Zsaluzia, a modern külső árnyékoló

szponzorált tartalom (x) • 2022. november 29., kedd •
Már a Római Birodalomban is ismert volt a mai redőny őse, a zsalu, ami akkoriban még zárszerkezetként működött az ablaknyílásokon. A római Colosseumban felfedezett első árnyékoló eredeti példányát ma Berlinben őrzik egy múzeumban.
Zsaluzia, a modern külső árnyékoló

A rácsos ablakok használata eredetileg azt a célt szolgálta a rómaiaknál, hogy a kíváncsiskodó tekintetek ne férkőzzenek be otthonaikba. Valószínűleg a keleti épületek mintájára vették át, majd tökéletesítették a zsaluziának elnevezett szerkezetet.

A római darabok továbbfejlesztése révén jelentek meg a reluxák, elsősorban lakóházak ablakain. Néhány évszázad alatt az árnyékolók számtalan fejlesztésen estek át, így érték el mai, praktikus formájukat és megannyi funkciójukat.

Mi is az a zsaluzia?

A Topredőny kínálatában megtalálható a zsaluzia, ami a reluxa kültéri változata, de ennek mozgatása belső térből történik. Hajtókaros vagy motoros megoldással húzhatók fel és forgathatók a lamellák.

A szélek alakos peremezésének és a felület alakra profilozásának köszönhetően adott a lamella merevsége, melynek minden egyes alkatrésze kiválóan ellenáll az időjárási viszontagságoknak.
Nagyobb szélességű árnyékolók készítése is lehetséges így, mivel a peremezés miatt a zsaluzia rendkívül ellenálló a széllel szemben is.

Szél-, fény- és esőérzékelőkkel vezérelhetők a motoros zsaluziák. Épületvezérlési rendszer alkalmazásával a nagyobb épületek fűtési és hűtési költségei is nagymértékben csökkenthetők ezáltal.

Zsaluzia vagy redőny?

A zsaluzia egyedül a fényzárás maximalizálása tekintetében van lemaradva a redőnyhöz képest. Míg a redőny 100%-ban képes elzárni a beszűrődő fényeket, a zsaluzia legfeljebb 85%-ban.

Azonban a fényszabályozásban kiemelkedőek a zsaluzia előnyei. Részletes aprólékossággal állíthatjuk be a számunkra legmegfelelőbb fénybejutást a helyiségeinkbe, ahogyan nekünk a legmegfelelőbb a fény erőssége.
A forgatható lamellákkal akár félárnyékot is létrehozhatunk, és közben a kintről esetlegesen beáramló kíváncsi tekinteteket is elkerülhetjük, mi viszont tökéletesen láthatjuk a kint zajló eseményeket.

Amiért inkább zsaluziát válasszunk

A zsaluzia egy kifejezetten sok funkcióval rendelkező, egyedülálló árnyékoló eszköz. Nem pusztán árnyékol, hanem az üvegfelületet is hűti a lamellák mögötti felszálló légáramlattal. A peremezett lamellák C, S vagy Z alakúak, ennek függvényében változik a fény beszűrődésének mértéke.

Bár hazánkban manapság a redőny a legelterjedtebb, érdemes megfontolni, hogy melyik a jobb választás számunkra: redőny vagy zsaluzia? A működés és a hatékonyság területén mindkettő tulajdonságai ugyanolyan előnyösek.

Mindkét változat támogatja a szigetelést, óvja a szennyeződésektől ablakunkat, illetve vagyonvédelmet is biztosít.

Ha a maximális fényzárás a cél, érdemesebb a redőnyt választani. Ha azonban a fényszabályozás fontos szempont otthonunkban, akkor a zsaluzia lesz a legjobb megoldás.

közösség

további frisss

lap tetejére