Világszenzációt jelent, amit Grönland közelében találtak a tengerben

• 2023. február 01., szerda •
Egy nemrég elvégzett feltáró kutatásban jelentős mennyiségű értékes fémet találtak a norvégiai tengerfenéken. A nyersanyagok között réz és ritkaföldfémek is találhatók.
Világszenzációt jelent, amit Grönland közelében találtak a tengerben

Norvég szakemberek jelentős mennyiségű fém felfedezéséről számoltak be, a tartalékok az ország felségvizei alatt rejtőznek. A jelentős olaj- és gázexportőrnek számító skandináv ország eközben fontolgatja, hogy megnyitja a tengeri területeit a mélytengeri bányászat előtt. Ehhez parlamenti jóváhagyásra lenne szükség, ám a kérdés komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet – írja az Origó.

A VIZSGÁLT TENGERFENÉKI TERÜLETEN EGYEBEK MELLETT MAGNÉZIUMOT, NIÓBIUMOT, REZET, KOBALTOT, VALAMINT RITKAFÖLDFÉMEKET TALÁLTAK

– áll a tanulmányt készítő Norvég Kőolajipari Igazgatóság (NPD) közleményében.

A Norvég-tenger és a Grönlandi-tenger távoli területeire kiterjedő erőforrásbecslés szerint 38 tonna réz található a vizsgált területen, ami majdnem kétszerese az évente globálisan bányászott mennyiségnek.

Ezzel együtt a becslések szerint a terület 45 millió tonna cinket, 24 millió tonna magnéziumot, valamint 3,1 millió tonna kobaltot foglal magában. Emellett 1,7 millió tonna cérium is megtalálható a területen – ez egy ötvözetekben használt ritkaföldfém. A feltárt fémek közül az olyan drága és ritka ásványok, mint a neodímium és a diszprózium rendkívül fontosak például a szélturbinák mágnesei és az elektromos járművek motorjai számára – közölte az NPD.

MINDEKÖZBEN NORVÉG KÖRNYEZETVÉDELMI CSOPORTOK FELSZÓLÍTOTTÁK A KORMÁNYT, HOGY HALASSZA EL A TENGERFENÉKI ÁSVÁNYKINCSEK FELTÁRÁSÁT.

Állításaik szerint több kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy világossá váljon, milyen hatással járnak ezek a tevékenységek a tengerfenék élővilágára.

Forrás: origo.hu
Fotó: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/USAGE WORLDWIDE/HINRICH BÄSEMANN

közösség

további frisss

lap tetejére