90 éves Szombathely legidősebb fogorvosa

EB • 2012. június 20., szerda •
Újabb szépkorút köszöntött a szombathelyi önkormányzat, ezúttal dr. Prugberger Emil látogatta meg otthonában dr. Pankotay Józsefet, akiről megtudtuk, Szombathely legidősebb fogorvosa. A két orvos régi ismerősként, jó barátként üdvözölte egymást. Volt miről beszélgetniük.

Egy tradicionális, Szombathely városához kötődő családhoz jövünk, megtiszteltetés, hogy én köszönthetem fel dr. Pankotay Józsefet- fogad bennünket dr. Prugberger Emil városi képviselő a Zrínyi utcai ház ajtajában.

A 90 éves Józsi bácsi ugyanis Szombathely legidősebb fogorvosa és egykoron egymás mellett dolgoztak a MÁV rendelőben Prugberger Emillel- súgja oda az ünnepelt lánya, hogy értsük mi is, mire fel a nagy öröm. Édesapja az a Dr. Niedermeyer Gellért, aki a gyermekkorház alapító orvosa volt, édesanyja pedig Kondor Magdolna tanító volt. A család vezetékneve az Arad megyei Pankota helyiségből ered, itt született ugyanis az édesapa.

dr. Pankotay József 1944-ben szerzett orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, majd ez év decemberében házasságot kötött Brenner Mariettával, a szombathelyi építész család leány gyermekével. Ezután Sorkifaludon kezdett dolgozni, majd feleségével Pankaszra költöztek, ahol 1950-ig területi orvosként dolgozott az Őrség falvaiban. Édesanyja betegségekor költöztek Szombathelyre, és az OTI, illetve a kórház fogorvosa lett. 1954-től dolgozott a MÁV rendelőben, 2009-ben átvehette a POTE vasdiplomáját.

Sok szombathelyi ismerheti Józsi bácsit, hisz végigdolgozott egy egész életet. Ha ideje engedte badacsonyi szőlőjében tevékenykedett, ma pedig a főzés fortélyainak hódol. Felesége, aki gyógyszerészként végzett, és akivel 67 évig éltek boldog házasságban, tavaly halt meg. Szerencsére azóta is nagy család veszi körül, két gyermekétől öt unokája és négy dédunokája született.

dr. Prugberger Emil a hivatalos ceremónia után, vagyis az oklevél és a virág átadását követően kényelmesen elhelyezkedett dr. Pankotay József mellett egy fotelben, kinyitottak egy üveg vörösbort és beszélgetni kezdtek… Mi halkan távoztunk, de azt sejtjük, két ilyen életutat bejárt embernek volt mit elmesélnie egymásnak…

közösség

további frisss

lap tetejére