A katona is ember

EB • 2013. május 04., szombat •
Fegyverek között a szeretet- ezzel a címmel nyílt a tábori lelkészek békemissziós tevékenységét bemutató kiállítás a Deák Ferenc utcai Katonai Toborzó Irodában.

Tavaly nyílt meg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének nyugat-magyarországi szervezete, a Burgenlandi Békefenntartók Szervezete, valamint a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében A magyar és osztrák katonák részvétele a békemissziós tevékenységekben című kiállítás. Ez egészült most ki a tábori lelkészi szolgálatot bemutató részleggel.

A megnyitón elhangzott, a kiállításnak nem titkolt szándéka propagálni, népszerűsíteni a magyar honvédséget. Reméljük, egyre többen kedvet kapnak a katonai iskolához is - mondta Berta Tibor alezredes, aki nagy örömmel fogadta, hogy a nagyközönség is megismerheti ezt a különleges és fontos hivatást. A katonák sokszor az önfeláldozásig menően vesznek részt a missziókban – tette hozzá.

A békefenntartó katonai missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonákat testben és lélekben is megpróbálja az állandó készenlét, az otthontól, szeretteiktől való távollét, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő fizikai kiképzés mellett a lelki támogatást is megkapják, ebben segítik őket a különböző egyházakhoz, felekezetekhez tartozó tábori lelkészek-  fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Bíró László katolikus tábori püspök a megnyitón pedig úgy fogalmazott, a katonaság középpontjában is az ember áll, a tábori lelkész pedig segít abban, hogy a katona a különleges helyzetekben is ember maradhasson.

A tábori szolgálatot vállaló lelkészek számára is különleges a katonai misszióban való részvétel, hiszen nekik is teljes mértékig közösséget kell vállalniuk azokkal a katonákkal, akiknek a lelki gondozását rájuk bízták. Sokszor velük izzadnak, nélkülöznek, sóvárognak az otthon, egy kis hazai íz vagy éppen egy kádnyi meleg víz után- emelte ki köszöntőjében  Jákob János protestáns tábori püspök.

A tárlaton a katonai missziókban, Koszovóban, Boszniában, Cipruson és Afganisztánban szolgált katonák, és az őket kísérő tábori lelkészek által kölcsönadott használati tárgyakat, ruhadarabokat, fotókat láthatják az érdeklődők. A kiállítás év végéig ingyenesen megtekinthető.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére