Egy gyöngytyúk élete Szombathelyen

FE • 2012. június 17., vasárnap •
Különös dologra lettünk figyelmesek a városban járva-kelve. Az egyik szombathelyi kisállat kereskedésben vígan éldegél egy gyöngytyúk és várja, hogy gazdára találhasson.

Sok mindent láttunk már kicsiny kis városunkban. Azt gondoltuk az utcán sétálgató kecske után már nem jön különös állatos dolog mostanság. Tévedtünk. Az egyik szombathelyi kisállat kereskedésben gyöngytyúkot árulnak, potom 4900 forintért.

A gyöngytyúk egyébként úri szerzemény, hiszen Magyarországon a 13. században már jelen volt, elsősorban a kolostorok és a főúri vadaskertek tartották díszmadárként. Ami a természetét illeti, a gyöngyös sok zajt kelt, hangja rendkívül kellemetlen sokak számára. A kakasok veszekedősek és a baromfiudvar rémei. 

Ami fontos, ha szert teszünk egy ilyen állatra, semmiképp se kergessük, mert két dolog történhet. Az egyik, hogy mivel nagyon jól repül és szeret a magasban éjszakázni, ezért kérdéses, hogy hogy szerezzük vissza kedvencünket. A másik, hogy nagy ijedségben hajlamos a szívrohamra és az agyvérzésre. Egyébként a gyöngytyúkot meg lehet szelídíteni és hangra magukhoz csalogatni, sőt meg lehet tanítani kézből etetni csak türelem kell lenni.

 

S a lényegre térve, lehet a gyöngytyúk a magyarok egyik kedvenc „ölbaromfija” lesz. Hisz hallottunk már olyanról, hogy kismalacot tart valaki kutya helyett. George Clooney, Paris Hilton, David és Victoria Beckham csak pár név azon sztárok közül, akik több ezer dollárt voltak hajlandóak fizetni a különleges házi kedvencért. A minimalac-őrület nemcsak Amerikában, Európában és hazánkban is egyre nagyobb divatot teremt. S ki tudja: a gyöngytyúk őrület, éppen most üti majd fel fejét...

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére