Végre jó hírek érkeztek a vakcinakeverőknek

• 2021. október 20., szerda •
Magyarországon a világon az elsők között kezdődött meg a koronavírus elleni harmadik, illetve a Janssen-vakcina esetében a második, tehát emlékeztető oltások beadása. A magyar ajánlás kezdetektől fogva az oltások keveréséről szól, meghagyva ugyan a végső döntést az oltást beadó orvosnak.
Végre jó hírek érkeztek a vakcinakeverőknek

Érthető tehát, hogy az elmúlt hetekben nagyon sok olvasói levelet kaptunk a koronavírus elleni vakcinák keveréséről, illetve az emlékeztető oltásokról általánosságban is. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre eddig annyit lehetett válaszolni, hogy a védőoltások keverése elméletben működhet, és akár az azonos oltások többszöri beadásánál is nagyobb védettséghez vezethet.

AZ IMMUNOLÓGIÁBAN EZ A MÓDSZER EDDIG SEM VOLT ISMERETLEN, SZAKMAI NYELVEN „HETEROLÓG PRIME-BOOST” AZ ELNEVEZÉSE, ÉS MÁS BETEGSÉGEK, PÉLDÁUL AZ EBOLA-VÍRUSFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE IS ELFOGADOTT EZ AZ ELJÁRÁS.

Az orvostudomány, különösen az immunológia azonban rendkívül összetett, és már sokszor előfordult, hogy a helyes elmélet a gyakorlatban nem vált be. Mindenképpen jó hír tehát, hogy most már hitelt érdemlő, klinikai vizsgálatok során szerzett adatok támasztják alá az emlékeztető oltásoknak általában, illetve a vakcinák keverésének helyességét. Az Egyesült Államok kormánya által fenntartott Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) nemrégiben befejezett vizsgálata szerint ugyanis a Janssen-vakcinával beoltott páciensek Janssennel történő emlékeztető oltása is igen hatásos, a koronavírus-tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja átlagosan a négyszeresére emelkedik ezután. 

ENNÉL SOKKAL JOBB EREDMÉNYT HOZ AZONBAN, HA A JANSSEN-VAKCINÁVAL BEOLTOTTAK PFIZER- VAGY MODERNA-VAKCINÁT KAPNAK EMLÉKEZTETŐ OLTÁSKÉNT, MIVEL ÍGY AZ ANTITESTEK AZ OLTÁS ELŐTTIHEZ KÉPEST 35-, ILLETVE 76(!)-SZOROS EMELKEDÉST MUTATTAK, RÁADÁSUL A MELLÉKHATÁSOK EMELKEDÉSE NÉLKÜL. 

A tanulmány jelenleg prepublikáció formájában olvasható, vagyis a hivatalos lektori vélemények még hátravannak, de több, a témában elismert szakértő már kommentálta azt. William Schaffner például, a Vanderbilt Egyetem fertőzőbetegségek-szakértője szerint az eredmények igen meggyőzőek, és ő ezt a módszert ajánlja majd betegeinek. Schaffner nem vett részt a vizsgálatban, így független szakértőnek tekinthető. 

A Janssen-oltás vektorként a 26-os szerotípusú adenovírust tartalmazza, ahogyan a Magyarországon széles körben alkalmazott orosz Szputnyik V vakcina első adagja is. Működési elvük és összetételük tehát gyakorlatilag azonos. Működési elvét tekintve ebbe a csoportba tartozik az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltása is, mivel ott is adenovírus-vektor kerül alkalmazásra, az összetétel azonban némileg más, ott nem emberi, hanem csimpánz-adenovírus tölti be a vektor szerepét. Korábban az AstraZeneca- és a Pfizer-oltások kombinálását is vizsgálták spanyol orvosok, de ott még nem emlékeztető oltás formájában. Az első két adag kombinációja is hatásosabb volt azonban, mint külön-külön.

Magyarországra eddig nagyjából félmillió Janssen-vakcina érkezett. Az Egyesült Államokban azonban már 15 milliónál is többen kaptak ebből az oltásból, tehát jelentős tapasztalat gyűlt össze az alkalmazásával kapcsolatban. 

A cikk szerzője allergológus és klinikai immunológus szakorvos, c. egyetemi tanár.

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)
Forrás: index.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére