Vitorlázó vagy kajakos lesz a MOB új elnöke?

Horváth Vilmos • 2022. január 26., szerda •
Hamarosan kezdődnek a téli olimpiai játékok Pekingben, de a hazai olimpiai mozgalomban addig sincs hiány izgalomból. Mint közismert, a 2017-ben megválasztott MOB elnök, Kulcsár Krisztián elveszíttette a tagság bizalmát és ezért január 31-ei hatállyal lemondott tisztségről. Az új elnök megválasztására néhány nap múlva, január 29-én kerül sor.
Vitorlázó vagy kajakos lesz a MOB új elnöke?

A megszabott határidőig a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója (Magyar Kajak-Kenu Szövetség delegáltja) és a kétszeres olimpikon vitorlázó, dr. Hajdu Balázs ügyvéd, több nemzetközi vitorlás szervezet tagja (Magyar Vitorlás Szövetség delegáltja) nyújtotta be kandidálását, így szombaton, 29-én kettejük közül kerülhet ki a MOB 20., új elnöke. A választás az 57 fős tagság titkos szavazásával történik.  

A Magyar Olimpiai Bizottság Magyarország harmadik legrégebbi ma is működő társadalmi szervezete. Az 1895.december 19-én alapított MOB hatodikként alakult meg a világon a nemzeti olimpiai bizottságok sorában. Kiemelt közhasznú egyesületként kizárólagosan irányítja és képviseli a magyar olimpiai mozgalmat. Olyan önálló független szerv, amely egyedül a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak van alárendelve.
A két jelölt hosszú motivációs levelet is benyújtott pályázatához. 

Ezekben Gyulay Zsolt többek közt ezt írja: „Kétségtelen, hogy ezt a 127 éves szervezetet irányítani rendkívül összetett feladat, nem is nevezném klasszikus cégvezetői munkának, hiszen itt ismerni kell a sport szereplőit, a szövetségeket, az egyesületeket, a sportolókat, szakembereket - és én jól ismerem őket, hiszen egy vagyok közülük – az ő érdekeik képviselete nagy odafigyelést és összefogást igényel. Nem véletlenül hívnak minket olimpiai családnak - egy családot összetartani és irányítani nagyon érzékeny és sokrétű feladat, amihez elég erőt érzek magamban.”

Hajdu Balázs szerint: „A magyar sport négy pilléren nyugszik: a tehetség, a tudás, a szorgalom és az elhívatottság szilárd oszlopain. Meggyőződésem, hogy a MOB-nak az alaptevékenységén túlmenően ott kell segítenie a magyar sportolókat, sportszakembereket és sportszervezeteket, ahol … ahol a nemzetközi olimpiai családban elfoglalt különleges helyzetéből fakadóan erre csak a MOB-nak van lehetősége. Alapvetően azt képviselem, hogy a sportolói sikerekhez a sportági szövetségekben, az azokon belüli egyes műhelyekben van meg a legtöbb szaktudás, azonban a MOB-nak szerepet kell vállalnia abban, hogy a győzelemhez vezető utolsó néhány százalék elérésében segíteni tudjon”
Sokat már nem kell várni, mert szombaton lehull a lepel, mi pedig reméljük, hogy a világszerte elismert magyar olimpiai mozgalom sikeres története folytatódik.

Fotó: mob.hu, mti

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére