Üzemanyagárak Európában: Az oroszok 229, a hollandok 753 forintnyi összegért tankolnak

hv • 2021. november 23., kedd •
Joggal esik sok szó mostanában az egész világon elszabadult üzemanyagárakról, hiszen azok az élet minden területére komoly hatást gyakorolnak. Mint ismeretes, Magyarország kormánya november 15-től három hónapra maximalizálta az üzemanyagok árát, így legfeljebb 480 forintos literenkénti áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a gázolajhoz.
Üzemanyagárak Európában: Az oroszok 229, a hollandok 753 forintnyi összegért tankolnak

A kormány 2022. február 15-ig rendelkezett az üzemanyagplafon alkalmazásáról. Több szakértő is kiszámolta, hogy a hatósági árszabás nélkül 500 forint körülire becsült árakból kiindulva - miután nem tudható pontosan, hogyan változik a kőolaj világpiaci ára és a forint árfolyama -

a bevezetett hatósági árral jelentős összeg, mintegy 45-50 milliárd forint maradhat az autósok zsebében.

(Egyébiránt 2021 első kilenc hónapjában 8-9%-kal kevesebbet tankoltunk, mint korábban, de így is 80 milliárddal fizettünk többet a kutaknál.) Az elmúlt fél évben végbement 38%-os üzemanyagár-emelkedés hatásai is indokolják a lépés szükségességét. A növekvő árak ugyanis visszafogták a gazdasági növekedést és serkentették az inflációt.
Magyarországon kívül egy országban, déli szomszédunkban, Horvátországban döntött úgy a kormány, hogy megfékezi a drágulást. Egy hónapig nem hagyják emelkedni az árakat, a benzin ára 11, a gázolajé pedig 11,1 kuna lesz. Ezek még így is jóval magasabbak lesznek a magyarnál.

Alábbi összeállításunkban megnéztük, hogy mi a helyzet Európában. Lenti táblázatunk a 2021. november 22-i állapotot mutatja, az átszámítás pedig 369,86 euro árfolyamon történt.
45 ország, köztük a 27 uniós ország (kékkel jelöltük őket) árait gyűjtöttük ki. Az adatokból kitűnik, hogy a legalacsonyabb üzemanyagárak Oroszországban, Törökországban és jellemzően a szovjet utódállamokban vannak. Ami az uniós országokat illeti, ott Románia a listavezető, Magyarországon – a maximalizált árral - a negyedik legalacsonyabb az üzemanyag ára.

29 országban - magyar fizetőeszközben kifejezve - csak 500 forint feletti áron lehet tankolni. Ezek közül 13-ban a 600, míg kettőbenk - Norvégia és Hollandia esetében - a 700 forintot is meghaladja a benzin literenkénti ára. A svédek pedig a gázolajért fizetnek ezen összeg felett.
További érdekesség, hogy 28 országban a benzin, 13-ban a gázolaj a drágább, míg háromban egyforma az ár. A legalacsonyabb (Oroszország, benzin, 229 Ft) árhoz képest a legmagasabb (Hollandia, benzin, 553 Ft) 329%-kal drágább!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére