Hatalmas fogás a Csónakázó tavon

bézé • 2012. augusztus 01., szerda •
Több mint másfél méteres és kis híján 25 kilós harcsát fogott pár napja egy horgász Szombathelyen a Csónakázó tavon. Horváth Károly július 21-én hajnalban fenekező felszereléssel, gyöngykukorica csalival és Kocsis Zoltán horgásztársa segítségével fogta ki a szép példányt.
Hatalmas fogás a Csónakázó tavon

A Szombathelyi Csónakázó tó régi horgászvíz, ezért bármikor horogra akadhat ilyen nagytestű hal – mondja a Frisss.hu érdeklődésére Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke. Szerinte nincs túl sok, de egy-kettő biztosan akad a tóban. Az is igaz, hogy ezek a példányok éppen azért nőnek ekkorára, mert ők kerülik el legügyesebben a horgászokat. Egyszer azonban a nagyhalakat is kifogják az ügyesebb pecások. Ebben az esetben a szerencse is közrejátszott: hiszen a ragadozó harcsa gyöngykukoricára kapott, ami furcsa, a kukorica nem tipikusan harcsa-csali.

Frisss.hu: Gyakran fordul elő, hogy ilyen nagy halat fognak a szombathelyi horgászok?

Puskás Norbert: Szerencsére több olyan alkalom is volt az elmúlt években, hogy ilyen jó fogásról számolhattunk be. Vas megyében érkezett már hír 30-40 kilós busáról vagy 15-20 kilós pontyról, de nemrég Gersekaráton fogtak 59 kilós harcsát. Országosan pedig nem ritka, hogy 100 kilós vagy nagyobb harcsákat emelnek ki a vízből. Persze a horgászok egy része szereti inkább titokban tartani a legjobb helyeket. Az biztos, hogy ritka alkalom a nagy fogás. Vannak, akiknek életükben egyszer sem adatik meg.

Melyek azok a fajok, amelyek trófeányi méretűre tudnak hízni?

A busát általában csak véletlenül fognak. Mivel planktonokkal táplálkozik legfeljebb a szája szélébe vagy oldalába akad bele a horog. Éppen azért mert ritkán kapják el, ha mégis sikerül akkor esélyes, hogy nagyobb lesz, mert volt ideje megnőni. A harcsa egyébként is kifejezetten nagyra növő típus, ennél a fajtánál tehát többször fordul elő nagyobb fogás. A pontyoknál pedig már annak is nagyon örülhetnek, ha 20-25 kilós súlyt lehet elérni.

Most zajlik a haltelepítés, ekkora méretű példányok is kerülnek a vasi vizekbe?

Ekkorákat nem igazán lehet telepíteni, nem jellemző, hogy nagyobb mennyiségben adnának el óriáshalakat. Ráadásul a harcsák esetében nem is érdemes ilyen nagyot a vízbe engedni, azt ugyanis a víz élővilága szenvedné meg. Ragadozók, nagy étvágyuk van, emiatt rengeteg békés halat elfogyasztanak. A mostani telepítés során fogható méretű, azaz 30 cm körüli háromnyaras pontyokat hozunk a vasi tavakba.

közösség

további frisss

lap tetejére