Véreskezű királynék III. - Halott fiú a hercegnő hálószobájában

A • 2021. július 08., csütörtök •
Aragóniai Beatrix kevésbé szerethető királynéink közé tartozik. Bár neve a reneszánsz pompával, a Mátyás udvarát jellemző szellemi pezsgéssel forrt össze, a magyarok soha nem tudtak megbékélni vele. Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy Mátyás halála után ringbe szálljon mint trónkövetelő.
Véreskezű királynék III. - Halott fiú a hercegnő hálószobájában

Népszerűtlenségének fő oka bizonyára meddőségében keresendő. Ám a krónikás arról is megemlékezik, hogy az addig közvetlen, katonái közt szívesen elvegyülő Mátyást Beatrix, és a reneszánsz udvari kultúra olyan megközelíthetetlenné tette, mint egy itáliai fejedelmet.  Bonfini krónikáját olvasva megjelenik előttünk a sebesült katonákat ápoló, kedélyes Mátyás alakja, valamint a fejét megvetően csóváló Beatrix. Ki látott már olyat, hogy egy nagyhatalmú király katonák sebét kötözgeti? A királyné érkezésével vége szakadt annak a gyakorlatnak, hogy alattvalók bejelentés nélkül, közvetlenül beszélhetnek a királlyal.

Az olasz krónikák azonban nemcsak a reneszánsz királyné, hanem kicsapongó életű nápolyi hercegnő viselt dolgairól is beszámolnak. Jogosan teszik fel a kérdést, hogy vajon mit keresett egy halott fiatalember Beatrix ágyában? Véleményük szerint a léha királylány így próbált megszabadulni egyik szeretőjétől, mielőtt a viszonyuk kitudódott volna. (Hasonló módon fogyasztotta szeretőit, illetve férjeit a szintén reneszánsz királynőnek tartott nápolyi Johanna is, Endre herceg feltételezett gyilkosa.)

Ezek után talán nem meglepő, hogy Mátyás hirtelen halálát követően Beatrix volt az első számú gyanúsított, sokan egyenesen a király gyilkosának kiáltották ki. Tény, hogy a királyné valóban nagy hatalmi ambíciókkal rendelkezett, ez a vád mégis meglehetősen elrugaszkodottnak tűnik. A történészek szerint Beatrixnek nem állt érdekében megölni az uralkodót, ám az ágyában talált halott fiatalember esetében már jóval nehezebben tudná tisztázni magát.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére