Zsidóságról és előítéletekről márpedig beszélni - vagy nevetni - kell

há • 2021. november 22., hétfő •
Esernyővel a kezében nyomatékosította az MMIK péntek esti közönségének az államtitkár: ha kell, a tetőn állva akadályozza meg, hogy az épület beázzon, de az előadás nem maradhat el. Telt ház várta a Gólem Színház Lefitymálva című darabját, nem véletlenül.
Zsidóságról és előítéletekről márpedig beszélni - vagy nevetni - kell

A szombathelyi nyári szabadtéri előadások után őszre értelemszerűen zárt helyre kényszerült a Gólem Színház nagy sikerű darabja, a Lefitymálva, és már el is kelt a múlt hétre szóló jegyek jó része, amikor porszem került a gépezetbe. Az MMIK tervezett felújítása miatt rövid időre úgy tűnt, nem születhet meg a nagy pillanat, amiért kár lett volna, hiszen a vártnál is többen voltak kíváncsiak a tabudöntögető előadásra.

Péntek este végül a nézőtér megtelt, és - rendhagyó módon - a kulturális államtitkár kért szót a színpadon.

Esernyőjére támaszkodva Fekete Péter bejelentette, hogy néhány órával korábban zsinagógák újranyitásáról állapodott meg Köves Slomó rabbival, de itt és most nem is ez volt a legaktuálisabb mesélnivalója. Mint mondta, amikor hírét vette, hogy veszélybe kerülhet a szombathelyi előadás az MMIK-ban, amelyre már a jegyek zöme el is kelt, felhívta dr. Hende Csabát, mégiscsak ő a város országgyűlési képviselője, és tőle tájékozódott. Az államtitkár azt mondta, a szombathelyi politikus annyit tanácsolt neki, mielőtt döntött, hogy

vegye komolyan a Szombathelyi Zsidó Hitközségnél folyó munkát, annak közösségszervező erejét, és a Zsidó Kultúra Házában működő Kibuc Bisztró kultúraszervező tevékenységét, mert erre a közösségre érdemes odafigyelni.

Így aztán úgy határozott Fekete Péter, hogy épületfelújítás ide, óvatoskodás oda, ha kell, esős időben maga áll ki az MMIK tetejére, és tartja esernyőjét az ott éktelenkedő lyuk fölé, hogy ne ázzon be a nézőtér, de az előadás semmiképp nem maradhat el.

Az államtitkárnak mázlija volt, nem esett, úgyhogy beülhetett a nézőtérre, és mivel még nem látta a darabot, együtt várta a kezdést a közönséggel. A Gólem Színház pedig nem okozott csalódást: úgy szórakoztatott remek humorral másfél órán keresztül, hogy a legkomolyabb kérdéseket - az antiszemitizmus, az előítéletek kérdését - jó érzékkel feszegette, miközben viccet csinált a zsidóság túlzó szokásaiból is. Megtudtuk, hogy hogyan lehet valaki egyszerre görcsösen polkorrekt és zsidógyűlölő, kiderült, hogy hogyan készül hat személyre az igazi sólet, és arra is fény derült, hogy miért lapos a Tesco teteje!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére