A füredi Anna-bálon...

HÁ • 2012. július 25., szerda •
A hétvégén rendezik meg Balatonfüreden a 187. Anna-bált. Igaz a jegyárak nem olcsók, mégis szinte egy pillanat alatt elkapkodták az árusítás kezdőnapjától. Így ha valakinek most jutna eszébe meglátogatni a bált, már csak mint külső nézelődő teheti meg, bár a rendezvény még úgy is élményszámba megy. 'A füredi Anna-bálon szól a zene szó...' És bizony hiába a budapesti Anna-bál, az eredeti mégiscsak a füredi.

A bál szépei egykor (Fotó: mult-kor.hu)

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt. Az első bált követően, a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály. A bál még Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette. Életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő, melyet 1962-ben játszottak először a nyitótáncként hagyományos díszpalotás mellett.

A nyitótánc (Fotó: balatonihirek.hu)

A kísérőrendezvények közül kiemelkedik Krúdy Gyula novellája alapján, a "Balatoni szívhalászat", melyet a bált megelőző napon, tehát pénteken tartanak. A szépen feldíszített, fellampionozott hajó fedélzetéről a vízbe dobott fa-szíveket kell vendégeinknek kihalászni a hullámok habjai közül.

A bál helyszínéül a szemet gyönyörködtető Anna Grand Hotel szolgál (Fotó: annabal.hu)

Hagyományos délutáni program a bál napján az előző év bálkirálynőjének hintós sétakocsikázása a városban. A Móló Színpadon korabeli műsorok, táncbemutatók várják a közönséget, 18.30 órától a Városi Koncert Fúvószenekar ad műsort a Gyógy téren, a Kossuth forrásnál. Este 21.00 órától pedig utcabál és élő közvetítés szórakoztatja az érdeklődőket. A bált követő napon pedig, délelőtt a bálkirálynő és udvarhölgyei a Móló színpadon bemutatkoznak a közönségnek, majd lovas huszárkísérettel végigkocsikáznak a városon.

Az Anna-bál a magyar történelem és a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát idézi fel, és bár a jegyárak 45 000 és 60 000 forint között mozognak, már nagyon szemfülesnek kell lennie annak, aki ott szeretne lenni, mert hivatalosan minden jegy elkelt, tehát már csak azt lehet remélni, hogy egy-egy jegytulajdonosnak közbejön valamilyen elfoglaltság, ami miatt meg kell válnia a jegyétől.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére