóbusz is, amelyen 17-en utaztak. Korábban a Zalaegerszeget északról elkerülő úton egy személygépkocsi vált mozgásképtelenné a hóban, a 74-es úton, Barnakpusztánál pedig egy parkettát szállító kamion csúszott az árokba.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére