Gyufával védekezni a vérszívók ellen?

FE • 2012. április 02., hétfő •
Mi mindenre jó egy szál gyufa? Egy internetes körlevél szerint, amellett, hogy remekül lehet tüzet gyújtani vele, akár a kullancs kiszedésében is hasznunkra lehet. Valóban?
Gyufával védekezni a vérszívók ellen?

(Fotó: varbak.com)

A jó idővel a kullancsok is megjelentek térségünkben. Az emberre, állatra egyaránt veszélyes, többféle fertőző betegséget terjesztő vérszívók ellen lehet védekezni védőoltással, amit most is érdemes beadatni. Vas megye mind a kullancsok elszaporodását, mind az általuk okozott betegségeket tekintve az ország legveszélyeztetettebb térségei közé tartozik – mondta el érdeklődésünkre dr. Stánitz Éva, megyei tiszti főorvos.

Így hangzik egy átlagos kis hír az idei kullancsszezonról. Ezúttal azonban próbáltuk a másik végéről megfogni a témát. Az interneten kering ugyanis az a téves információkon alapuló körlevél, mely arra buzdít, hogy a testünkbe fúródott kullancsot megnyálazott gyufa segítségével távolítsuk el. Természetesen amikor az általános információkra rákérdeztünk dr. Stánitz Évánál, nem állhattuk meg, hogy érdeklődjünk, hallott-e már a vérszívó eltávolítás eme furcsa módszeréről. A megyei tiszti főorvos mosolyogva ecsetelte, hogy ez bizony számára egy új információ, inkább a hagyományos eltávolítási technikák híve. És akkor most nézzük is a gyufás módszert, de könyörögve kérünk mindenkit, ne próbálja ki!

A levél így szól:

„Erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk a vérszívót! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket."

Egy megjegyzés: A mai biztonsági gyufákban már foszfor sem található, csak a dörzscsík tartalmaz vörösfoszfort.Na és persze gondolkodjunk a vérszívó fejével. Vagy a sajátunkkal. Egy jó sajtos sonkás pizzát ki hagyna ott egy kis illatért?

Csupán hogy tényleges és praktikus tippekkel is szolgáljuk, egy jó házi módszert találtunk az interneten. Nem kell hozzá semmi más mint egy darab cérna. Íme!

 

Dr. Stánitz Éva azonban azt javasolja, tartsunk otthon például  kullancskiszedő csipeszt. Ezekkel a speciális eszközökkel könnyedén eltávolíthatjuk a vérszívót.

Abban az esetben azonban ha ez nem áll kézre a házi patikánkban, a tiszti főorvos azt tanácsolja, hogy feltétlenül úgy távolítsuk el az állatot, hogy ne szenvedtessük. A kullancs ingerlése arra készteti, hogy gyomortartalmát visszaöklendezze a vérébe, a súlyos betegségeket okozó vírusok vagy baktériumok kíséretében. A szakember szerint azonban a legjobb védekezés továbbra is a  védőoltás beadatása.

közösség

további frisss

lap tetejére