Uniós vita: Ausztria engedélyezné a síelést decemberben

• 2020. november 29., vasárnap •
Valódi frontvonal kezd kialakulni az Alpok uniós országai között. Az olasz miniszterelnök felhívását, miszerint csak januártól lehessen síelni, úgy tűnik, hogy a francia és a német kormány is támogatja. Ausztria ellenzi a tervet, még karácsony előtt nyitnának az osztrák síterepek.
Uniós vita: Ausztria engedélyezné a síelést decemberben

Angela Merkel, német kancellár arra szólította fel uniós kollégáit, hogy decemberben ne nyissák meg a síterepeket. Január 10-től fokozatos nyitást javasol az Alpok síterepein. Elmondása szerint, érzi, hogy nem lesz könnyű megvalósítania javaslatát, főleg az osztrákok ellenállása miatt.

Az osztrák síterepek üzemeltetői, a biztonsági intézkedések betartása mellett, szeretnének nyitni már decemberben. Az optimista síterepek már a jelenleg december 6-ig tartó tiltás után nyitnának, a még optimistábbak már a tiltás utolsó hétvégéjén (december 5.) is kinyitnának egy-két pályával.

Tirol, Vorarlberg és Salzburg tartományok síterepei is a decemberi nyitás mellett foglaltak állást. Igaz, a karácsonyi időszakban továbbra is fennállnak az utazási szigorítások, így a külföldiek közül csak a bevállalósabbak érkezése várható az osztrák síterepekre.

Brüsszel kijelentette, hogy nem lesz egységes rendelkezés a síszezon engedélyezésére vagy tiltására, az a tagállamok saját hatáskörükben döntik el. Bár hivatalos bejelentés még sehol sem történt, a tiltás lebegtetése már megtörtént Olaszországban, Franciaországban és Németországban. Az itteni vezetők nyilatkozatai azt sugallják, hogy csak januártól nyitnák meg a pályákat. Természetesen az adott országok iparági szereplőit nagyon súlyosan érinti ez a döntés, hiszen a szezon forgalmának kb. 20%-a az ünnepi szezonban keletkezik. Ezekben az országokban már megkezdődtek a tiltakozások, pl. petíciókat írnak a várhatóan tiltó rendelet ellen.

Az Alpok országai közül a nem uniós tag Svájcban továbbra is lehet síelni, Szlovénia pedig bejelentette, hogy tanulmányozza a helyzetet, döntés itt is későbbre várható.

Szlovákiában sincs még döntés a szezonnal kapcsolatban, itt ugyan javulnak a járvány számai, a síterepek optimisták, a decemberi nyitás nem kizárt.

Hazánkban sincs még kormányzati döntés a síszezonnal kapcsolatban, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón jelentette be.

Forrás: sielok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére