Takarítsunk vegyszermentesen!

EB • 2012. július 31., kedd •
Környezetünk és saját egészségünk érdekében is sokat tehetünk, ha megszabadulunk a tisztítószerektől és a hagyományos takarítási praktikákat vesszük elő. Ecet, szódabikarbóna, mosószappan- a nagymamáink biztosan emlékeznek.

Elsőre talán nem is sejtjük, a konyhai hozzávalókban rejlik a vegyszermentes takarítás alapja. A szódabikarbóna például teljesen lebomlik, ugyanakkor tökéletes zsíroldó és szagtalanító. Az ecetet sem kell senkinek bemutatni, savas kémhatása miatt nyugodtan használjuk vízkőoldásra vagy öblítésre. A patikában kapható alkohollal ablakot pucolhatunk, mosószappanból házi mosószert készíthetünk, és ott van az epeszappan is, amely a foltoldás koronázatlan királya. Ökoanyu egy egész lakást képes ezekkel csillogóra varázsolni, néhány alapműveletet mi is elvégeztünk.

Bútorápolás olívaolajjal

Ha a bútorfelületet foltok is borítják, célszerű először egy teáskanál szódabikarbónát egy tál vízben feloldani és azzal letörölni. Ha kevésbé szennyezet, akkor elég, ha csak mikro szálas törlőkendőt használunk. Ezután 1 dl olivaolajba facsarjunk citromot, töltsük spriznibe, és használjuk a szokott módon.

Az olajtól szép fényes lesz a fafelület. Ha illatosabb változatot szeretnénk, az olívaolaj mellé akár néhány csepp illóolajat is hozzáadhatunk.

Ecettel a vízkő ellen

Az ecetet kiváló vízkő oldó, nyugodtan öntsünk a csapokra, lefolyókba belőle. Amilyen erős szaga, olyan jó munkát fog végezni. Ha a ruháinkat is szeretnénk megvédeni a különböző szerektől, öblítőként is használhatjuk. Fél dl 10 százalékos ecetet öntsünk fel 1 dl vízzel- körülbelül ennyi szükséges egy adag mosáshoz. Természetesen nagyobb mennyiséget is készíthetünk előre, így mindig kéznél lesz, mintha csak a boltban vettük volna…

Ó, mister alkohol

4-5 decis spricnibe keverjünk össze 1 dl 10 százalékos ecetet és 1 evőkanál 70 százalékos alkoholt, majd öntsük fel vízzel. Használata ugyanolyan, mint a márkásabb tesóké, csak semmiféle káros anyagot nem tartalmaz. Fontos, hogy ezt a keveréket mindig csak használat előtt készítsük el, mert bizonyos idő után az ecetsav baktériumai az alkoholból is ecetet gyártanak.

Mosószer házilag

Ha kicsit türelmesebbek és kitartóbbak vagyunk, mosószappanból folyékony gélt is készíthetünk. Nem kell hozzá más, mint 10 dkg szappan és 6 liter víz. A szappant először le kell reszelnünk, majd 6liter vízben 30- 40 percig főzzük. Célszerű ásványvízzel készíteni, mert az nem fog megromlani. Miután a szappan feloldódott, keverjük össze botmixerrel és hagyjuk kihűlni. Végül még egyszer keverjük össze és mehet vissza a palackokba. A gyapjú-és selyemruhákat kivéve mindent moshatunk velük.

Mosószóda az eldugult lefolyóba, citromlé a zsíros mikrohullámsütőbe, szódabikarbóna az égett felületekre, keményítő a szőnyegre- számtalan fogás van még, mellyel ökoháztartást vezethetünk. Ma öko-nak hívják és környezetbarátnak, valamikor ez volt a természetesen… Már megint az az  ősi tudás, amit elő kell vennünk magunkból…

közösség

további frisss

lap tetejére