A biztonságunk érdekében 7 fok alatt téli gumit az autókra!

HÁ • 2012. október 28., vasárnap •
Mire figyeljünk oda az autók téliesítésénél? Milyen téli gumit válasszunk? A Frisss.hu ezekre a kérdésekre keresi a megoldást, a segítségünkre pedig, Kállai Ákos az egyik szombathelyi szerviz vezetője sietett.

Az örök dilemma, vajon megéri-e lecserélni a gumit, mikor az idő hidegebbre vált? Valóban akkora a különbség a két gumi-típus között? Ezekre a kérdésekre, valamint, hogy mire figyeljünk még oda a tél beköszöntével az autók téliesítésénél, Kállai Ákos szakszerviz-vezető adja meg a választ.

(Fotó: origo.hu)

Hogyan készítsük fel télre az autókat, mi figyeljünk oda?

Elsősorban az időjárás figyelésével kezdjünk. Hét fok alatt ajánlott a téli abroncs, így ha beköszönt a hűvösebb idő célszerű előre gondolkodni. Mindenképpen ajánlom a téli gumit a saját és a közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében. Továbbá elengedhetetlen az autó folyadékszintjeinek, fagyállótöltöttségének, akkumulátor állapotának ellenőrzése. Elég sok kis apróságra kell odafigyelni ilyenkor, hogy az embert az autója ne hagyja cserben.

A téli abroncsoknál mire figyeljük oda? Csináljuk otthon, vagy érdemes ezzel szakszervizhez fordulni?

A gyári méreteket, a gyár által megadott méreteket szoktam javasolni. Nem csak az a gyári méret, amivel az autó első szerelésben kijön, hanem van egy-két váltó méret is. Nem szoktam javasolni szélesebb, illetve szűkebb méreteket, hisz azt nem az autóra tervezték, így az autó nem arra van beállítva. Az abroncs cseréjét, őszinte leszek, nem javaslom otthon elvégezni, még abban az esetben sem, ha van otthon felnire szerelt téli gumi, ugyanis a kereket nem árt néha centrírozni, amit már otthon nem tudunk elvégezni. A magyar utak meglehetősen kátyúsak, így az autó kerekei hamar deformálódnak, s miután egy téli abroncs szett nem olcsó, több tízezer forint, nem árt centrírozni, hiszen, ha nem tesszük rendellenes kopás jön létre a gumin. Ezek alapján hosszú távon kifizetődőbb a szakszervizi csere.

(Fotó: utazas.hu)

És az ilyen szervizekben még garanciát is vállalnak az elvégzett munkára.

Így van, elméletileg az ott elvégzett munkára, kivétel nélkül garanciát kell, hogy vállaljanak.

Féktávban mérve mennyit számíthat a két abroncs közti különbség?

Óriási. Ha egy kisebb átmérőjű abroncsot veszünk a féktáv különbsége lehet akár több tíz méter is. Az autó és a közlekedés biztonsága érdekében is nagyon fontos a téli gumira váltás a tél beköszöntével. Egy átlagos fékezést is ha veszünk, nem vészfékezést, is lehet a differencia 7-8 méter, tehát ennyivel később és hosszabb úton áll meg az autó. Óriási veszélyt rejt ez magában, így még annak is ajánlott a csere, aki valóban nagyon keveset használja az autóját.

Mennyibe kerül a téli gumi?

Ez változó, ha kis méretekről beszélünk, akkor 10-11 ezer forint/guminál kezdődik a téli gumik ára. Ez a méret és a minőség emelkedésével egyenes arányban növekszik. Nagyobb autóra, a prémium kategóriás gumik elérhetik akár a 100 ezer forintos árat is, így egy szett téli gumi, akár fél millió forintba is kerülhet, persze ez a ritkább eset.

(Fotó: autonavigator.hu)

Mire figyeljünk még oda a téliesítésnél a gumi választáson kívül?

Elsősorban ellenőrizzük az ablakmosó folyadékokat. Ha nem téli ablakmosó folyadékunk van, könnyen előfordulhat, hogy szétfagy az ablakmosó rendszer és súlyos pénzekbe kerül a cseréje.A másik amire nagyon oda kell figyelni a hűtőben a fagyálló szintje. Ezt minden szervizben, de akár benzinkutaknál is szokták mérni teljesen díjmentesen. Ajánlott mihamarabb elvégezni, mert ha a hűtőfolyadék befagy komoly motorkárosodások keletkezhetnek.  

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére