Laktató fesztiválok Vasban

• 2012. szeptember 22., szombat •
Nyáron hűtünk, télen fűtünk. Szól a mondás, már ha az ételekről szó esik. Ezért mikor máskor, mint ősszel vannak a legjobb gasztronómiai fesztiválok. Utána jártunk milyen finomságokat tartogat Vas megye a színek évszakában.

Evés, ivás. Talán így is jellemezhetnénk az idei őszt. A borral és a szürettel már foglalkoztunk, s számba vettük, hogy milyen mulatságokat szentelnek a megyében a folyékony nedű kedvelői számára. De mi van a hasukat és őszi finomságokat kedvelőkkel? Bizony jó hírünk van, mert rengeteg gasztronómiai fesztivált tartogat az idei ősz Vasban.

Őrségi tökfesztivál (szeptember 28-29-30)

2012-ben kilencedik alkalommal rendezik meg az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, amely a Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint a legnagyobb gasztro- turisztikai rendezvénye. A népi játékok és művészeti bemutatók forgatagában a résztvevők megismerkedhetnek a tök helyi kultuszával, a humoros vetélkedőkön pedig minden korosztály megmérettetheti magát. A fergeteges előadások és tökcsodateremtmények megtekintése közben a vendégek tökből készült ételspecialitásokat kóstolhatnak meg.

Szent Mihály napi vigasságok Bükön (szeptember 28-29.)

Az I. Szent Mihály Napi Vigasságoka a Büki Gasztro-porta megnyitójával kezdődik majd. De lesz játszóház, bemutatkozik a Vas Megyei kézműves ipar, történelmi hagyományőrzők. Mindemellé természetesen vásári kirakodó is dukál. A nagy zenerajongóknak pedig kihagyhatatlan lesz az Alma Zenekar koncertje.

Velemi Gesztenyeünnep (október 13–14)

A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye. A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés - az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak a barna szemek-, és tájjellegű gasztronómiai bemutatók neves mesterszakácsok közreműködésével. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket kistérségi, megyei és országosan ismert előadók, népzenészek, táncosok, vidám vásári komédiások és bábszínészek szórakoztatnak. Idei Gesztenyeünnepünk kiemelt vendégei: a Yava Zenekar, a Szélkiáltó Együttes, Nagy Bandó András, Szőke András, Róka Szabolcs, Gulyás László és a Langaléta Garabonciások.

Természetesen a kézművesek sem hiányoznak a gesztenyeünnepről: keramikusok, kosárfonók, fafaragók, kovácsok, szalmafonók, csuhézók, bőrdíszművesek, csipkeverők, játékkészítők, gyöngyfűzők, szövők kínálják portékáikat. A falu bejáratától az Alkotóházig, a rendezvény helyszínéig csalogatják az árusok a vendégeket.

 

Simon - Júdás napi vásár Sárvár (október 27)

Az idén 600 éves a híres Simon Júdás napi országos vásár, amelyet Sárvár főutcáján rendeznek meg október 27-én. Sárvár belvárosa október végén vásártérré alakul. Vásárosok, árusok, kürtőskalácsosok, gesztenyesütők kínálják a portékáikat az országos kirakodóvásáron. Simon-Júdás napja jeles időjárási és gazdasági határnap, Simon, a zelóta és Júdás Tádé apostolok kettős ünnepe. Országszerte ismert szólás fűződik hozzá: megérkezett Simon-Júdás, jaj már néked pőregatyás. Jelentése, hogy mostantól fogva melegebben kell öltözködni.

 

Szent Márton Ünnep 2012 Szombathely (november 4-18.)

2012-ben is megrendezik Szombathelyen a Szent Márton Ünnepet. A Szent Márton Ünnep immár tradicionális, vallási alapokon nyugvó, kiemelt eseménye Szombathely városnak, amely Szent Márton püspök nevéhez és a hozzá kapcsolódó legendakörhöz fűződik. Az ünnep számos kísérőprogrammal és helyszínnel bővelkedik, s mit gasztronómiai fogás természetesen a liba sem hiányozhat majd az asztalról.


Szent Márton napi Országos Nagyvásár 2012 Vasi Múzeumfalu

November első hétvégéjén, a Szent Márton Hét nyitásaként vásározók és vásárlók sokaságával telik meg a Vasi Múzeumfalu. Hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok, de ahogyan ez minden évben lenni szokott, a Szék Városért Egyesület tagjai is elhozzák Erdély kézműipari remekeit. A nagy színpadon zajló programok között mindenki megtalálja a neki kedves gyermekelőadást, néptáncot, népzenét s más, vásári hangulatot idéző előadást, bemutatót. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogató pedig a lacikonyhák, kürtöskalácsosok standjainál találhat felfrissülést.

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére