A gyerekek mindenkinek segítenének leszokni

Frisss • 2013. december 09., hétfő •
Több ezer gyerek küldött rajzos üzenetet szeretteinek azért, hogy segítsenek nekik leszokni a dohányzásról.
A gyerekek mindenkinek segítenének leszokni

Több ezer gyerek küldött rajzos üzenetet szeretteinek azért, hogy segítsenek nekik leszokni a dohányzásról. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet által legjobbnak ítélt ötven alkotásból a közönség internetes szavazáson választhatja ki azt a 12-t, amelyek egy naptárba kerülnek. Az elkészült kalendáriumból januárban minden tüdőgondozó intézetbe eljut egy, az internetről pedig bárki számára letölthető lesz.

Ha leszoknál a cigiről, őszintébb lenne feléd az ölelésem. - több ezer gyerek küldött ehhez hasonló üzenetet, hogy arra kérjék szeretteiket: hagyjanak fel a dohányzással.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) kezdeményezéséhez az ország minden tájáról csatlakoztak általános iskolák. A levelek túlnyomó többsége a hátrányos helyzetű településekről érkezett, ahol többnyire az országos átlagnál is magasabb a dohányosok aránya. A kiskamaszok ötletes rajzokkal és szívbemarkoló mondatokkal érveltek a dohányzás ellen. A levelekből kitűnik, hogy a gyerekek tisztában vannak azzal, milyen súlyos egészségkárosító hatásai vannak e rossz szokásnak. Emellett szerintük azért is érdemes abbahagyni a dohányzást, mert a leszokóknak több barátja lesz, több csókot kapnak.A gyerekek arra is felhívták a figyelmet, hogy a dohányfüst nemcsak zavarja őket, hanem az ő egészségüknek is árt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérése szerint a 10-14 éves magyar gyerekek fele otthon is ki van téve a passzív dohányzás veszélyének.

A levélírók szándékának komolyságát jelzi, hogy a leszokásért cserébe a gyerekek maguk is különböző ígéreteket tettek. Sokan vállalták, hogy jobban tanulnak, többet segítenek otthon. A zsűri által legjobbnak ítélt ötven alkotásból a közönség internetes szavazáson választhatja ki azt a 12-t, amelyek egy naptárba kerülnek. Az elkészült kalendáriumból januárban minden tüdőgondozó intézetbe eljut egy, az internetről pedig bárki számára letölthető lesz.

Szavazni 2013. december 10. és 17. között az egeszseg.hu Facebook oldalán lehet.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére