Ha egyedül marad a gyerek: tanácsok a nyári szünidőre

Frisss • 2013. június 16., vasárnap •
Sok veszély leselkedik a fiatalokra a vakáció ideje alatt. Mit tehet a gyermek és mit a szülő? A rendőrség honlapján is találtunk néhány megszívlelendő tanácsot.
Ha egyedül marad a gyerek: tanácsok a nyári szünidőre

Érdemes értelmes elfoglaltsággal tölteni az időt, ugyanis a csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz vezethet. A csellengő fiatalok bűncselekmény áldozataivá is válhatnak, vagyontárgyaikat ellophatják, kirabolhatják őket. Kihangsúlyozta, hogy feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet, illetve azt, hogy nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyen elosztva tartsanak maguknál. Értékeiket soha ne hagyják őrizetlenül!

Ha a fiatalok egy viszonylag késői időpontban megrendezendő programon akarnak részt venni, akkor oda célszerű csoportosan és lehetőleg felnőtt kíséretében menni, kerülve a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket. A rendőrség figyelmeztet, hogy az idegenekkel legyenek mindig nagyon óvatosak! A fiatalok figyelmébe ajnlja azt is, hogy ne szálljanak be ismeretlen autókba, illetve, ha egyedül tartózkodnak otthon, ne engedjenek be idegent a lakásba! Az  internetnek is lehetnek káros hatásai. A világhálón terjedő bizonyos tartalmak veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra,  a chatelés veszélyeii pedig hogy ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a fiatalt. Ezekben az esetben is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés.

Nagyon  fontos a szölői felügyelet, hogy a szülők, a nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok kivel és hová mennek.Amennyiben a szülők gyermekeikkel nyílt, őszinte és szeretetteljes kapcsolatot építenek ki, a lurkók a gondjaikkal nem a barátok társaságát fogják keresni, hanem bizalommal fordulnak majd azokhoz, akik a problémáik megoldásában valóban tudnak segíteni, a szülőkhöz!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére