Vadászat: sokkal több,mint hobbi - Hétvégén kezdődik a budapesti vadászati világkiállítás

hv • 2021. szeptember 23., csütörtök •
 „Egy a Természettel” ezt a beszédes címet viseli a Budapesten szeptember 25-től október 14-ig zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás. A rendezvény fontosságáról kérdeztük Gagyi Istvánt, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnökét. A szakembert Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án a szakszerű vadgazdálkodás megteremtése, a vadállomány gondozása, valamint a kulturált vadászati lehetőségek biztosítása érdekében végzett példaértékű munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntetett ki.
Vadászat: sokkal több,mint hobbi - Hétvégén kezdődik a budapesti vadászati világkiállítás

- Magyarországon először 140 éve, 1871-ben rendeztek hivatalosan Országos Vadászati Kiállítást, amely szakmai fórum volt a vadászok számára. Az első kiállítás százéves évfordulóján, 1971-ben került sor Budapesten a Vadászati Világkiállításra. Ilyen kimagasló programsorozatra nem volt példa a hasonló események között. A nagyszabású rendezvényre 50 éve mintegy kétmillió jegyet váltottak, a látogatók közül a becslések szerint kétszázezren érkeztek a világ különböző pontjairól. Most az 1971-es világkiállítás 50. évfordulója alkalmából Magyarország ismét világkiállítást szervez.

Miért fontos ez nekünk?

- Az ötven évvel ezelőtti világkiállítás egyfajta politikai enyhülés következtében került Budapestre, nagyon nagyszámú vadász érkezett akkor hazánkba a világ minden tájáról, pedig akkor nehéz volt a vasfüggöny mögé bejutni. Ám, már akkor bebizonyosodott, hogy a magyar vadászat világszínvonalú. Azokban az időkben évente mintegy 4000 vadász érkezett Magyarországra. A mostani világkiállítás alapötlete az volt, hogy a fél évszázados évfordulón megmutassuk a világnak, hogy Magyarország élen jár a természetvédelem, a biodiverzitás hosszútávú fenntartásában. Roppant fontos, hogy ezek az értékek a jövőben is fennmaradjanak.

Gondolom a kiállítás címe is erre utal.

- Valóban, pedig egyesek támadják, hogy az nem is világkiállítás. Nos, a valóság az, hogy a BIE, a világkiállítások szervezője egyértelműen világkiállítássá nyilvánította a budapesti „Egy a Természettel” rendezvényt. A cím is egyértelműen tükrözi, hogy természet nélkül nincs biodiverzitás! A vadászat csak egy következmény. Ahhoz ugyanis, hogy egyáltalán vadászni lehessen, ahhoz bizony nagyon sokat kell tenni a természetért. Természetvédelem,vadgazdálkodás, vadvédelem – ezek kulcsszavak.

Büszkén és túlzás nélkül mondhatom, hogy hazánk nem véletlenül számít vadászati nagyhatalomnak a világon.

Így is vannak, akik mégis támadják a vadászatot.

- Sajnos ez igaz, éppen ezért a világkiállítás is remek alkalom arra, hogy felmutassuk a vadászat értékeit és fontosságát. Magyarország egyhangú szavazással kapta meg a rendezés jogát. Így most lehetőségünk nyílik rá, hogy a széles közvéleményt meggyőzzük a vadászat fontosságáról. A vadászember szereti, és egyúttal védi is a természetet. Mindent megtesz annak érdekében, hogy az egészséges fejlődés hosszú távon is fennmaradjon. Ehhez szorosan együttműködünk az erdészekkel, mezőgazdászokkal, természetvédőkkel és számos civil szervezettel. Ahhoz, hogy mindez működőképes legyen meg kellett változatni a fegyvertartási törvényt, korszerű, új széles konszenzussal elfogadott vadászati törvény született, ennek jótékony hatásai pedig a mindennapokban szépen érvényesülnek.

Mondhatjuk, hogy a most kezdődő világkiállítás hozzájárul ahhoz is, hogy a vadászatellenes hangok egy kicsit csituljanak.

- Meggyőződésem, hogy igen. Bízom benne, hogy azok a honfitársaink,akik fenntartásokkal kezelik a vadászatot most valós képet kaphatnak tevékenységünkről, s akár véleményüket is megváltoztathatják. Sok fiatalt, gyermeket szeretnénk megismertetni a természet védelmének fontosságával, s ezen belül a vadászatnak ott betöltött, pótolhatatlan szerepéről.75 ezer négyzetméteren, 8 pavilon, FeHoVa PLUSZ fegyverkiállítás, OMÉK és megannyi további helyszín. A 2021-es év legnagyobb természeti kiállítása éppúgy foglalkozik a vadászattal, mint a természet védelmével, a vizes élőhelyekkel, a természetmegőrzéssel és annak jövőjével, a biodiverzitással, a fenntartható természethasználattal, vagy például a solymászattal, az orvvadászattal, a gasztronómiával és az innovációval. Diorámák, filmek, élőállat-bemutatók, világrekord és különleges trófeák segítenek megismertetni Földünk egyedülálló élővilágát. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatunk majd, de lovas és vadászkutyás bemutatók is várják az érdeklődőket.
További információk a világkiállítás honlapján:
https://onewithnature2021.org/

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére