A közvélemény formálása (jegyzet)

frisss • 2012. május 22., kedd •
Októberi hangulatot hozott a májusi szél, és ez elsődlegesen nem is a komor felhőkben mutatkozik meg, hanem abban a tényben, hogy Szombathely egyik médiuma máris a következő választásokra készül. Még félidőben sem vagyunk, de oszt, szoroz, és polgármester-jelölteken ötletel.

Közvélemény-kutatást végzett Szombathelyen a Publicus Intézet- számol be az egyik helyi hírportál. Bár nem derül ki, hogy kinek a megrendelésére, de ettől az apróságtól tekintsünk el. A kalkulációjuk is hagy némi kivetni valót maga után, mindenesetre arra jutottak, hogy  ha pártokban gondolkodnak a választók, akkor a FIDESZ még mindig fölényesen vezet, de azért városi szinten mégis Ipkovich György, az MSZP-s ex polgármestere a sztárpolitikus.

Nincs jobb közösségi véleményt formáló és manipuláló eszköz, mint egy közvélemény-kutatás. Hogy pontosan kiknek, és miként tették fel a kérdéseket, úgysem derül ki sosem, akit azonban kihoznak győztesnek, arról beszélni fognak. És akiről beszélnek, annak nő az ismertsége, és vele együtt talán még a népszerűsége is. Nem akarjuk csillagok születését lerombolni, csak halkan megjegyezzük: néha abból csinálnak nyertest, aki a vesztesek között van. Ilyen a média világa.

Nincs annál könnyebb sem, mint egy állítólagos közösség nevében elmondani egyéni véleményeket. Kevésbé hat erőszakosan, a bizonytalanokat beállítja a sorba, a sorban állókat megerősíti, hogy jó helyen vannak. A diagramok alapján a jelenlegi és a volt polgármester ismertsége egyformán 90 százalékon áll, a hírportál mégis azt javasolja, hogy a FIDESZ ne dr. Puskás Tivadart indítsa polgármesternek, az MSZP azonban mindenképp Ipkovich-ot jelölje. Aztán szól arról is, hogy ha most vasárnap lennének a választások, akkor a válaszok alapján a jelenlegi ellenzék jelöltje nyerne. Majd hozzáteszik, hogy a kormánypártiaknak a fölénye biztos, de ha személyekről van szó, akkor fordul a kocka.

Fúj a szél, és van valami a levegőben. Talán a bizonytalanságé. Ha valaki nem biztos magában, megkérdez másokat.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére