A képekben csak gyönyörködni kell

MHN, fotó: Tóth Dávid • 2012. január 21., szombat •
Fotókiállítást, vers- és mesemondó versenyt, néptáncbemutatót és kézműves foglalkozást rendeztek a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában pénteken. A rendezvény középpontjában a hagyományos Gazdag Erzsi versmondó verseny állt, a többi programmal kiegészítve az iskola méltóképpen kapcsolódott a magyar kultúra napjához. Fotósunk megörökítette a versmondókat és Mák Dóri fotókiállításának díszvendégével, Szipál Martin fotóművésszel beszélgettünk.
A képekben csak gyönyörködni kell

Szipál Márton és Mák Dóri a kiállítás megnyitón

A szombathelyi tanyítvány,  Mák Dóri kiállítás-megnyitójára érkezett Szipál Martin az Evangélikus iskolába. A 88 éves fotóművész reggel felpattant a Keletiben a vonatra és boldogan vette tudomásul 3 óra múlva, hogy Szombathelyre ért. Mert szeret itt lenni. Volt a második világháborúban repülőtiszt, akkor orosz hadifogsába került. 1956-ban hagyta el az országot,  útja Szombathelyen keresztül vezetett. Kint, az Egyesült Államokban 38 évet élt, ott nem hiányzott neki Magyarország, 14 éve jött haza a debreceni születésű művész, most nem hiányzik neki Amerika. Mert mint mondja, mindig ott kell jól érzeni magad, ahol vagy !

Lehet azt mondani, hogy hazajár?

Imádom a vidéki embereket, jó itt lenni, egyszerűen Budapest után élvezem azt a közeget, ami itt fogad. A Dóri hívott és én jöttem. Nagyon büszke vagyok rá. A kiállításmegnyitóján is elmondtam: a művészet lényege a világ matematikájának a vizuális része, a geometria. Mindenhol a forma érvényesül. Az ő képei minden szabálynak megfelelnek. A fényképeknél egyszerűen az a lényeg, hogy gyönyörködjünk bennük. Amikor már egy képet magyarázni kell, az nem jó. A szocializmusban teljesen más volt a felfogás, akkor engem, mint formalista művészt, nem ismertek el. Kimentem 1956-ban Amerikában és elismert lettem. Az öreg úr, a jósiten mindent formába öltött. Azért hívom így a jóistent, mert biztos nagyon öreg és bölcs lehet.

Mák Dóri egyik képe a Reményik iskolában

Min múlik hogy valakiből jó fotós lesz-e?

Megmondom őszintén ez olyan dolog, mint a zene. Akinek olyan füle van, hogy a C-t a Cisztől meg tudja különböztetni, akkor abből lehet egy jó zeneművész. Aki látja a formákat az életben, például az épületekben vagy bárhol, abból lehet egy jó fényképész. A legfontosabb a kompozíció. A szinopszisok geometriai szögekben mozognak az agyunkban, és amíg ez így van, geometriailag szeretünk nézni.

Hogy telnek a mindennapok? Hihetetlenül energikus és jókedvű.

Mikor hazajöttem  Magyarországra, arra gondoltam kipihenem végre magam. A másik oldala a dolognak az volt, hogy elképzeltem, ahogy ülök a nappaliban és rágom a körmömet unalmamban. Na, erről szó sincs. A fiam azt mondta : - Apa egy fél évszázadot te nyaraltál Los Angelesben, semmit sem csináltál, na majd itt Magyarországon befognak téged. És ez így van, mert nagyon jól érzem magam. Főleg vidéken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Reményik iskola  szép hagyományait őrizve, a kiállítás megnyitó  mellett  rendezte  meg a Gazdag Erzsi vers-és mesemondó versenyt. Az intézmények háziversenyeinek győztesei három kategóriában mutathatták be tudásukat. A szakmai zsűri külön értékelte az óvodások, az 1-2. osztályosok és a 3-4. osztályosok vers-és mesemondását. A rendezvénnyel nem csak Gazdag Erzsi költőnő emléke előtt tisztelegtek, hanem kapcsolódott az iskola a magyar kultúra napjának méltó megünnepléséhez is.

 

Gazdag Erzsi vers- és mesemondó verseny

 

Tekintse meg képgalériánkat!
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére