Vigyázó szempár, segítő kéz – Önkéntes középiskolásokat keresnek autista gyerekek mellé

há • 2020. július 14., kedd •
Sok táborban óvatosságból nem vállalják, hogy sajátos nevelési igényű gyerekre vigyázzanak. Többek között emiatt volt nagy szükség arra, hogy a PontMás Alapítvány megszervezze a kifejezetten autizmussal élő gyerekek táborát Szombathelyen. Tavaly nagy sikere volt a lehetőségnek, idén is sok érintett család jelentkezett, de a szervezés még nem ért véget. Önkéntes segítő diákokat keresnek.
Vigyázó szempár, segítő kéz – Önkéntes középiskolásokat keresnek autista gyerekek mellé

Először tavaly nyáron szervezett autizmussal élő gyerekeknek tábort az alapítvány. Akkor az Aranyhíd iskolában volt a bázis, de a gyerekekkel sok külső helyszínen is megfordultak a gyógypedagógusok. Idén az Agora lesz a tábor otthona, és két héten át, augusztus 3-tól 14-ig, heti 8-9 gyermek ellátását, felügyeletét, fejlesztését oldják meg. Bár a létszám már betelt, a szervezés nem ért véget: középiskolás diákok jelentkezését várják, hogy minél több segítő legyen a gyerekek mellett.


Megkerestük Pohánka Editet, a PontMás Alapítvány kuratóriumának elnökét, és megkérdeztük, hogy miért van szükség önkéntesekre. – Kifejezetten autizmussal élő gyerekek számára szerveztük a tábort, olyanoknak, akik egyébként közösségben jól tudnak működni, hiszen sok időt töltenek ilyenkor együtt a gyerekek. Egy részük szegregáltan, másik részük integráltan tanul év közben, azaz ilyen szempontból vegyes a kép, de mindannyiukra igaz, hogy szakember segítségét igénylik. A táborban a stáb egy gyógypedagógusból és két gyógypedagógiai asszisztensből áll, ám mellettük további segítőkre van szükség, akik például az ebédlőbe elkísérik a kicsiket, megfogják a kezüket, múzeumba, Kalandvárosba menet rajta tartják a szemüket a csoporton. Ők a gyógypedagógus „kinyújtott kezei” – fogalmazott az alapítványi elnök.

Hozzátette: olyan középiskolás fiúk és lányok jelentkezését várják, akik nem félnek a kihívástól, érdekli őket a segítő tevékenység, empatikusak, ráadásul a táborban eltöltött idő közösségi szolgálatként elszámolható, ezt az alapítvány igazolja. – Mielőtt a táborban munkába állnak a fiatalok, felkészítjük őket, elmondjuk, mire számítsanak. Minden autista gyerek más, ezért fontos tudniuk, hogy melyikükkel hogyan kell bánni, melyik nem szereti, ha hozzáérnek, és melyiküket zavarja a zaj, vagy hogy kivel hogyan kell kommunikálni. A szakemberek arról is felvilágosítják őket, hogy mi az autizmus, mi hozhatja ki a sodrából az autista gyereket, mire kell odafigyelni – jegyezte meg Pohánka Edit.
Kiderült, hogy egy-két napra is lehet jelentkezni, de örülnek annak is, ha valaki teljes hetet szeretne a táborban tölteni önkéntes segítőként. A gyerekekkel egész nap foglalkozni kell, és mindig jól jön még néhány vigyázó szempár és segítő kéz. A tábor egyébként ingyenes minden részt vevő családnak. Az alapítvány három forrásból fedezi a szervezés költségeit: saját büdzséjük mellett adott működési támogatást a szombathelyi önkormányzat is, valamint az országos érdekvédő szervezet, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is hirdetett pályázatot ilyen témában, ebből is forráshoz jutottak.


Akit érdekel az önkéntes munka az autistákkal foglalkozó táborban, a pontmas.alapitvany@gmail.com e-mail-címen jelentkezhet.

Kép: aosz.hu, archív

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére