Visszapattant az olajár

• 2021. december 07., kedd •
Szaúd-Arábia ismét emelte irányadó olajának árát az ázsiai és amerikai piacon, s ez a kedvező vírushírekkel együtt friss lendületet adott a jegyzésnek.
Visszapattant az olajár

A szaúdi kitermelésű, januári szállítású arab könnyűolaj hordója hordónként 3,30 dollárral fogja meghaladni a dubai és ománi olajfajták árából képzett irányadó átlagárat – jelentette be az állami monopólium, a Saudi Aramco. Decemberben általa exportált energiahordozó még csak 2,70 dollárral volt drágább a referenciatípusnál. 

A 60 centes áremeléssel két éves időtávban a legszélesebbre nyitották az ollót az Öböl mentén meghatározó két alaptípus között. 

Az ázsiai piacon alkalmazott havi árfolyam híven tükrözi a világ legnagyobb olajtermelőjének a világgazdaság növekedésével kapcsolatot helyzetértékelését. Rijád ezúttal is úgy ítélte meg, hogy van spiritusz, a gazdasági fellendülés az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése ellenére sem okozhat nagy törést, az ezzel kapcsolatos kockázatokat a kezelhetőség határain belül lehet tartani. Az olajár pedig hamar túllép az omikron-sokkon, s mivel a világ az eddigi tapasztalatok szerint túlértékelhette a vírusvariáns veszélyességét, így a jegyzés az utóbbi tíz napban elszenvedett 14-15 százalékos esés után talpra fog állni, visszatér a 70 dolláros szint fölé. 

Ez hétfőn az északi-tengeri Brent alaptípus esetében meg is történt, a határidős piacon 2,8 százalékkal 71,90 dollárra ugrott a hordónkénti alapár februári szállításra. Az amerikai alaptípus, a WTI némi elmaradásban van, de megkezdte a felzárkózást, januári szállításra jegyzése 68,40 dollárnál jár, ez 3,3 százalékos drágulást takar. 

Az áremeléssel egyébiránt a Saudi Aramco nem lepte meg a piacot, az belül maradt a Reuters elemzői által megjelölt toleranciasávon. Ugyanakkor a Saudi Aramco a Nyugat-Európába hajózott arab könnyűolaj januári árát a Brenthez képest hordónként 1,30 dollárral adja olcsóbban. Az Egyesült Államok számára adott egységár viszont 2,15 dollárral meghaladja a Mexikói-öböl környékének hivatalos referenciaárát (ASCI), itt 80 centet emeltek.

 A szaúdiak nem az utóbbi másfél hétből, hanem a novemberi hónap egészéből indultak ki, amikor az árat feljebb srófolták, a Közel-Kelet aranya iránti robusztus ázsiai keresletnövekedést beárazva. Azt a jegyzés szempontjából fontos tényezőt sem hagyták figyelmen kívül, hogy az Irán ellen atomprogramja miatt évek óta hatályban lévő embargó feloldására még várni kell, az Egyesült Államokkal e témában folyó informatív tárgyalások zátonyra futottak, s ha az amerikaiak kötik az ebet a karóhoz, akkor az Európai Unió sem lazíthat. Így viszont Iránnak továbbra is trükköznie kell, hogy olaját, ha jóval szerényebb mennyiségben is, de eljuttassa a hozzá szolidáris megrendelőkhöz. A kínálati oldalon az embargó feloldása a jövőben sem okoz zavart.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és külső szövetségesei (OPEC+) a múlt csütörtökön úgy döntöttek, hogy a világpiaci folyamatokhoz igazított stratégiájukon nem kell változtatni, ennek megfelelően folytatják fokozatos termelésbővítésüket, ez előző három hónapéhoz hasonlóan januárban is napi 400 ezer hordóval növelik a piaci kínálatukat. Annak ellenére, hogy nem tudni, az amerikai olajtartalékok Joe Biden elnök által elrendelt megnyitása milyen mértékű árleszorító hatást vált ki a piacon.

Forrás: vg.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére