A Vas megyei strandok vízminősége egytől egyik megfelelnek

F.B. • 2013. június 26., szerda •
A Vas megyei strandok vízminősége egytől egyik megfelelnek a törvényi előírásnak, bátran válasszuk bármelyiket - tudtuk meg Dr. Stánitz Éva megyei tisztiorvostól. Egyébként 43 medencés fürdőt tartanak nyilván megyénkben.
A Vas megyei strandok vízminősége egytől egyik megfelelnek

Nyugodtan fürödhetünk a magyarországi vizekben  az ÁNTSZ vizsgálata szerint. Az utóbbi három évben egyre jobb minőségű a víz a  strandokon. Míg 2010-ben a 251 szabadvizi fürdőhelyből 117-nek a vizét minősítették kiválónak a hatóságok, 2012-ben 132 helyszín kapta a legmagasabb besorolást az összesen vizsgált 232-ből.

Évente több alkalommal veszünk mintát a vízből, de a nyári strandszezon előtt minden esetben még fokozottabb ellenőrzést végzünk. Ilyenkor részben vízminta ellenőrzése, részben pedig a terület ellenőrzése történik meg - tudtuk meg  Dr. Stánitz Éva megyei tisztiorvostól.

2013-ban 43 medencés közfürdőt tartanak  nyilván Vas megyében, amelyek mindenhol megfelelő minősítést kaptak, valamint közül négy gyógyfürdői minősítéssel is rendelkezik. A strandoknak és medencés fürdőknek saját maguknak is ellenőrizniük kell vízminőségüket a törvényi előírás szerint, Emellett a hatóság havonta, a nagy kánikulában gyakrabban, két hetente ellenőrzik a fürdőhelyeket. Ahol a szabadvizi strandolás megengedett, ugyanolyan kritériumoknak kell megfelelni mikrobiológiai tekintetben, mint a medencés közfürdők esetében- magyarázta el lapunknak a szakember.  Vas megyében ezeknek a fürdőhelyeknek is megfelelő a vízminőségük- tette hozzá.

Az ÁNTSZ honlapján a strandra névszerint rákeresve megtalálhatóak a hatósági laborvizsgálati eredmények. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban a folyóvizek kapták. Az ÁNTSZ hangsúlyozta: "a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg". A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés különösen bányatavakban, illetve folyóvizekben, ahol a vízmélység hirtelen változása, illetve a sodrás okozhat gondot.

közösség

további frisss

lap tetejére