5+1 retró gép, ami még ma is a konyhánk dísze lehet

FE • 2012. június 18., hétfő •
Összegyűjtöttünk néhány olyan retró háztartási gépet, amelyek az 1960,70 és 80-as évek háziasszonyának második műszakját tették könnyebbé. Ezek az eszközök rondák voltak, de bizony masszívak. Így, jó pár háztartásban még ma is szolgálják gazdájukat.

Nem rég írtunk néhány retró konyhai eszközről, amely bizony megszínesítheti és könnyítheti mindennapjainkat. Így jött az ötlet, hogy összegyűjtsük azokat a régi háztartási gépeket, amelyek bizony a mai napig szolgálják életünket. Kezdjük talán Erikával. Biztos sokaknak ismerős a szlogen: „Ne verje ki, ne rázza ki, Erikával szívassa ki!” A történet szerint az 1970-es években, az Erika nevű porszívót akarták ezzel reklámozni. A reklám pár alkalommal le is ment, ám betiltották, miután az elvtársak rájöttek, hogy bizony elég szexistára sikerült a szlogen. Ekkor már mindegy volt, a fél ország ezt fújta, Erika meg szívta, s van, ahol még ma is ezt teszi.

 

Aztán ott voltak a jó magyar termékek a Hajdú mosógépek. A márkanév a hatvanas években vált ismerté, s a gyár készülékei megbecsült "tagjaivá" a gépesítés útjára lépett magyar háztartásoknak. És ha nem is mossa ki,  olyan szépen a ruhát, mint a mai gépek, ezek bizony nem mennek csak úgy tönkre.

 

 

Aztán itt vannak azok a híres neves AKA Electric termékek. Az NDK elektromos cuccokat gyártó vállalatának, valahogy sikerült úgy kifejleszteni ezeket a gépeket, hogy kézrácsapásos módszerrel is gyógyíthatóak voltak. De az idő vasfoga elleni szérumot is megkapták. Ismerős a habverő, amellyel az asszonykák vasárnaponként verték a tojásokat a fincsi piskótatekercshez? De ne feledkezzünk meg az egyéb funkciókról, mert ezek a gépek már dagasztóval, és turmixxal is felszereltek voltak.

 

És az a csodálatos daráló. A mák a kávé és a dió is ebben forgott.

Szintén AKA Electric termék volt ez a hajszárító, amely citromsárgában, fehérben és természetesen narancsban is kapható volt. Már ekkor fontos volt a kinézet, a funkció meg...hát igen. Az a néhány megpörkölődött hajszál, amit a szívókája bekapott. Emlékezetes volt.

 

Jó szolgálatot tettek nekünk ezek a gépek, s bizony néhány gyártó fülét farkát behúzhatná, mert ilyen tartós darabok bizony nem kerülnek manapság a piacra.

 

közösség

további frisss

lap tetejére