Vasi „El Classico” a kosárlabda-bajnoki döntőben

hv • 2022. június 13., hétfő •
Tegnap este eldőlt, hogy két vasi csapat vívja a kosárlabda NBI fináléját! Az Alba ellen továbbjutó Falco KC Szombathely ellenfele a - Kecskemét csapatát nagy küzdelem után legyőző - EGIS Körmend gárdája lesz.
Vasi „El Classico” a kosárlabda-bajnoki döntőben

Az 1933 óta rendezett magyar férfi kosárlabda.bajnokságok történetében a két vasi gárda immáron harmadszor találkozik a döntőben. Ez idáig a hosszú évek után éppen most élvonalba visszajutott Budapesti Honvéd szerezte a legtöbb bajnoki címet, pontosan 33-at.

A szombathelyiek és a körmendiek egyaránt háromszoros bajnokok. Kérdés tehát, hogy ki jut 3-ról a 4-re? A hazai kosárlabda-történelmet felidézve sokan emlékeznek rá, hogy a Körmendi Dózsa MTE az 1986-87-es idényben – első vidéki csapatként – nyert magyar bajnokságot, a döntőben a nagy Bp. Honvédot legyőzve. A bajnoki serleg még kétszer került a Rába-parti városba, ugyanis az 1995-96-os évadban szintén a Honvéd ellen, míg legutóbb, 2002-2003-ban a Kaposvár ellen jutott a csúcsra körmendi alakulat. Emellett hétszer ezüstérmesek lettek a piros-feketék. Az utolsó két döntőbeli szereplésükkor (2007-2008-ban és 2018-19-ben) éppen a FALCO ellen bukták el a finálét.


Ami a szombathelyieket illeti, az a bizonyos 2007-2008-as szezonbeli siker volt az első bajnoki címük. Ezt később (2011-12, 2016-17, 2017-18) három elveszett finálé követte. Ám 2018-19-ben ismét felülhettek a trónra, s mit tesz a sors, ismét a vasi rivális, a Körmend elleni sikerrel. A 2019-20-as bajnokság a Covid-járvány miatt félbeszakadt, de a tavalyi fináléban megvédték címüket a falcósok.


Következik tehát a 3. FALCO-Körmend bajnoki döntő, ahol eldől, kettejük közül ki lesz négyszeres bajnok. Az esélyek egyértelműen a Milos Konakov által vezetett szombathelyi csapat mellett szólnak, hiszen megnyerték az alapszakaszt, ráadásul a Bajnokok Ligájában is nagyszerűen szerepeltek. Ám nagy hiba lenne leírni Antonis Constantinides mester gárdáját, amely a bajnokság hajrájára egyre inkább formába lendült. (Amúgy a két csapat utolsó két idei meccsén mindig a hazai gárda győzőtt.) A fanatikus piros-fekete drukkerek is nagy segítségükre lehetnek, igaz, a szombathelyi B-közép sem hallgatagságáról híres.

Így vagy úgy, alighanem remek meccseket láthatunk, s bízunk benne, hogy a nagy tét ellenére a „Vasi El Classico” méltó lesz híréhez, és sportszerű küzdelemben – a pályán és a nézőtéren egyaránt - dől el a bajnoki cím sorsa. A három győzelemig tartó párbaj első csatája szerdán kezdődik az Aréna Savariában.

A pontos menetrend:
1. mérkőzés: Szombathely, június 15., szerda 19 óra
2. mérkőzés: Körmend, június 18., szombat 15.15 óra
3. mérkőzés: Szombathely, június 21., kedd 18.30 óra

Ha szükséges:
4. mérkőzés: Körmend, június 24., péntek  18.30 óra
5. mérkőzés: Szombathely, nincs még időpontja

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére