Vas, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol lecsapott a vihar

• 2021. július 10., szombat •
A pénteki vihar miatt eddig 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára.
Vas, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol lecsapott a vihar

A legtöbb beavatkozásra a Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség, de Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint főként kidőlt fák és letört faágak miatt kellett beavatkozniuk: a faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk. Helyenként a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer, húsz lakóházból a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz, ami elektromos tüzekhez, füstöléshez vezetett.

- Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, és meggyulladt a tető, másutt fák gyulladtak ki a villámlástól. Volt ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig a dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a háztetőket.

- Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés. Az eddigi adatok szerint Sellyén kétszáznegyvenöt, Drávaiványin hatvanegy, Okorágon pedig huszonegy épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval harminchat tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti: nyolc megyéből hatvanhatan érkeztek tizenhat járművel.

A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket, az összetört cserepet, a feltépett bádoglemezt, majd fóliáznak, hogy ne ázzanak be az épületek.


Forrás: MTI
Kép: MTI/Mihádák Zoltán

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére