Vészterv készül Brüsszelben arra az esetre, ha teljesen elapad az orosz gáz

• 2022. május 28., szombat •
A háztartások élveznének előnyt, a vállalkozásoknak viszont gázhiányra kellene berendezkedniük a kontingenciaterve alapján. Brüsszel szerint arra kell készülni, hogy bármely országot elvághat az orosz gáztól Moszkva.
Vészterv készül Brüsszelben arra az esetre, ha teljesen elapad az orosz gáz

Az Európai Bizottság kontingenciaterveket készít arra az eshetőségre készülve, hogy teljesen elapad Oroszország nyugati földgázexportja – mondta a Financial Timesnak Kadri Simson energiaügyi biztos.

Az észt politikus egyúttal arra figyelmeztetett, bármelyik európai fogyasztóval megtörténhet, hogy Moszkva döntésével orosz gáz nélkül marad. Simson szerint az EU nagy erőfeszítéseket tesz gázkészletei feltöltésére, és jórészt kiválthatja az idén esedékes orosz szállításokat, de ez nem lesz elég.

Szombaton a Gazprom leállította a gázszállításokat Finnországnak. Helsinki korábban visszautasította Moszkva feltételét, hogy az orosz gázért rubelbe konvertálva kell a vételárat fizetni, és az oroszok ellenkezése dacára bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz. Ugyanígy járt Bulgária is. A rubelben fizetést Lengyelország is visszautasította, és a héten fel is mondta orosz gázszállítási szerződését. A Kreml szóvivője őrülettel határosnak nevezte a lépést.

A brit lap a részletekről nem Simsont idézi, hanem bennfentes forrásokat: a vésztervek szerint a vállalkozások kiporciózva kapnák a földgázt, a háztartásokat azonban megkímélnék az intézkedések, legalábbis közvetlenül.

Olyan helyzettel nézünk szembe, amikor bármelyik tagállam válhat a következővé

– mondta Simson.

Az ipar az Európai Unió gázszükségletének 27 százalékát fogyasztja, a legnagyobb a vegy-, a kerámia-, az élelmiszeripar és az üveggyártás szükséglete – írta az FT.

Simson szerint az orosz gázszállítások kétharmada kiváltható, amint azt a bizottság korábban jósolta.

Az unió az idén rekordmennyiségben vásárolt cseppfolyós gázt a föld alatti tárolókba, amelyeknek töltöttsége a lap szerint május 25-én 44 százalékos volt, az egy évvel korábbi 36-tal szemben. Az LNG fogadására alkalmas infrastruktúra kiépítése sebesen folyik – mondta Simson.

Európa nagy gázfogyasztói, például Németország és Olaszország energiavállalatai belementek az euróban és dollárban utalt fizetéseik rubelkonverziójába. 

Simson szerint az új fizetési mód Moszkva által eredetileg bejelentett formája sértette az oroszokra kirótt EU-szankciókat.

A jelenlegi, ha euróban fizetnek és bejelentik, hogy ezzel a fizetés készen van, előrelépés

– mondta, és azt is hozzátette, hogy minden szerződés más, továbbra sem oszlatva el a homályt Brüsszel álláspontja felől azt illetően, hogy legálisak-e a szállítások.

Forrás: vg.hu
Fotó: Maksim Blinov / Sputnik via AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére