Puzsér Róbert: Független értelmiségi vagyok!

HÁ • 2012. május 28., hétfő •
Puzsér Róbert független értelmiségi. Legalábbis ezt állítja magáról. Egy biztos, merőben más, mint amit eddig a kereskedelmi televíziózástól megszokhattunk. Az RTL Klub gondolt egy merészet és úgy tűnik bejött. A polgár-pukkasztó Csillag születikes zsűritag a Frisss.hu-nak egy meglepően őszinte interjúban számolt be a Hajós Andrással húzódó konfliktusáról, hogy mi alapján osztja a pontokat és arról is, hogy miért döntött a zsűrizés mellett.

(Fotó: csillagszületik.net)

Hogy keveredett a  Csillag Születik zsűrijébe?

Felkértek rá, amire természetesen rögtön nemet mondtam. Majd egy hétre rá visszajeleztem nekik, hogyha még nincs betöltve a hely, akkor jönnék. Nagyon sok dilemma árán döntöttem így. Nagyon sok érv szólt ellene és nagyon sok plusz egy érv szólt mellette. 

Az Ön mentalitása nem nagyon emlékeztet arra, amit eddig a kereskedelmi tehetségkutatók zsűrijétől megszokhattunk. 
 
Fogalmazzunk úgy, hogy nagyon nem emlékeztet. 
 
Vannak balhék, aminek persze a nézők örülnek. Hogy látja ezt onnan a zsűriszékből?
 
Mást képviselünk, nagyon mást. Sokszor az az érzésem, hogy egyedül én veszem komolyan a zsűri szerepet. A kollégáim mintha egy show-műsornak a kellékeként definiálnák magukat. A többiek egy szórakoztató műsorban a hangulat javításának céljából tevékenykednek ott. Én a zsuriben egy nagyon komoly elvrendszernek és egy komplex ízlésvilágnak igyekszem megfelelni, amikor pontokat adok vagy kritikát fogalmazok meg.
 
Elég nyíltan elmondja a kritikáit a műsorban. Nincs ebből a szerkesztőkkel, illetve a műsor producereivel probléma?
 
Nincsen és nem is lehet. Én egy független értelmiségi vagyok. Teljesen autonóm módon fejezem ki a véleményemet. Van egy szerződésem és amíg az abban foglaltakat nem sértem meg, ami természetesen eszemben sincs, addig nem is lehet probléma és nincs helye rám gyakorolt nyomásnak. Az az én véleményem. Amikor engem szerződtettek, akkor nem csak egy arcot, hanem egy intellektust, egy erkölcsi világnézeti rendszert, egy ízlésvilágot, egy hangot és egy véleményt szerződtettek. Ez így egy csomag.
 
Puzsér Róbert (bal oldal) és a többi zsűri - (Fotó: csillagszületik.net)
 
És ebbe a csomagba nem lehet belenyúlni?
 
Ahogy nem szabathatják át az arcomat, úgy nem formálhatják a véleményemet sem. És ezt ők is pontosan tudják. Nincs ebből semmi konfliktus a műsor készítői és a zsűri, vagyis én köztem. 
 
Hajós András is a vendégünk volt, aki nem akart rólad beszélni az interjúban, mert ahogy ő fogalmazott, már eleget segített abban, hogy megcsináld az arcod. Kíván erre reagálni?
 
Nem tudom mennyire tudhatjuk be segítségnek azt a jó tanácsot, hogy menjek át egy másik csatornához. Sajátos segítség.
 
Mi lehet az alapvető probléma forrása?
 
A konfliktust nem én generáltam. A probléma pontosan a szerepvállalási különbségekből fakad. Ő egy zenész és zenészként is van ott. Szakmázik. Én nem szakmázom, mivel nem vagyok zenész, sőt nincs is túl jó zenei hallásom. Viszont úgy gondolom, hogy meglehetősen jó ízlésem van, ezért ízlésből dolgozom. 
 
Ez értsük a pontokra is?
 
Én mindent egy abszolút értékhez mérek. Az én tízes skálám befogadja az egész világ produktumát. Ami nálam tízes, az a felülmúlhatatlan teljesítmény. Például a David Bowie Ashes to Ashes nálam tíz pont. Vagy a Red Hot Chili Peppers The Other Side című száma beleértve a klippet, tíz pont. Hajós András másként osztályoz. Ő a tízessel próbálja kifejezni, hogy ez neki nagyon tetszett. 
 
Puzsér Róbert komplex skáláján ez a csúcs, vagyis a 10 pont
 
Nálam a hetes kifejezi, hogy nagyon tetszett. A nyolcas az abban a pillanatban teljesen lenyűgözött. De tízest nem adok, mert az civilizációs csúcspont. Értem ez alatt, ha a Mészáros János Eleknek tízet adok, akkor hányas a Pavarotti? Így már szerintem érthető. Az én számomra tízes skála egy komplex etalon. A Hajósnál a skála egy imidzsépítő eszköz, amivel kifejezésre juttatja, hogy neki mi mennyire tetszik. Ezzel szerintem le is becsüli ott az embereket, hisz a hetes teljesen egyértelműen kifejezi a nagyon tetszést. 
 
Említette, hogy sok érv szólt a döntés mellett és sok plusz egy szól a mellett, hogy a zsűriben láthatjuk. Mi az az egy?
 
Az, hogy akkora kritikus tömeget tudok így megszólítani, becsatornázni, a saját megszólalásmódomra, illetve a saját közlésemre hangolni, amekkorát egyébként nem érnék el a saját magam által működtetett szűkebb platformokon. Tehát ezeket a hallgatókat és nézőket, akik jelen vannak, be tudom csatornázni a saját magam szűkebb fórumaira, videó blogjaimra, esetleg tévé és rádióműsorokhoz. Ez egy olyan lehetőség, amivel élni kívántam. Ez az ismertség nagy számú közönséget tud jelenteni a későbbiekben a saját magam által szerkesztett műsorokhoz.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére