Angol, német, francia: indul a diplomamentő program

szróbert • 2014. február 03., hétfő •
Mintegy tízezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához.
Angol, német, francia: indul a diplomamentő program

A programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk, és legfeljebb 35 évesek.

Érdekesség, hogy jelenleg 49.370 olyan kvázi diplomás van, akinek csak a sikeres nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegye oklevelét. Elsősorban azoknak szánja a kormány az angol, a német és a francia tanfolyamokat, akik már rendelkeznek alapszintű nyelvtudással. A 240 órás kurzusok maximális összege fejenként 300 ezer forint lesz, ám a résztvevőknek csak a nyelvvizsga díját kell finanszírozniuk.

A programot indító Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. január végén tette közzé a részleteket:

- Korhatár nincs, bárki részt vehet benne, aki már nem hallgató egyik egyetemen sem. - Részt vehetnek a programban azok a határon túli, uniós állampolgárok is, akik magyar egyetemen államvizsgáztak.
- Angol, német és francia tanfolyamok indulnak.
- A jelentkezéshez alapfokú nyelvismeret kell. A pályázóknak részt kell venni egy szintfelmérő teszten.
- 120, 180 és 240 órás tanfolyamok indulnak. Ezek árát az állam fizeti. A felkínált tanfolyamok közül a pályázó döntheti el, hogy milyen heti óraszámban tanul: minimum heti 6 órás és maximum heti 20 órás intenzív tanfolyamok közül lehet választani.
- A képzéseket főként a megyeszékhelyeken tartják.
- A tanfolyam végéig el kell jutniuk a B1-es szintről a B2-es (középfokú) nyelvvizsgaszintre. Szóbeli és írásbeli vizsgát is kell tenni.
- A nyelvvizsgadíjat a pályázónak kell kifizetni. Ez a nyelvvizsga típusától függően 25-30 ezer forint lehet. A regisztrált álláskeresőknek az első próbálkozás még ingyenes.
- Akinek elsőre nem sikerül a nyelvvizsga, annak még legalább kétszer meg kell próbálnia. Ezt a költséget is neki kell fizetnie.
- A nyelvvizsga-bizonyítványokat legkésőbb 2015. augusztus 15-ig be kell nyújtani az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.
- Aki sokadszori próbálkozásra sem tesz nyelvvizsgát az állam által finanszírozott tanfolyamon, annak vissza kell fizetnie a tanfolyam árát. Ez 60-120 ezer forint is lehet.

A programra márciustól lehet jelentkezni és 2015. augusztus 15-ig tart.

 

közösség

további frisss

lap tetejére