Áradás: Megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ (frissítve)

Frisss • 2013. február 26., kedd •
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába szentgotthárdi szakaszán. Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Répce vízfolyáson is árhullám indult el, melynek következtében a Répce menti településeken is védekezési munkákra kell készülni - írja a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Végrehajtott intézkedések:

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának döntése értelmében déltől megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ, és megerősített szolgálatot lát el a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

A védekezésben tizenegy önkéntes tűzoltó egyesület 77 fővel vesz részt (Ják, Kőszegdoroszló, Magyarlak, Horvátzsidány, Szakonyfalu, Rábagyarmat, Kőszegszerdahely, Őriszentpéter, Egyházasrádóc, Csönge, Kenyeri), valamint további három önkéntes tűzoltó egyesület tart figyelőszolgálatot. Vízszivattyúzási, áteresz-tisztítási és homokzsákolási feladatokat látnak el a Csepregi és Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok egységei is.

A településeken belül a polgármesterek és a katasztrófavédelem irányításával folynak a védekezési munkálatok.

Ez idáig nyolc településen összesen 17.000 homokzsák került felhasználásra (Ják, Szentpéterfa, Ostffyasszonyfa, Rádóckölked, Őriszentpéter, Csörötnek, Sorokpolány, Balogunyom), és három településre telepítettünk nagyteljesítményű szivattyúkat a védekezéshez.

Szentgotthárdon 13:30-kor összeült a Helyi Védelmi Bizottság.

Szakonyfaluban két családi házat veszélyeztet az árvíz. A lakók elhagyták a veszélyeztetett épületeket, és ideiglenesen rokonoknál szállnak meg.

Őriszentpéteren a Mentőállomás védelme érdekében folynak a zsákolási munkálatok, továbbá Ostffyasszonyfán is zsákolással akadályozzák meg, hogy a Cser-patak a falu mélyebben fekvő területeit elöntse.

A rendőrség intézkedik a Pinkamindszent és az osztrák határátkelő közötti közút osztrák oldali lezárására, magyar oldalról ezt az útszakaszt már a délelőtt folyamán lezárták.

Teljes útzár van érvényben a Csákánydoroszló – Kemenestaródfa, valamint a Ják – Balogunyom útszakaszon, a Körmend – Pinkamindszent összekötő úton, valamint a 87107 számú mellékúton Csákánydoroszló körzetében.

 

közösség

további frisss

lap tetejére