Vajon te tisztában vagy minden szó pontos jelentésével?

Szponzorált tartalom (x) • 2021. május 14., péntek •
A magyar nyelv a világ egyik legnehezebb nyelve, ahogyan ezt Te is biztosan tudod. Ráadásul egyre csak nehezedik az idő múlásával, hiszen újabb és újabb szavakat veszünk át. A modern és a hagyományos szótárak között egyre nagyobb a különség, így sokszor hatalmas feladatot jelenthet megtalálni, hogy bizonyos szavaknak tulajdonképpen mi is a jelentése.
Vajon te tisztában vagy minden szó pontos jelentésével?

Mely szavak a legproblémásabbak és miért? Hogyan lehet a legegyszerűbben megtalálni a jelentésüket? Mikor tud nagy fejfájást okozni, ha nem vagy tisztában egyes szavak jelentésével? Tarts velünk, és mindent megtudhatsz!

Az idegen eredetű szavak jelentése

Az élet két területén van a legnagyobb szükség arra, hogy ismerj különleges szavakat. Az egyik, amikor szeretnél valakit lenyűgözni, például a leendő főnöködet! Gondolj csak bele! Mivel tudsz kiemelkedni a hozzád hasonló képességű, állásra jelentkezők közül? A megjelenésedet csupán egy bizonyos szintig tudod fokozni, az elvárt követelményeken felül pedig nem igazán tudsz többet nyújtani. Leszámítva persze azt, hogy az állásinterjún brillírozol a szókincseddel. Minél több olyan szót, kifejezést ismersz, amelyek használatosak az adott munkakörben, annál népszerűbbé válhatsz a leendő főnök szemében.

Ha ezeket még megspékeled néhány olyan latin és egyéb különleges eredetű szóval, amelyet ritkán hallani, még intelligensebbnek fogsz tűnni, ami egy állásinterjún különösen fontos.

Egy másik fontos terület a munkaszerzés előtt: esszék és dolgozatok. Minden tanár szereti, ha diákja nem a lehető legegyszerűbben foglalja össze a tudását. Különleges szavak használatával könnyű őket levenni a lábukról.

Nyomtatott vagy modern szótár?

A vita folyamatos a szótárak kapcsán, ez persze nem véletlen. A fiatalok java az elektronikus, míg az idősebbek a nyomtatott verzióban hisznek. Egy a biztos, jó ha tudod, melyik szónak mi a jelentése, akár magyarul, akár idegen nyelven akarod magad kifejezni! Míg ahogyan azt fenti példáinkban említettük, a szavak ismerete sok előnyhöz juttatott, így a nem ismeretük, helytelen használatuk azt mutathatja a külvilág számára, hogy nem is vagyunk olyan intelligensek. 

Gondot azonban nem csupán az idegen eredetű szavak okozhatnak! Egyszerű példa erre az egyelőre és egyenlőre esete, amelyet ritkán használnak helyesen. 

Nem ciki, ha még nem tudod!

Ha bizonytalan vagy egy szó jelentésével kapcsolatban, nem tudod biztosan használni, mindig ellenőrizd magad. Ha kell, írj le, találj ki magadnak az adott szóval egy példamondatot, ami alapján könnyen meg tudod jegyezni a különbséget. 

Előbbi példánknak íme a mondata:

Egyenlő szeletekre vágtam a tortát, de egyelőre még nem eszünk belőle.

Ugye, nem is olyan nehéz? Te minden idegen és összekavarható szót helyesen használsz?

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére