Helyesírás ellenőrzőt fejlesztett ki egy szombathelyi diák

Frisss • 2013. június 17., hétfő •
Sikerrel szerepelt egy Vas megyei innovátor az országos ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen. A zsűri döntése értelmében Mérő László, az NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója második díjat vehetett át - olvasható a Vas Megyei Iparkamara oldalán
Helyesírás ellenőrzőt fejlesztett ki egy szombathelyi diák
A szombathelyi diák egy neurális háló alapú helyesírás-ellenőrző rendszert fejlesztett. Az innovációs verseny három első helyezettje vehet részt a Prágában megrendezésre kerülő "25. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben.

A bírálóbizottság 4 második, 3 harmadik díjat ítélt oda. Emellett 4 különdíjat is átadtak.
Mérő László célja, hogy olyan újfajta helyesírás ellenőrző programot készítsen, amely hatékonyabb és intelligensebb a ma használtaknál, melyek viszonylag egyszerű, szótárakon alapuló programok, ezért ha egy szó nem szerepel a program szótárában, azt mindenképpen hibásnak észleli. A pályázó neurális hálókat, egy hatékony gépi tanulási modellt használt. Az így létrehozott hálózat nagy biztonsággal meg tudja állapítani a szó helyességét. További fejlesztésekkel elérhető, hogy a hálózat felhasználja a szavak kontextusát, valamint a szöveg nyelvtani szerkezetét is elemezze és ellenőrizze. A jelenlegi hálózat bemutató programként elérhető itt.
 
 

közösség

további frisss

lap tetejére