B kategóriával is lehet 125ccm-es motort vezetni

HÁ • 2011. december 15., csütörtök •
Mindössze egy három órás elméleti, és egy szintén három órás gyakorlati 'továbbképzés' szükséges azoknak, akiknek már van B kategóriás jogosítványuk, és már már repeszthetnek is a 125ccm-es mocijukkal. A részletekről, a vizsgáról, és a képzés díjáról a Vas megyei Autóközlekedési Tanintézet (ATI) ügyvezetőjét, Putz Miklóst kérdeztük.
B kategóriával is lehet 125ccm-es motort vezetni

Ezen év december hónapjától lépett érvénybe, hogy B kategóriás, azaz személygépjármű vezetői engedéllyel is lehet már vezetni 125ccm-es motorkerékpárt. Eddig a korlátozás a segédmotorkerékpárokig terjedt ki, vagyis a maximum 50ccm-es motorokig. 

Mi szükségeltetik ahhoz, hogy ráülhessünk a nagyobb motorokra?

Mindenkinek, aki szeretne a nagyobb űrtartalmú motorral közlekedni, annak először részt kell venni egy három órás elméleti, majd egy szintén három órás gyakorlati képzésen, -ami belátásunk szerint elég rövid- majd ezt követően sikeres vizsgát kell tennie.

Van valamilyen kw-t megkötés, esetleg, hogy csak automata motorokra vonatkozi a szabály?

Bármilyen motor lehet ez, lényeg, hogy maximum 125ccm-es. Lehet robogó, vagy akár chopper is. Fontos, hogy a vizsgánál, milyen váltójú motorral megy az ember, mert ha autómata váltóssal - pl. robogó -, akkor a jogosítványban is olyan korlátozást kap. Célszerű itt mindenkinek váltós motorral vizsgáznia, hiszen akkor ezzel sem kell törődnie. Ez így működik a nagy motoros esetekben is.

Ez akkor új jogosítvánnyal jár?

Ezeknél az új kártya alapú jogosítványoknál nincs külön bejegyzésvagy rovat, így újat kapunk, amiben fel lesz tüntetve a változása, a díja körülbelül négy ezer forint lesz.

Ezeken a motorokon van rendszám, ugye?!

Természetesen, minden 50ccm-nél nagyon motorkerékpár rendszámköteles. 

Ez azt jelenti, hogy utast is lehet szállítani?

Igen, amenyiben nem kezdő jogosítvánnyal rendelkezünk. A kezdő jogosítvány, a jogosítvány kézhez kapásáhtól számított két év. Ha ez az idő letelt, nyugodtan szállíthatunk utast a motorral.

Önöknél lehet beiratkozni a tanfolyamra? Ha lehet, mennyi a díja?

A tanfolyamot mi januárban indítjuk. Az előzetes kalkuláció alapján a díja nagyjából 30 ezer forint lesz, de a pontosan, az év végén határozzák meg a díjat központilag.

közösség

további frisss

lap tetejére