Vizsgálja a kamara: Czeglédy betartja-e ügyvédi felfüggesztését

vaol.hu • 2020. november 15., vasárnap •
Mik azok a garanciák, amelyek biztosítják, hogy Czeglédy Csaba felfüggesztett ügyvéd nem sérti meg a törvényi előírásokat? – ennek kivizsgálását is kérte a Vas Megyei Ügyvédi Kamarától Szendrő-Németh Tamás civil blogger. A kamara elnökének nyilatkozatából megtudtuk, elkezdődött a vizsgálat - írta meg a vaol.hu.
Vizsgálja a kamara: Czeglédy betartja-e ügyvédi felfüggesztését

Az ügyvédként dolgozó blogger, Szendrő-Németh Tamás a Vas Megyei Ügyvédi Kamarához fordult levélben, amiben Czeglédy Csaba felfüggesztett ügyvéd több Facebookon megosztott posztjára és hozzászólására hívta fel a figyelmet. A levelet Szendrő azzal párhuzamosan tette közzé közösségi oldalán, hogy másodszor nyert pert az Ungár Péter budai milliárdos portálját képviselő Czeglédy ügyvédi irodájával szemben.

A blogger a többi között azt írta: „Czeglédy Csaba kijelentései komoly aggályokat vetnek fel akörben, hogy mind az ugytudjuk.hu-val szemben folyamatban lévő ügyeimben, mind más ügyekben kamarai tagságának felfüggesztése ellenére továbbra is aktívan eljár-e, hozzáfér-e az ügyekkel kapcsolatos ügyvédi titoknak minősülő adatokhoz, információkhoz, részt vesz-e az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, beadványok szerkesztésében, ami a fenti rendelkezés alapján törvénysértő lenne.”

Czeglédy eközben arról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy továbbra is munkaviszonyban áll a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával.

Az üggyel kapcsolatosan dr. Tóth Lászlóhoz, a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökéhez fordultunk. Megkérdeztük, hogy dr. Szendrő-Németh Tamás levele alapján indul-e vizsgálat a felfüggesztett ügyvéd ügyében. A kamara elnöke válaszában pedig annyit közölt: „Igen, a kamara betartja a jogszabályban előirt kötelezettségeit.”

Czeglédy Csaba ellen tehát elindult a kamarai vizsgálat. Azt, hogy melyek azok a feladatok, amiket biztosan nem végezhet felfüggesztett ügyvédként Czeglédy Csaba, a 2017. évi ügyvédi tevékenységről szóló törvény nagyon pontosan szabályozza. Eszerint ügyvédi tevékenységnek minősül a jogi képviselet ellátása, a büntetőeljárásban védelem ellátása, a jogi tanácsadás, az okiratszerkesztés, az okirat ellenjegyzése, vagy az ügyvédi tevékenységgel összefüggésben letét kezelése.

Ezek szerint, ha most Gyurcsány Ferenc vagy Varju László, a DK vezető politikusai, vagy éppen Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere felhívná a felfüggesztett ügyvédet azért, hogy adott ügyben jogi tanácsot kérjen, Czeglédynek azt kellene válaszolnia, hogy nem adhat jogi tanácsot.

Azt, hogy ilyen szintig kiterjed-e a kamarai vizsgálat, vagy csak a civil blogger által leírtak kapcsán várható döntés, egyelőre nem tudjuk. Egy biztos, amennyiben a vizsgálat eredménye publikus lesz, arról lapunk is beszámol majd - írta a vaol.hu.

Az ugyanakkor látható, hogy november 5. óta – amikor Szendrő-Németh Tamás közzétette a kamarának írt levelet – Czeglédy hivatalos oldalán egyetlen olyan posztot sem osztott meg, amiben a nevét viselő ügyvédi iroda sikereivel dicsekedett volna.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére