150 kilométer bakancsban

EB • 2012. augusztus 14., kedd •
Egy osztrák-magyar együttműködés eredményeként a stájerországi Fischbah-től Kőszegig összekapcsolódott a túraút-hálózat. A projekt részeként régészeti parkot alakítottak ki Velemben.

15-20 kilométeres egységekben 6-7 nap alatt bejárható az a 150 kilométeres túraútvonal, amelynek főútvonala az alsó-ausztriai Semmering-tól, valamint a stájerországi Fischbah-től Kőszeg városáig vezet. Az alpannonia elnevezésű osztrák-magyar együttműködés részeként 45 millió forintból információs-és pihenőhelyet, valamint tanösvényeket  alakítottak ki az Irottkő kilátónál. Ugyancsak ennek a projektnek a részeként építették ki Kőszegen a Túra-és Szabadidőparkot, tették rendbe az Óház-kilátó környezetét, és nem utolsó sorban a Szulejmán-kilátó is így jöhetett létre.

Kőszeg, Rohonc, Velem városának polgármesterei Kovács Ferenc megyei elnökkel

Legutóbb Velemben avatták fel a túraútvonal egyik állomását, ott régészeti parkot alakítottak ki. Egy kelta épületet vájtak a földbe, eredeti maradványai alapján, illetve egy késő bronzkori épületet is felhúztak. Céljuk, az akkori élettér bemutatása, akkori élethelyzetek rekonstruálása.

A valemi épület célja a régi korok stílusának reprezentálása

A hivatalos átadó ünnepségen Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, 4-5 éve folyamatos a közös munka az osztrákokkal, csak ez most közös arculatot és marketinget is kapott. Kiemelte, az útvonal más útvonalakkal együtt behálózza a Kőszegi-hegységet és az Irottkő Naturparkot. Veres András szombathelyi megyés püspök szombaton Kőszegen az esti szentmise keretében áldotta meg a Mária út osztrák-magyar határ menti szakaszait.

Leletek bizonyítják, hogy több ezer éve van élet Velemben

Engelbert Kenyeri, Rohonc polgármestere szintén szólt a két ország régre visszanyúló közös történetéről. Mint mondta,  a két Naturpark munkájának a jövőben is lesz folytatása, és ebből már a térség is profitálhat. Minél több turistát szeretnének ide csábítani.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére