Halj meg máskor - Mosolyogj a világra!

JZS • 2013. szeptember 27., péntek •
A gyűlölet a legerősebb méreg - más miatt és más iránt érezzük, mégis minket öl meg. Most már tudományos bizonyíték is van rá!
Halj meg máskor - Mosolyogj a világra!

Azt szerintem mindenki pontosan tudja, hogy ha jól érezzük magunkat, akkor a közérzetünk is jobb. Pozitív érzéseink hatására az izmaink elernyednek, a szívverésünk, légzésünk lelassul, a vérnyomásunk alacsonyabb lesz, sejtjeink oxigénfogyasztása csökken, és az immunrendszerünk is fellélegzik. A negatív érzelmi állapotot ellenben az agy fenyegetésnek értelmezi.

Elmer Gates professzor a washingtoni egyetem pszichológiai laboratóriumában érdekes biokémiai kísérleteket folytatott. Kimutatta, hogy az emberi szervezetben lelki hatások, érzelmek következtében mérgek termelődnek. 

A professzor különböző lelkiállapotban lévő egyének leheletét gyűjtötte kémcsövekbe. Az egészséges és normális lelkiállapotú ember kilégzésének párája színtelen cseppek formájában csapódott le, de ha a kísérleti alany erős haragot érzett abban az időpontban, a lecsapódó folyadék nem színtelen, hanem barna színű lett, bánat esetén szürke, lelkiismeret-furdaláskor pedig rózsaszín. A csapadéknak természetesen nemcsak a színe, hanem a kémiai összetétele is más és más volt.

A kísérletek folyamán a stresszes emberek leheletét beoltotta tengerimalacokba, amik ingerlékenyek lettek, majd valóságos dührohamot kaptak. A dühös emberek leheletéből kiválasztott anyag, pedig mint egy méreg, a kísérleti állatokat nyomban megölte. A professzor megállapította, hogy tíz percig tartó erős gyűlölet elegendő mérget tartalmaz ahhoz, hogy azzal több személyt el lehessen pusztítani. Ez a méreg egyike a legerősebbeknek, amelyet a tudomány ismer.

Az ember szervezete felszívja az érzelmek, gondolatok hatására képződő mérget, és így önmagát mérgezi meg vele. Ezek a mérgek salakként gyülemlenek fel a szervezetben. Ezt a mérget kétségtelenül az ellenségnek szánjuk, de az ember ilyenkor önmaga áldozata lesz. További következtetés, hogy az elfojtott mohóság, birtoklási vágy a szívre és a lépre is hatással lehet, az elfojtott félelem és szorongás a veseműködésre, de megváltoztathatja a vastagbél flóráját is. Az elfojtott érzelmek az immunrendszerre is hatnak, és ez allergiás reakciókhoz vezethet.

De hogy jó hírrel is szolgáljak, az is kiderült, hogy a jó hangulat a szervezet számára rendkívül hasznos kémiai anyagokat állít elő, például endorfinokat, amelyek morfinszerű, fájdalomcsillapító vegyületek. Segítünk egy kicsit mi is: itt.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére