Zenésztársai bánata: feledésbe merült Komár László emléke

blikk.hu • 2022. október 21., péntek •
Tíz éve hunyt el Komár László, akit mostanra szinte teljesen elfelejtettek. Pedig a rock and roll hazai legendája megannyi slágerrel örvendeztette meg a rajongókat: a Mondd, kis kócos..., a Táncoló fekete lakkcipők dallamai most is itt vannak a fülünkben. Az otthonát eladták, a volt szomszédok is alig emlékeznek rá.
Zenésztársai bánata: feledésbe merült Komár László emléke

Komár László Budapest XI. kerületének hangulatos domboldalában lakott. A népszerű kirándulóhely melletti szűk kis utcában vicces utcatábla adja hírül: itt élt a legendás énekes. Amerikai példaképéről Elvis Presley Boulevard-ként nevezte el az utcát, maga tette ki a táblákat. Így a környékbeliek és az arra járók is rögtön tudták, hogy itt él a magyar Elvis! - írja a blikk.hu.

Aztán 2012. október 17-én Komár súlyos betegség következtében örökre lehunyta a szemét, az egykor nagy baráti összejövetelektől hangos ház csendessé vált. Bár a sztár halála után évekig az énekes özvegye, Krisztina élt az ingatlanban, a Blikk a helyszínen járva megtudta, hogy

a patinás háznak két évvel ezelőtt új tulajdonosa lett.

Komár Krisztina 2020-ban, a koronavírus-járvány alatt talált vevőt az épületre, aki eleinte nem tudta, hogy egy legenda egykori házába költözik majd be.

Fotó: Zsolnai Péter

– Véletlenül alakult úgy, hogy pont Komár László egykori otthonát vásároltam meg. Természetesen tudtam, ki ő, de a házat nem kiszemelten találtam, hanem véletlenül – mondta a Blikknek az új lakó, aki Komár László özvegyével, Krisztinával jó viszonyt alakított ki az adásvétel idejére, amit pont megnehezített a pandémia időszaka.

– 2020-ban vásároltam a házat, Komár özvegye, Krisztina azonban a vírushelyzet miatt nem tudott könnyen új otthont találni. Természetesnek tartottam, hogy addig maradhat az ingatlanban, amíg neki jó, és míg nem talál megfelelő lakást magának. Sokat beszélgettünk, kölcsönösen igyekeztünk megkönnyíteni egymás számára a költözés időszakát

– tette hozzá az új tulajdonos.

Fotó: Grnák László

Jóllehet a budai kis utcában még az új lakók is tudják, hogy egykor híres ember élt ott, ám Komár László emléke megkopott az évek során. Míg sok pályatársának emlékesteket szerveznek a barátok, családtagok, addig valahogy a magyar Elvisre mintha kevesen emlékeznének. Még ha az általa feltett, Elvis Presley Boulevard feliratú utcatáblát örökül is hagyta.

Házasságaiból két gyermeke született: a Blikk információi szerint Balázs évek óta Ausztráliában él, míg Karolináról semmi hír. Pedig a kislánynak Komár különös örökséget adott, amit hivatalosan a múlt szombaton, a tizennyolcadik születésnapján nyithatott volna ki. A boríték kazettákat tartalmazott, amiben Komár a lányának üzent, és amelyek egykori zenésztársához, Stark Ferenchez kerültek, aki a halála után a fiaira hagyta az ereklyéket.

Információink szerint utolsó felesége, Krisztina Szentendrére költözött.

A Blikk elérte Komár László pályatársát, Novai Gábort, aki lapunknak emlékezett meg egykori kollégájáról.

– Fájlalom, hogy mintha feledésbe merült volna az emléke az elmúlt tíz évben.

Igaz, létezik egy Komár László emlékzenekar, de sem koncertek, sem emlékestek nem szerveződtek az emlékére, ahogy film sem készült az életéről. Meg­kerülhetetlen alakja volt a magyar zenei világnak, így ha egyszer emlékkoncerttel tisztelegnének az emléke előtt, a legnagyobb örömmel mondanék igent a fellépésre – mondta a zenész. – Jó, kollegiális kap­csolatban voltunk Lacival, szakmailag is többször működtünk együtt. A színpadon kívül azonban nem jártunk össze, pedig sok közös pont volt az életünkben. Adásztevelen született, ahol nekem is voltak családtagjaim, így pedzegettük, hogy talán távoli rokoni szálak kötnek össze bennünket. Ennek azonban soha nem néztünk utána.

közösség

további frisss

lap tetejére