A sötét lovag legendája véget ér

FBeni • 2012. július 23., hétfő •
Csütörtöktől a magyar mozikba is megérkezik Christopher Nolan Batman trilógiájának záró darabja, A sötét lovag: Felemelkedés. Óriási az érdeklődés a film iránt országszerte, Szombathelyen már alig több mint egy tucat jegy van csak az éjfél utáni premierre. A Denevérember utolsó kalandja alkalmából (már amit Nolan rendez) összeszedtük a Frisss.hu-n a Sötét lovag mozis szerepléseit 1966-tól napjainkig.
A sötét lovag legendája véget ér

 

Batman először 1966-ban tűnt fel a képernyőn, amikor is Adam West húzhatta magára a Denevérember jelmezét. Akkoriban népszerűnek számított a bugyuta sorozat, ma azonban nem kicsit szánakozva nézzük Batman első kalandjait a képernyőn. Sajnos a készítők úgy gondolták, hogy egy egész estés filmet is készítenek, így 1966-ban a moziba küldték a legnépszerűbb képregényhőst. Ember legyen a talpán, aki végig bírja ülni ezt a gyalázatot, amely nézése közben mi szégyelljük magunkat az alkotók helyett. Egy jelenetben Batman lábába harap egy cápa, amelyet a Bet-cápariasztóval üldöz el magától a Sötét lovag…

(Batmant megtámadja a cápa 1966-ban)

1989-ig nem is filmesítették meg újra, azonban akkor Tim Burton úgy gondolta itt az ideje, hogy Batman végre kapjon egy méltó filmet. Jack Nicholson felejthetetlen Joker alakítása és Michael Keaton elviselhető Batmanje osztatlan sikert aratott, milliókat hozott a Warner Stúdiónak. Persze jött is a folytatás és Burton ismét nem okozott csalódást. Macskanő és Pingvin sikerre vitték a Batman visszatért.

(Tim Burton Batman filmje)

(Batman visszatér)

A bajok akkor kezdődtek amikor Burtonk kihátrált a filmek mögül és egy új rendező Joel Schumacher ült bele a rendezői székbe. Őt a mai napig hihetetlen utálat övez a képregény rajongók körében. Az addig jól működő gótikus stílusú történetet semmibe véve egy giccses neonfénnyel átitatott katyvaszt rakott le az asztalra.  Már a Mindörökké Batman sem volt túl nézhető, de azért voltak még menthető pillanatai, és a zenéje az maga idején egyedül állóan jó volt, talán minden idők egyik legjobb soundtrackjét rakták össze a filmhez. Seal Kiss from a Rose című száma igazi klasszikus lett.

(Seal zseniális betétdalaa Mindörökké Batmanhez)

Azonban a Batman és Robinra már nem volt bocsánat. Schumacher második Batman története méltán viseli a minden idők legrosszabb képregény filmje jelzőt. Batman és Robin ruhájára mellbimbókat rakatott, a filmben jéghokiztak a bűnözőkkel Batmanék és ráadásul, a film egy pontján még a Bathitelkártyáját is elővette Batman… Sokakban felsejlett az 1966-os szörnyűség…

(Batman legnagyobb szégyenfoltja, a Batman és Robin) 

(A hirhedté vált Bethitelkártyás jelenet...)

 

Schumacher 8 évre megölte a Denevérembert. 2005-ben azonban jött Christopher Nolan és felélesztette Batmant. Nem hasra ütés szerűen toborozta a színészeket, hanem minden szerepre megkereste a tökéletes embert. Sikerült egy karizmatikus Batmant kerítenie, remek mellékszereplőket szerződtetett, de ami a legfontosabb Batman történeténél az elsődleges célja az volt, hogy egy realisztikus történetetet mutasson be, igazi emberi tragédiákkal. A film közel 400 milliót hozott, egyértelmű sikerre vitte Nolan a Batman: Kezdődik történetét.

(Nolan színrelépése 2005-ből)

A folytatás azonban mindenkit meglepett, Nolan ugyanis elkészítette minden idők legjobb képregény filmjét. A sötét lovag rekordokat döntve több mint 1 milliárd dollár bevételt hozott, a közönség pedig egyenesen imádta. 2008 legjobb filmje lett, a forgatás után tragikus hirtelenséggel elhunyt Heath Ledgert pedig a kritika egekig magasztalta Joker alakításáért. Az Oscar díj történetében először, Ledger posztumusz megkapta a díjat. Egy gengsztertörténetbe ágyazott képregény filmet, egy drámát és egy igen energikus akció filmet kaptunk. A sötét lovag mind kritikailag, mind bevétel szempontjából elképesztően produkált.

(Minden idők legjobb képregényfilmje A sötétLovag)

(Egy kis ízelítő, miért is kapott Oscar díjjat Heath Ledger)

Nolan már ekkor bejelentette, történjék bármi, már csak egy Batman filmet rendez, és méltóképpen lezárja a Sötét lovag trilógiát. Nolenhez csatlakozott az egész szereplőgárda, így biztos volt a nagy érdeklődés a film iránt. Már egy évvel a film premierje előtt érkeztek jegyigénylések a mozikba, szinte biztosan rekordokat fog dönteni trilógia záró darabja. Sajnos úgy tűnik Nolen Batman filmjeivel együtt jár a tragédia is. 4 éve Joker eljátszása annyira kiborította Heth Ledgert, hogy gyógyszertúladagolásban elhunyt. Most pedig egy őrült Denverben, magáról azt képzelve, hogy ő Joker bement a film premierjére és válogatás nélkül gyilkolni kezdte a nézőket…  Magyarországon is hatalmas az érdeklődés, csütörtökön éjfél után egy perccel lesz a film premierje az országban, a jegyeknek pedig a 90%-a elkelt már elővételben. Aki Szombathelyen ott akar lenni a hajnali első vetítésen, annak igyekeznie kell, mert már alig egy tucat szabad jegy van.

(Csütörtöktől már a mozikban A sötét lovag: Felemelkedés)

Nyolc év telt el azóta, hogy egy szörnyű éjszakát követően Batman nyom nélkül eltűnt. Magára vállalta Harvey Dent államügyész minden vétkét, és a hősből üldözött bűnöző lett. Önfeláldozása azonban nem volt hiábavaló: a Dent-törvénynek köszönhetően Gotham békés várossá vált. Átmenetileg. A városban feltűnik egy macskajelmezes betörő, aki sötét titkokat rejteget; és megérkezik Bane is, a különös álarcot viselő, gátlástalan bűnöző. Bruce Wayne féltve őrzött magánya nem tarthat örökké, a városnak ismét szüksége van a Sötét Lovagra. Ám a köpönyeg és az álarc ellenére úgy tűnik, Bane legyőzhetetlen.

(Már reklámozzák Nolan teljes trilógiáját) 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére