Elhunyt Cipő, a Republic együttes énekese

Frisss • 2013. március 11., hétfő •
Megerősítem, hogy Bódi László, a Republic együttes énekese, és alapító tagja már nincs az élők közt – mondta a Blikknek Abella Miklós, az együttes menedzsere.
Elhunyt Cipő, a Republic együttes énekese

A Cipő becenéven ismertté vált zenész évek óta szívbeteg volt, és február 15-én, pénteken hajnalban újra kellett éleszteni.

Az énekes azóta kómában volt, és a koordinált ébresztési kísérletek sorra meghiúsultak. A népszerű zenekar tagjaival egyetemben rajongók ezrei reménykedtek, és imádkoztak, hogy javulni fog állapota, amire volt elvi esély, de a jelek szerint a szervezete feladta a harcot.

 

Bódi László becenevén Cipő Ungváron született1965. május 3. – án. Egyéves korában költözött szüleivel Kisvárdára, ott járt iskolába, ott tanult zongorázni és játszott az egyik focicsapatban. A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is. Nyíregyházán rádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt évig játszottak, utána sorkatonai kötelességét kellett teljesítenie. 1983-ban a Sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjazott lett, valamint ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a MÁV-nál és a Postánál dolgozott. 1990. február 23-án alapította a Republic együttest, és nyáron már a Beatrice koncertjein is felléptek, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 1990-ben jelent meg az első nagylemezük Indul a Mandula! címmel, s azóta is ők az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. 1995-ben Cipő szólóalbummal jelentkezett. Kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak, de számos dalt írt Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is. 2010 januárjában megalakulásának 30. évfordulóján egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes. Március 15-én a Republic együttes megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenysége elismeréseként Cipő és az együttes többi tagja - Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, Tóth Zoltán - a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére