Csajok, csak okosan!

JZS • 2016. december 04., vasárnap •
Ha tél, akkor bizony megfázás. Ami a hölgyeket sokkal érzékenyebben érinti, mint a férfiakat. Dr. Farkas Péter nőgyógyásszal beszélgettünk arról, hogy mire érdemes odafigyelnie a nőknek ilyenkor. Nem mindegy, hogy mit veszünk fel - a cipőtől a kabátig mindennek jelentősége van. A tét a gyermekvállalás, mert a hölgyek sokszor ezt teszik kockára a felelőtlenséggel. A szakember kendőzetlenül beszélt, és bizony nem szépítette a dolgokat.
Csajok, csak okosan!

Dr. Farkas Péter szülész-nőgyógyász szakorvos


- Anélkül, hogy bárkit megbántanék, a legnagyobb rizikófaktor a józan ész kihagyása – foglalja össze a lényeget Dr. Farkas Péter. Ezzel a kemény mondattal arra utal, hogy sokszor a hölgyek a trendet veszik figyelembe az időjárási viszonyok helyett, mikor reggel kinyitják a ruhásszekrényüket. Manapság még mindig hódítanak a csípőnadrágok, és a derekat fedetlenül hagyó felsők, topok - ezek a derék-táji megfázások fő okozói. - Az évszaknak megfelelő öltözék kiválasztása természetesen egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne csinosan felöltözni – teszi hozzá a nőgyógyász.

Az évszaknak megfelelő öltözet is lehet trendi


Ne üljünk le hideg helyen – ezt már nagyanyáink is tudták, de sok esetben a cipőnk a ludas! Nem is gondolnánk, hogy mekkora hőmérséklet különbség alakulhat ki a fejtetőnk, és a lábfejünk körül. Míg felül akár 8-10 fokot mérhetünk, addig a talaj közelében lehet, hogy csak fagypont körül van a hőmérséklet. A pár fokos eltérésért az a rendkívül egyszerű törvény a felelős, hogy a hideg levegő lefelé, míg a meleg levegő felfelé száll. Így aztán a rosszul megválasztott cipő, egyenes úton vezethet ahhoz a kellemetlenséghez, amit mi csak „alulról felfázásnak” szoktunk nevezni.

- A nem kellően kezelt kismedencei gyulladások komoly rizikófaktort jelenthetnek a későbbi gyermekvállalás kapcsán!


Ha valaki figyelmetlen, és felelőtlen, az nagyon könnyen vezethet alhasi panaszokhoz, ezek pedig nagyon könnyen terjednek kismedencei szervekre – méh, petefészek, petevezeték – és a hólyagra. A sűrűn jelentkező, nem kellően kezelt kismedencei gyulladások egy idő után krónikussá válhatnak, és bár a tünetek idővel enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek, azért komoly rizikófaktort jelenthetnek a későbbi gyermekvállalás kapcsán.

Dr. Farkas Péter nőgyógyász azt javasolja a hölgyeknek, hogy reggelente előbb nézzenek ki az ablakon, pillantsanak rá a hőmérőre, és ehhez igazítsák aznapi öltözéküket, mert ezzel elejét vehetik a súlyosabb problémáknak. Érdemes hosszabb kabátot választani, és jó meleg cipőt hordani a téli hónapokban. Ha mégsem sikerült elkerülni a bajt, akkor sem kell kétségbeesni, csak időben fel kell keresni a háziorvost, és a nőgyógyászt, hogy a szakszerű kezelést mihamarabb megkezdjék.
                
 

közösség

további frisss

lap tetejére