Frissítve: áradnak a vasi patakok és a Rába - több utat lezártak

Frisss • 2013. március 31., vasárnap •
Több utat lezártak Vas megyében a Rába és a patakok áradása miatt – tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ma még több eső várható, térségünkben akár 20 mm is hullhat. A Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Vas megyére a várható csapadék mennyisége miatt.
Frissítve: áradnak a vasi patakok és a Rába - több utat lezártak

16 óra - a nedves útszakaszok síkossá válhatnak, sok utat lezártak az áradás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján este és éjszaka a hőmérséklet 0 oC fok alá süllyedhet, és a nedves útszakaszok síkossá válhatnak.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába folyón Szentgotthárdnál és Körmendnél, valamint a Pinkán Felsőcsatárnál. Továbbá elsőfokú a készültség a Rábán Ragyogó-hídnál is, tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A közútkezelő szakemberei jelenleg 19 géppel és 25 fővel végzi a közutak hótól való megtisztítását, síkosságmentesítését.

A mai napon ez idáig összesen 23 alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra – tájékoztat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívője. Jellemzően vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre a megye tűzoltó egységei.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a védekezési munkálatokhoz nyolcezer homokzsákot, melles gumicsizmákat, valamint három szivattyút biztosított. Jelenleg védekezési munkálatok folynak Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten.

Teljes útzár van érvényben: Csörötnek – Kondorfa, Kenyeri – Vönöck, Csákánydoroszló – Kemestaródfa, Csákánydoroszló – Felsőmarác, Szentgotthárd – Apátistvánfalva; Pankasz – Kisrákos, Halogy – Nádasd, Csénye – Bögöt közötti útszakaszokon, valamint Csákánydoroszló, Vasszentmihályfa és Ostffyasszonyfa belterületén egy-egy mellékúton.

Csak félpályán halad a forgalom: Csehi – Oszkó, Csákánydoroszló – Ivánc, Vasvár - Alsóújlak közötti útszakaszokon, illetve Csepreg, Szentgotthárd, Nemeskocs belterületén egy-egy útszakaszon.


Csütörtök estétől csapadékossá vált időjárásunk a Nyugat-dunántúli vízgyűjtőkön. Péntek éjfélig többé-kevésbé folyamatosan esett, szombaton a déli órákban pedig egy újabb csapadékzóna érte el térségünket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján Vas megyében a mai napon akár 20 mm csapadék is hullhat, és az északi, északnyugati szelet viharos széllökések kísérik.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tegnap délutántól ez idáig lehullott esőből a Gyöngyösön, a Répcén és a Pinkán 150 cm-es emelkedés, a Rábán Szentgotthárdnál 250 cm-es, Körmendnél pedig 150 cm-es vízszintemelkedés következett be. A folyamatosan hulló csapadék miatt a mai napon tovább nő a folyók, patakok vízszintje.

A mai napon éjféltől 10:00-ig az időjárásból adódóan 11 esetben riasztották a megye tűzoltó egységeit, akik pincékből, feltelt vízelvezetőárkokból távolították el a felgyülemlett vizet, úttestre dőlt fák eltávolítását végezték el, illetve egy esetben műszaki mentést hajtottak végre, amikor Alsóújlaknál egy személygépjármű a vízfolyáson megcsúszott, és árokba hajtott – tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Olvasónk küldte: Nyeste patak Torony és Sé között

Balogh Nikoletta elmondta: Ostffyasszonyfán, a Hegyalja utcában és a Kis utcában vízátfolyások alakultak ki, a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei szivattyúznak a helyszínen, továbbá 2000 homokzsákkal, az átereszek szélesítésével, tisztításával folyik a védekezés.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság háromezer homokzsákot biztosított a védekezéshez Jákon, ahol a Móricz Zsigmond utcában az árok a nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni. Az árkot a Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a polgármesteri hivatal homokzsákokkal megerősítette, így az utat sikerült megvédeni.

A vízkárok elhárításán, és megelőzésén folyamatosan dolgoznak a Jáki, Horvátzsidányi, Kőszegdoroszlói, Jánosházai, Csákánydoroszlói Önkéntes Tűzoltó Egyesületek, összesen 25 fővel, homokzsákolási, szivattyúzási feladatokat hajtanak végre.

Olvasónk küldte: Nyeste patak Torony és Sé között

A vízátfolyások miatt a következő útszakaszokat teljesen lezárták a forgalom elől:

Csörötnek - Kondorfa

Kenyeri - Vönöck

Csákánydoroszló - Csákánydoroszló

Csákánydoroszló - Kemenestaródfa

Csákánydoroszló - Felsőmarác

Félpályás útzár van érvényben:

Csepreg - Acsád

Csehi - Oszkó

Csákánydoroszló - Ivánc

Alsóújlak - Vasvár

közösség

további frisss

lap tetejére