Abortusz szájon át - Megrázó képek

FE • 2012. május 27., vasárnap •
Gyógyszer, amelyet elvileg forgalmazhatnának, de mégsem lehet. Amelyet bizonyos orvosok támogatnak, néhányuk nem. És ott vannak a nők, akik inkább ezt választanák a műtét helyett. Dr. Horváth Boldizsárt, szombathelyi szülész-nőgyógyászt kérdeztük az abortusztablettával kapcsolatban.

Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában. Bár a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni.  Dr. Horváth Boldizsár a frisss.hu megkeresésére reagált az abortusztabletta körüli vitára. A szombathelyi szülész-nőgyógyász azt mondja, hogy ez a gyógyszer körülbelül 15 éve létezik és használják több európai országban. Leginkább Franciaországban és a skandinávoknál jellemző, hogy ezzel teszik fel az i-re a pontot a nem kívánt terhességnél.

A tabletta lényege, hogy a magzatot életben tartó, hormonális hatásokat blokkolják – magyarázza az orvos. Ez aztán elindít egy olyan folyamatot, amely során beindul a vetélés. Lényegében olyan a folyamat, mint egy spontán vetélés. A gyógyszer esetében azonban, hosszabb ideig tart a magzatelhajtás, mint a hagyományos, már ismert módszer esetében. Ez 24-48 órás folyamat.

Annyiban jobban megviseli a nő szervezetét, hogy ez a fajta abortusz nem altatásban történik és a szervezetnek mindenféleképpen viselnie kell azt a terhet, amely egy vetélés során fenn áll. Dr. Horváth Boldizsár egyébként azt mondja, személy szerint nem szeretne állást foglalni az abortusz mellett, de ha az ártalmakat nézzük, akkor a női szervezetre a tabletta a legkevésbé ártalmasabb eljárás.

Egy budapesti magánklinikán például most is foglalkoznak a gyógyszeres terhesség-megszakítással (kb.100.000 Ft áron), ahogyan a szomszédos Ausztriában is elérhető a szer. Oda 490 euróért mehet a terhes nő. Ami Vas megyét érinti Horváth Boldizsár elmondta: az abortuszok száma csökken, nem drámailag, de kevesebb a művi vetélés az élve születések száma pedig nőtt.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére