A legtutibb tippek nyelvtanuláshoz

• 2012. szeptember 22., szombat •
A frisss.hu sorozatot indít. Méghozzá a sikeres nyelvtanulás elsajátításáról. Ezúttal azokat a módszereket gyűjtöttük össze, amelyeket ha az ember betart és követ, könnyebben és egyszerűbben tud elsajátítani bármilyen nyelvet.
A legtutibb tippek nyelvtanuláshoz

Manapság már alapkövetelmény az, hogy tudjunk legalább egy, de inkább két nyelvet ahhoz, hogy boldoguljunk az életben. A nyelvtanulás azonban sokak számára nem egyszerű dolog. Ahhoz, hogy könnyebben menjen a kínai, szuahéli, spanyol vagy akár az angol és német nyelvleckék elsajátítása, most összegyűjtöttünk pár olyan trükköt, amellyel megkönnyíthetik a lelkes diákok a tanulást.

1, Olvasni jó – Főleg „külföldiül”!

Az őszi estéken nincs is annál jobb, mint bekuckózni a kanapéra, egy pohár tea, pokróc és egy jó könyv társaságában. Miért ne tehetnénk ezt egy idegen nyelvű könyvvel. Ha az aktuális tudásunkhoz mérten választunk egy kissé nehéz szövegű könyvet, nem érdemes pillanatonként a szótár után kapkodni. Ez elveszi az olvasás élvezetét. Próbáljunk meg a szövegkörnyezetből kitalálni az ismeretlen szó vagy kifejezés jelentését. Egyébként kaphatóak kifejezetten nyelvtanulóknak készült könyvsorozatok, melyek csökkentett szókincsű, de nyelvileg értékes olvasmányokat kínálnak különböző tudásszinten állóknak. A néhányszáz szavas alapszint a pár napja angolul tanulók számára is alkalmas.

2, Mi újság a nagy világban?

Az újságok, napilapok nyelvezete túlságosan választékos és gazdag szókincsű a kezdő angoltudáshoz mérten, de még középhaladó szinten is meg tudja “izzasztani” a diákokat. Ezért ez inkább már felsőfokon tanulók szinten tartásához javasolják.

3, Irány külföld

A legintenzívebb gyakorlásra az eredeti nyelvi környezet nyújt lehetőséget. Ha máskor nem, egy-egy utazás során ebbe is belekóstolhatunk. Ilyenkor ugyanis kommunikációs feszültség lép fel. Javasolják egyébként a misehallgatást is - ugyanis a lassú, kántáló szöveg alacsonyabb tudásszinten is érthető lehet.

4, Fülest fel!

Utazás közben még a legelfoglaltabb nyelvtanulónak is juthat ideje a elsajátításra váró nyelvvel kapcsolatos hanganyagok meghallgatására. Rakjunk az autóba audió-anyagokat, vagy ha buszozunk, vonatozunk vegyük elő régi mp3 lejátszónkat, töltsünk leckéket.

5, Okosító okostelefonok

Az okostelefonok nyújtotta lehetőségeket kihasználva alkalom nyílik a rugalmas, folyamatos, kis adagokban történő tanulásra. Ezekre is tölthető mp3 hanganyag. Másrészt elérhetőek mobilra letölthető ingyenes szótárak, amelyeket ebédszünetben is tanulmányozhatunk.

6, Tévé és rádió

Otthon is lehet idegennyelvi környezetet teremteni rádióhallgatás vagy tévénézés segítségével. Akár a folyamatos angol nyelvű háttérrádiózás is hasznos lehet, hiszen ha csak félfüllel figyel oda az ember, már akkor is szokja a beszédtempót, a kiejtést, elcsíp egy-egy ismerős szót vagy kifejezést. Tévében főleg a híradók praktikusak, mert ezekben tisztán, jól érthetően beszélnek.

7, Popcorn, filmezés, tanulás

Filmekkel inkább haladó szinten érdemes próbálkozni. Érdemesebb lehet olyan filmet venni, amin van magyar felirat, így akár ellenőrizhetjük is magunkat. A DVD nagy előnye még az, hogy meg lehet állítani és visszatekerni.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére