Varga Jenő: Fel kell készülni a karanténból kiszabadulók várható mozgásigényére

• 2020. április 02., csütörtök •
Keresztül húzta a koronavírus a tavaszi városi diáksport programokat is. Varga Jenő, a Városi Diáksport Bizottság, a Vas Megyei Szabadidősport Szövetség és a Vas Megyei Korcsolya és Extrémsport Szövetség elnöke azonban nem kesereg, hanem pozitívan előre tekint.
Varga Jenő: Fel kell készülni a karanténból kiszabadulók várható mozgásigényére

Bár már nyugdíjas, mégis nyughatatlan. Aki ismeri, annak legelőször talán a duracell nyuszi jut eszébe róla, mert dinamikája és a sport iránti imádata mit sem kopott az elmúlt évek, évtizedek során. Varga Jenő Jéglovag, a Vas Megyei Diáksport Szövetség elnöke nemrégiben érdemelte ki a megyei önkormányzat  "Vas Megye Szolgálatáért Sport Tagozata" elismerést, ami már a 21. volt a sorban. "Bizonyos időközönként a magamfajta ember számot vet sorsáról, eddig elért eredményeiről. A Vas megyei önkormányzat elismerése - mindamellett, hogy óriási megtiszteltetés - ugyancsak arra ösztönöz, hogy kicsit megálljak és visszatekintsek. Az én munkásságomnak 4 fő pillére van: egy pedagógusi, testnevelői, egy edzői, egy sportszervezői, sportvezetői, valamint a műsorvezetői, ami meghatározó volt eddigi életemben. Ezek mentén alakítottam pályafutásomat és próbáltam értéket teremteni. A várostól kapott számos elismerés után ez a megyei kitüntetés ismét egy mérföldkő volt, ami újabb lendületet ad a további tevékenységek elvégzéséhez. Az én küldetésem az, hogy minél szélesebb körben terjesszem mindazon lehetőségeket, amelyeket a sport tud nyújtani az ember életében" - nyilatkozta a Frisss.hu-nak Varga Jenő.

Elismerései közül csak néhányat említünk a teljesség igénye nélkül: két miniszteri dicséret, Pünkösthy Csaba-díj, Berzsenyi-Emlékérem, Magyarország görkorcsolya sportjáért és diáksportjáért emlékplakett, illetve emlékérem, Kiemelkedő Pedagógus Munkáért Díj I. Fokozata, Ifjúságért-díj. Mindezeket persze nem érhette volna el a Jéglovag, ha nincsenek körülötte együttműködő, segítőkész munkatársak. "A helyi sportprogramok sikeres lebonyolításában óriási szerepe van Havasi Attilának, a városi diáksport koordinátoraként. Van egy bizottság, amely meghatározza a fő irányvonalakat, illetve versenyeket, a központi megmérettetések alá rendelve. Tudvalevő, hogy a diákolimpiai versenyek keretében számos olyan városi rendezvény van, amely nem továbbjutásos jellegű. Itt ki kell emelnem, hogy idén rekordszámú, 19 általános iskolai csapat nevezett a játékos sportversenyek jeges verziójára. Szombathely minden évben támogatja szabadidősportját. Ennek megfelelően egy összeállított költségvetés mellett lead egy olyan programsorozatot, amelyet a város vezetői véleményeznek és vagy elfogadják vagy nem. Idén azonban borult minden, hiszen február végén bezárt a Műjégpálya, majd két hétre rá az iskolák is erre a sorsra jutottak a járvány miatt. Szembe kerültünk egy olyan problémával, ami még nem volt, aminek következtében csúsznak idén az előre megkomponált programok. Bízom abban, hogy minél előbb magunk mögött hagyjuk ezt az időszakot és idővel minden visszaáll az eredeti kerékvágásba. Én arra buzdítok mindenkit, hogy otthon se tagadja meg magától a mozgás örömét, hiszen elég egy szőnyeg, ahol bizonyos elemek gond nélkül végrehajthatók. 30-40 perc is sokat számíthat, ha azt intenzív testmozgással töltjük a 4 fal között. Arra számítok, ha kiszabadulnak az emberek a karanténokból, hihetetlen nagy igény támad majd a sport, a mozgás iránt, amit a szakembereknek kellő felkészültséggel kell várniuk" - mondta lapunknak Varga Jenő, aki mostanában előszeretettel nosztalgiázik a régi emlékeket kutatva. "Jó visszagondolni a régi időkre, korábbi események képeit böngészgetem és közben szövögetem az újabb terveket, mivel lehetne még aktívabbá, gazdagabbá tenni Szombathely sportéletét."    

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére