Ezek a dolgok változnak május 1-től

Frisss • 2013. május 01., szerda •
Május 1-ejétől módosult a jövedéki adótörvényben az ásványolaj adómértéke, változik a KRESZ az önkényuralmi jelképek használatára is új szabályok vonatkoznak. Összefoglaló az életbe lépő változásokról.
Ezek a dolgok változnak május 1-től

Fotó: csepel.info

Drágább lesz az autógáz

Módosult a jövedéki adótörvényben az ásványolaj adómértéke, így az üzemanyagnak minősülő cseppfolyósított autógáz jövedéki adója 95 800 forintra nőtt ezer kilogrammonként. Csütörtökön pedig bruttó 5-5 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. Kökösi Gábor, a portfolio.hu elemzője elmondta: mindez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 407-408 forintért, a gázolajat pedig 417-418 forintért tankolhatják majd az autósok a kutakon.

Az önkényuralmi jelképek használatára is új szabályok vonatkoznak

Az önkényuralmi jelképek használatára is új szabályok vonatkoznak, az Országgyűlés nemrég a korábbi általános tilalomnál szűkebben állapította meg a büntetendő magatartásokat.

A Miniszterelnökségen belül létrejött a letétbe helyezett kulturális javak titkársága, amelynek a második világháború kitörésétől a rendszerváltozásig terjedő időszakban az államra bízott javakat kell felülvizsgálnia, hogy a vitathatatlanul nem állami tulajdonban lévő műtárgyakat visszaszolgáltathassa a jogos tulajdonosoknak.

Nyitnak a fürdők strandjai

A nyárias időjáráshoz szorosan kapcsolódik, hogy csütörtöktől a Magyar Fürdőszövetséghez tartozó 106 egész évben működő fürdő 70 százaléka nyitotta meg nyári részlegeit. A Balaton északi partján működő strandok többsége már felkészült az érkező vendégek fogadására, a déli parton azonban még sok helyen zárt kapukat találnak a látogatók. A tó partján lévő fizetős strandokon egyébként belépőket csak pünkösdtől, illetve június elejétől kérnek.

Ismét változik a KRESZ

Májustól a gyermekek védelmében több ponton is módosul a KRESZ - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca kiemelte: a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent új szabályok komoly visszatartó erőt jelentő szankciókat is lehetővé tesznek. Az új rendelkezések szerint a szabályszegő autós szabálysértési eljárásban - a cselekmény súlyosságától függően - 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal lesz sújtható. Aki pedig sérülésekkel járó balesetet okoz, a büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthat.

A kormány úgy ítélte meg, hogy az iskolabuszokon közlekedő gyermekek biztonsága érdekében általánosabb, egyértelműbben meghatározott rendelkezésekre van szükség. Így a kormány felkérésére az NFM elkészítette a hatályos rendelet módosítását, amelynek értelmében például a párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton a gyermekszállító autóbuszok mellett tilos lesz elhaladni az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

A "Gyermekek" táblával jelölt szakaszokon pedig a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek a járművek. A közútkezelők viszont ezt a táblát kizárólag olyan helyeken alkalmazzák, ahol a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell, például a közoktatási intézmények környékén.

A módosítás bevezeti továbbá a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű tábla és "Gyermekszállítás" felirat jelöl. Az ilyen gyermeket szállító autóbuszok a jövőben a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is megállhatnak.

A megállóhelyről való elindulásukat pedig az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük - olvasható az NFM közleményében.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére