Uralkodók hóbortjai - A tündérkirálynő

A • 2021. április 16., péntek •
Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, ismertebb nevén Sisi, a magyarok „tündérkirálynője” valósággal megszállottként küzdött szépsége megőrzéséért. Hogy ez mivel járt, kiderül sorozatunk ötödik részéből.
Uralkodók hóbortjai - A tündérkirálynő

Saját korában nem épp megszokott módon egy valóságos „fitnesztermet” rendeztetett be magának a palotában, ahol rendszeresen edzett. Sisi mindent megtett karcsúságának érdekében: rengeteget lovagolt, sőt, vastag ruhában mászott hegyet, hogy az izzadás által eredményesebb legyen a fogyása. A kemény edzést szigorú, olykor önsanyargatásba hajló étrenddel egészítette ki. Példának okáért odavolt a csokoládéért, ám ha elcsábult, „büntetésből”, másnap csak tejet vett magához. (Egyszer, amikor Magyarországra látogatott, egy egész csorda tehenet vitt magával.) Bécsi orvosokkal egy meglehetősen kemény diétát állíttatott össze, mellyel két hét alatt 8-9 kg lehet fogyni. „Csak nyers csirke-, vad- és marhahúsból préselt levet volt hajlandó megenni, és hétvégenként kizárólag tojást, narancsot, valamint frissen fejt tehéntejet ivott” – jegyezte fel róla Ludwig Markle.

Sisi, habár lélegzetelállítóan törékeny volt, a hízás, különösen idősebb korában, a rögeszméjévé vált. Saját elmondása szerint „akkor is híztam, ha csak álltam.” A császárné természetesen az arcápolásra is nagy hangsúlyt fektetett, például nyers marhahúst tett orcáira, hogy a bőre beigya a hús levét. Kezeit pedig több kesztyűvel is védte a napsugarak ellen. Ám a szépséges császárné legszebb éke valójában a hajkoronája volt. (Ferenc József egyszer úgy fogalmazott, hogy az osztrák dinasztia koronaékszeri közül egyik sem fogható felesége fürtjeihez.) Sisi azonban igencsak nagy árat fizetett ragyogó hajzuhatagáért, maga is úgy fogalmazott, hogy a haja rabszolgája volt. Gesztenyebarna hajkoronája már csak a súlya miatt is komoly fájdalmat okozott neki. Egy ekkora hajkoronát természetesen nem volt egyszerű kifésülni, ez a rituálé akár naponta három órát is igénybe vett. Sisi nem tűrte, ha hivatalos fodrászán kívül bárki is felséges tincseihez ért, sőt, alaposan ellenőrizte a kihullott szálakat. A hajmosás, melyre háromhetente került sor, akár egy egész napot is igénybe vett.  Az idő előrehaladtával a gyönyörű császárné egyre inkább megszállottjává vált önnön szépségének, de elmondhatjuk, hogy sikeresen vette fel a harcot a kérlelhetetlen idővel szemben, és élete végig megőrizte szépségét.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére