Sorban mentik a megkínzott kutyákat Vas megyében

• 2013. május 26., vasárnap •
Egyszerűen már nem mehetünk el szó nélkül amellett, amit az elmúlt hónapokban a Vas megyében áldozatos munkát végző állatvédők facebook oldalain látunk. Kegyetlenebbnél, kegyetlenebb módszerekkel megkínzott kutyákról láthatunk posztokat a közösségi portálakon. Egy jó érzésű ember nem is gondolná, mire képes manapság az ember azért, hogy megszabadulhasson kutyájától. Íme néhány megrázó történet.

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

A teljesség igénye nélkül szedtünk össze néhány fotót és posztot az Állatvédők Vasi Egyesülete és a Fekete István Állatvédő Egyesület facebook oldalairól. A fotók azt bizonyítják, hogy az emberi gonoszság bizony határtalan. Sorban mentik az állatvédők Vas megyében a megkínzott és kidobott kutyákat. Sok jószág így menekülhet meg a haláltól. Következzenek a megrázó történetek.

Fotó: facebook.com

Az állatvédők telefonon kapták a bejelentést, hogy Csöngében a mezőn dolgozók egy három méter mély - víz nélküli kútban egy fiatal kutyát találtak. A történet innen elég zavaros. A bejelentő felhívta a Fekete István Állatvédő Egyesületet, hogy tud-e valaki segíteni, akkor derült ki, hogy a bejelentő már az este szólt egy helyi állatvédőnek, majd később azt mondta, hogy kiszedték a kutyát. Másnap ismét hívta az állatvédőket. A fotó, amit kaptak, világosban készült, elképzelhető, hogy a bejelentő sumákolt, talán az övé a kutya.

Fotó: facebook.com

Ezt az elütött, sérült kutyát Szombathely közelében találták. Az állat Újperint után feküdt a fűben. Fiatal szuka, nyakörves, de chipje nem volt. A lábán lévő sérülést műteni kellett, sok vért vesztett.

Fotó: facebook.com

Megint az emberi faj gyönyörű tette – fogalmaznak az állatvédők. Mint írják: „Vajon mi lehet a bűne ennek a fiatal spániel keverék lánykának, hogy az erdőben kellett egy madzagra kikötve végeznie? Létezik még lelkiismeret? Tud ezek után emberi lény nyugodt szívvel aludni? Mások szemébe nézni?” A kutyust egyébként Kőszeg és Horvátzsidány között az erdőben találták még május elején. Az állat végtelenül bújós, nagyon hálás a megmentőjének.

Fotó: facebook.com

Újabb kölykök érkeztek Egyesületünkhöz – írta posztjában az Álladvédők Vasi Egyesülete. Az emlékműnél találták őket egy zárt dobozban, 4-5 hét körüli talán tacsi-jack russel keverék kölykök 3 lány és 1 fiú. Még az anyjuk mellett lett volna a helyük.

Fotó: facebook.com

Szerencsére Frodó története szerencsésen végződött. Már elutazott Budapestre az új gazdikkal. A kutyust Zsédenynél egy zsákban találták 5-6 hónaposan. Rettentő sovány, bolhás és kullancsos volt. Sajnos, ahogy a zsákot kinyitották a másik kutyus elmenekült.

A Fekete István Álaltvédő Egyesület örökbefogadható kutusait itt tekintheti meg!

Az Álladvédők Vasi Egyesületének örökbefogadható kutusait itt tekintheti meg!

 

Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki

- állatkínzást követ el (gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza)

- állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

- a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik,

- veszélyes ebet tenyészt, az ország területére behoz, onnan kivisz, versenyeztet, vagy engedély nélkül tart,

- veszélyes ebet jogszabály megszegésével elidegenít, vagy megszerez,

- a veszélyes eb ivartalanítására vonatkozó jogszabályban előírt kötelezettségét megszegi,

- a veszélyes eb tartására vonatkozó jogszabályban előírt biztonsági előírást megszegi,

- veszélyes ebet őrző-védő feladat végzésére tart, kiképez, illetve veszélyes ebbel ilyen feladatot végeztet,

- gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt,

- állatviadal céljára gerinces állatot tart, tenyészt, kiképez, idomít vagy forgalmaz

akkor Ön bűncselekmény szemtanúja. Ebben az esetben kérheti a feljelentéshez állatvédő szervezetek segítségét, vagy - akár névtelenül is - azonnal megteheti bejelentését az illetékes rendőrkapitányságon vagy a rendőrség honlapján.

Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki

- nem megfelelő módon tartja állatát, nem a jó gazda gondosságával jár el,

- állatának nem biztosít megfelelő mozgásteret és az időjárás viszontagságai elől menedéket,

- állatának nem biztosít megfelelő élelmet és állatorvosi ellátást,

- engedély nélküli beavatkozást hajt végre állaton,

- az állat terelésénél, lábonhajtásánál, a szállítóeszközre való fel- és lerakásánál, valamint szállításánál az állatnak fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okoz

akkor Ön az állatvédelmi törvény megszegésének tanúja. A fenti és a hozzájuk hasonló esetekben értesítse a kerületi jegyzőt vagy az illetékes állat-egészségügyi állomást!

FIGYELEM! Minden bejelentéskor kérheti adatainak bizalmas kezelését! Javasoljuk, hogy bejelentését írásban (is) tegye meg és kérjen írásbeli visszajelzést arról, ilyen intézkedés történt az ügyben.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére